Малко обзор на темата и моята гледна точка.
Руснаците са в България по две причини:1. Почивка.
2. Да живеят тук за постоянно - брак, бизнес, харчене на пенсия.
Русия е освободила България от турско робство:1. Да това е безспорна историческа истина и добро събитие в нашата история.
2. Това не азначава, че трябва да обичаме, мразим или озобщо да изпитваме някакви чувства към Русия - искали, освободили са ни, такава им е била политиката и интересите по това време.
Турция и Русия (преди 19 в.) са близки по много показатели:1. Да според мен. Много е дълго за обяснение.
2. Да - не само според мен - това марксистите историци наричаха - "източен начин на производство" и в някаква степен го противопоставяха на западноевропейския феодализъм. Много е дълго за обяснение.
Мненията на руснаците за България.1. Българите са пълни ....., понякога и аз съм на това мнение, но обобощенията имат един голям недостатък - никога не са верни в частните случаи, на основата на които се взимат повечето решения. Никой не е пророк в собственото си село.
2. Българите са предали Русия и са се продали на новия господар САЩ - след като и така и така ни се налага (по правото на грубата сила) да имаме господар, по-добре е да е по-богат и уреден. Нека Русия стане като САЩ и тогава ще го мислим пак - както казват българи - "интереса клати феса".
3. Българите сами ще се оправят, всеки сам трябва да гледа своя и на държавата си интерес - естествено, че съм съгласен с това мнение, може да не сме много умни, но нека да решаваме доколкото можем сами.
Сравнение на ситуацията в Русия и България.1. Русия е по-богата, а българите са бедни - да така е в някои отношения, но както вече казах обобщенията винаги водят до грешни решения. Според статистиката средната покупателна способност на един руснак е с около 20-25 % по-добра от тази на българина. Това обаче в страна с най-големите залежи на подземни богатства и сранението и с напълно лишената от такива ресурси България не говори много добре за руската икономика. Още повече, че както си спомняте България е освободена преди 134 год. и това са годините през които е изградена новата българска държава - почти на голо поле и с "наследството" на Османската империя. Мисля, че за този срок все пак сме успели да понаправим нещичко и сравнението не е съвсем коректно.
2. В Русия няма/има домокрация, а в България демокрацита е лошо/добро нещо.
На тези твърдения е трудно да се отговори смислено. Моето мнение е, че всеки има това, което е заслужил. Не трябва да се бърка наличието/липсата на демократични институции в Русия/България и съответно тежестта им на международната арена и степента им на суверенитет. Независимо дали има или няма демокрация в Русия тя ще бъде важен играч на международната сцена, просто, защото е много голяма. Независимо дали има демокрация в България, тя ще има ограничен международен суверенитет, защото е малка - и като ресурси и като икономика. Проблемът е на чия страна ще играе и съответните ползи/загуби от това.
3. Русия търси свой модел на устройство, който в някои отношения ще се различава от Запада и това е напълно обяснимо. Проблемът на Русия е, дали ще намери още един или двама като Путин. Защото един и същи човек във властта се изхабява (и буквално здравословно) и като политическо лице. Колкото и да е странно на руснаците аз българина смятам, че намеренията на сегашната ви власт са правилни от гледна точка на руските интереси. От гледна точка на българските интереси това не е съвсем така - стабилна Русия веднага започва да има претенции към нас без някакви особени ползи за малка държава като България. Целта ни е по възможност да скъсаме с енергийната зависимост от Русия и за тази цел трябва да играем с ЕС и САЩ. Съответно так пък попадаме в друга зависимост - така че важен е балансът. Засега нашата политика не го прави добре,но гледам, че се учат постепенно.
4. От друга страна стабилна Русия с добре платени руснаци е добре за България - идват на туризъм, купуват имоти, установяват бизнес - "парите не миришат" (император Веспасиан). В края на краищата основния ни контингент са бедни британци и заможни руснаци.
ИЗВОД:1. Винаги мога да изпия по водка с един руснак/рускиня и да си прекараме добре, защото хората имат навика да се харесват, ОСОБЕНО КАТО НЕ ТИ ДАВАТ ТЪПИ СЪВЕТИ КАК ДА ЖИВЕЕШ.
2. Не можеш да пиеш по водка с Русия, защото да пиеш водка с мечка не е здравословно, току виж те взела за мезе.
3. Яжте, пийте и си носете новите дрехи, защото "Животът е смъртоносна болест...."