Панаири, панаири , панаииииири ..... - беше изпяла някога, много отдавна Лилито. Наскоро чух тази песничка по ТВ-то , та сега, като разглеждах раздела се сетих за нея, . Жалко че я нямам на диска, да ви я изпратя и на вас, та да си я слушате докато четете темата.
Панаир = цирк
Интересно е , как доста от участниците, преди да напишат нещо - и то където и да е, предварително си "вързват тенекийка на задника" (българите знаят какво е това - застраховат се), понеже не се знае коя точно тяхна муха, изведнъж - ни в клин ни в ръкав, ще стане слон и съответно в кой разряд мутанти ще ги изпрати неочаквания шамар. Нещо като един висящ дамоклев меч, действащ супер избирателно - по свое усмотрение.
P.S. забравих :
ммм=пламен - това е реверанс към госпожата с многото никове. Дано да го разберете госпожо .
А иначе темата (независимо от Кой-Как-Защо

) всъщност е интересна . Сигурно защото съм българин, а българина е ПОЛИТИКАН

. Българина без политика е като ..... грък в таверна без чиния .... зъболекар без свредло .... лекар без пациент.
Наскоро един холандски медиен експерт беше казал, перефразирам :
"че такова чудо като българските сутрешни новини, в света не е познато ". И наистина, от 7ч. до 9ч. - Оооо - як балкански политически кютек, с батални сцени и гладиаторски битки по всичките канали .
Талкова по тоз въпрос. Понеже сега не съм засегнал персонално никого, за моралните ми качества давайте в лични !
-------------------------------------------------------------------------------------
Що се отнася за
Русия - ЕС Всъщност, честно, не знам - а Русия пък защо не иска/не бива да влиза в ЕС?
личното ми мнение е, че може би имат основание да са недоволни руснаците. Западняците малко ги попреметнаха (изиграха, прекараха) .
Спомняте си сигурно, преди Босненската и много преди Косовската криза - големите обещания на за помощ и взаимопомощ, съвместните инициативи , тълпите руски генерали в Нато и полемиката в Русия за Нато, Бил Клинтън - пръв приятел на Русия и руската демокрация , действията по спасяването на руската космонавтика (половината си останаха добри намерения, даже скоро руснаците ще се отделят от МКС и ще правят свой МИР2) и т. н.
После запада, понастанил се в руските пазари, съвсем се окопити от случилите се по-рано събития, започна да се изолира политически от Русия и да придърпва чергата към себе си.
После излязоха книгите за
Новия ред на Кисинджър и на Бжежински. Знаете за Бжежински:
Русия без Украйна е държава, а с Украйна е империя
После беше Косовската криза, и накрая Романо Проди (тогава шеф по разширяването на ЕС ) затръшна окончателно вратата пред Русия, като заяви че :
- ЕС от Атлантика до Тихия океан е абсурд, и че последната държава, която може би ще влезе някога - и то с много уговорки - е Украйна.
Що се отнася до приказките за " Кой европеец и кой не е " - то никой
нормален българин не си мисли, че българите са повече европейци от руснаците , или обратното, а му е пределно ясно, че ни приемат в ЕС изключително по географски принцип !
А пък е съвсем отделен въпроса :
- Какво сме им виновни Ние-българите на руснаците, че ЕС не ги приема ?
И защо руските СМИ пишат за България или лошо, или нищо , за разлика например от Чехия, Гърция или даже Хърватска, а да не говорим за Сърбия.
Ето например, когато Путин беше в Гърция - заради газопровода "Бургас - Александропулус" , по ОРТ гледах дълъг репортаж за срещите му и с президента и с премиера на Гърция, а за Първанов - нищо, даже не се видя в кадър че е там .
После обясниха че града "Александропулус" е основан от руснак, а нито дума че тогава е бил българси град. Показаха и карта за пътя на газопровода , а там България даже не беше обозначена, нито пък Бургас - все едно е ничия земя. Въобще в целия репортаж България не беше спомената нито веднъж.
Този пример е само за илюстрация, но поведението на руските СМИ към България наистина ме учудва.
Може би по нататък ще поговорим за това, например във връзка със договора за новата Ядрена централа в Белене.