Нездоровую канитель с рассекречиванием своих агентов затеяли наши болгарские друзья. Никогда уважающее себя государство не станет разбрасываться своими секретами. Кто после этого будет сотрудничать с болгарскими спецслужбами, а глаза и уши всегда нужны как любому живому организму. Вот в США видный конгрессмен сел в тюрьму. Он, чтобы досадить своему политическому оппоненту, раскрыл, что жена оппонента сотрудничала с ЦРУ. Вот так нужно поступать, если хочешь чтобы остальные тебя уважали. Знаю что мне возразят сейчас, мол те агенты были стукачами, стучали на своих друзей. Да были и такие, но их не более 10%. Остальные не были стукачами. Какой это стукач, если настучал где и когда турецкие террористы в Болгарии взорвут свои очередные бомбы, в поезде, на пляже или на вокзале. Какой это стукач, если агент внутренней безопасности настучит, что его коллеги полицаи берут взятки по-чёрному. Тут на форуме одна "благородная" дама называла меня "стукачишкой", так это "стукачество" для меня называется элементарное наведение порядка, а то некоторые возомнили себя богами, ничему и никому не хотят подчиняться.
Мы в России тоже не без греха. Со стыдом вспоминаю как выдали Эрика Хонеккера ФРГ для того чтобы его там судили за его преданность и верность Москве. Ельцин выдал в 1991 году Наджибуллу талибам и те повесили его на фонарном столбе на колючей проволоке без суда и следствия. Какое безумное время было тогда. Слава богу всё позади. Путин сейчас фиг кого-нибудь отдаст, поэтому он молодец.
yanko писал(а):насчет какая страна такие и спецслужбы полностью солидарен .
Да здравствует Путинюгенд , путинвафе,путинсервис.П-6
Русское исконное государственное устройство – это республика, с развитым самоуправлением и вечевыми (демократическими) традициями. Только при таком устройстве общества возможно развитие и прогресс. Любая империя враг развитию, прогрессу и народу.
Сложная это материя...
На мой взгляд когда человек идет во власть, в том числе в спецслужбы надо четко понимать, что далеко не все и не всегда делается там по закону, и в случае серьезных изменений в структуре власти можно из меча превратиться в жертву. Такова "се ля ви". Работая на власть имеешь бонусы, но если власть меняется - можешь иметь неприятности. Каждый сам должен принимать решение.
globalist писал(а):Сложная это материя... На мой взгляд когда человек идет во власть, в том числе в спецслужбы надо четко понимать, что далеко не все и не всегда делается там по закону, и в случае серьезных изменений в структуре власти можно из меча превратиться в жертву. Такова "се ля ви". Работая на власть имеешь бонусы, но если власть меняется - можешь иметь неприятности. Каждый сам должен принимать решение.
Согласен.Каждый сам выбирает свою дорогу и что хочет
globalist писал(а):Сложная это материя... На мой взгляд когда человек идет во власть, в том числе в спецслужбы надо четко понимать, что далеко не все и не всегда делается там по закону, и в случае серьезных изменений в структуре власти можно из меча превратиться в жертву. Такова "се ля ви". Работая на власть имеешь бонусы, но если власть меняется - можешь иметь неприятности. Каждый сам должен принимать решение.
В основном 90% агентов служили не самой коммунистической власти, а Болгарии. Например мне очень нравится Красимир Каракачанов, который активно противодействует македонскому сепаратизму в Болгарии. Зачем надо было его раскрывать, он же на Болгарию работает? Этим только лишили его опоры и дали козыри крикунам в Скопие утверждать, что партия ВМРО филиал ГБ. Всё это недальновидно.
Поддерживаю! Кстати, скандальчики с рассекречиванием информации о сотрудничестве с ГБ времен коммунизма и намеренным выбросом в свет подобной информации сотрясают не только Болгарию, но и соседку Румынию. Время, предлог и способ подачи подобной информации абсолютно идентичны, что косвенно свидетельствует о строгой режиссуре "данных постановок". Этот период "самоочистки" надо пройти всему обществу относительно суверенных посткоммунистических стран, т.к. под колпаком было большинство, и остаться "неиспачканным" шансов было мало.
Поддерживаю! Кстати, скандальчики с рассекречиванием информации о сотрудничестве с ГБ времен коммунизма и намеренным выбросом в свет подобной информации сотрясают не только Болгарию, но и соседку Румынию. Время, предлог и способ подачи подобной информации абсолютно идентичны, что косвенно свидетельствует о строгой режиссуре "данных постановок". Этот период "самоочистки" надо пройти всему обществу относительно суверенных посткоммунистических стран, т.к. под колпаком было большинство, и остаться "неиспачканным" шансов было мало.
А я думаю. что порядочный человек не станет скрывать свое прошлое, только если он не жалкий трус и приспособленец,ведь таких не уважают свои и презирают чужие.
- Ничем ! "кучетата си лаят, керванът си върви ... " - известна българска поговорка !
Шегаджии
Президентът Георги Първанов събрал съветниците си по външна политика на ведомствен купон на „Дондуков“ 2 и решил да се пошегува с тях. - Знаете ли, - казал той с апломб - че аз съм бил агент на Първо главно управление на Държавна сигурност? - Не знаем - на свой ред се пошегували съветниците ...
"...... Затвори и концлагери бяха препълнени. Безброй хора минаха през стъргалото на милиционерските участъци, където вилнееше с все сила врагоманията. Всички наши отношения в основата си се изграждаха върху подозрението, че този до теб ти мисли злото. Роди се и разцъфтя най-ярката национална параноя, че всеки е възможен агент на държавна сигурност. Едва ли има полиция по света, която някога да е всявала по-голям ужас и страх от нашата родна държавна сигурност през тези години. И до ден днешен изразът „ човек на Де Се “ предизвиква силна реакция, човек моментално сменя цвета на лицето си. Процъфтя също и доносничеството. Един от най-практикуваните методи от страна на всевъзможните власти беше да се извика някой гражданин и да се върти дотогава, докато каже нещо срещу друг гражданин. След това се повикваше вторият гражданин и му се поднасяше казаното от първия, което, тъкмо защото беше невярно, водеше до силна реакция и той „натопяваше“ дълбоко нещастния първи гражданин, който пък, отново повикан, даваше обилен верен и неверен материал срещу втория......
Твърде скоро от наивни и невинни млади хора, свързани с естествени човешки и приятелски връзки, с любов и вяра към хората и света, ние се превърнахме в призраци на подозрението, страха и взаимната омраза, в маркирано стадо, където всеки се опитваше да избута съседа си, за да спечели сам няколко минути повече.
Ние вече бяхме „другари“ ! " *Репортажи за България* - Георги Марков ( Убит с "български чадър" в Лондон )
Станишев: " - Че кой нормален човек се вълнува от досиетата .... " Ами да - че то има ли нещо което да става по нормалния начин в България ....
Последний раз редактировалось пламен 11/01/2008, 14:33, всего редактировалось 1 раз.
master7 писал(а): "български чадър"?Къде ли е произведен?Може би "Сделано в СССР?
Георги Марков был подхалимом советской власти и придворным писателем Тодора Живкова. Он автор коммунистической кино-эпопеи "На всеки километр". Предателей всегда когда-нибудь настигает возмездие.
master7 писал(а): "български чадър"?Къде ли е произведен?Може би "Сделано в СССР?
Георги Марков был подхалимом советской власти и придворным писателем Тодора Живкова. Он автор коммунистической кино-эпопеи "На всеки километр". Предателей всегда когда-нибудь настигает возмездие.
От кои лични позиции наричаш Георги Марков предател?Чел ли си поне книгите му?
master7 писал(а):Не е чудно,че се възхищаваш от едно подло убийство.
Убить предателя не подлость. Предатель чтобы выслужиться перед новыми хозяевами сдаёт своих коллег с потрохами, от чего они гибнут. Например, Олег Калугин за пенсию и похлёбку сдал американцам трёх своих агентов, все трое этнические болгары, работавшие на КГБ. После Литвиненко его очередь. Живёт теперь в страхе, не жизнь а помойка.
- Вероятно. А също така, вероятно е постъпило и разрешение от "големия брат" , за ползването му . Обаче, .... това си беше наше родно , българско дело . В смисъл - на нашата родна българска ДС. Мен лично, много ме развеселява опитът, днес агентите на ДС да се представят като някакви национални герои. След като знаем, че основната цел на съществуването на ДС, беше борбата с "вътрешният враг". Сиреч с българите. Над 90% от агентурата се занимаваше с това - да вкарва в "правия път". Абе, за какво говорим ... всички добре знаем - цялата държава беше опасана от пипалата на ДС и живееше в нейния ритъм....
master7 писал(а):Не е чудно,че се възхищаваш от едно подло убийство.
Убить предателя не подлость. Предатель чтобы выслужиться перед новыми хозяевами сдаёт своих коллег с потрохами, от чего они гибнут. Например, Олег Калугин за пенсию и похлёбку сдал американцам трёх своих агентов, все трое этнические болгары, работавшие на КГБ. После Литвиненко его очередь. Живёт теперь в страхе, не жизнь а помойка.
Nik_1,ти като юрист не би трябвало да говориш така.Законите са за всички.
Знам,че си любознателен човек и е добре да прочетеш поне "Задочни репортажи за България".
Nik_1 писал(а): Георги Марков был подхалимом советской власти и придворным писателем Тодора Живкова. Он автор коммунистической кино-эпопеи "На всеки километр". Предателей всегда когда-нибудь настигает возмездие.
Бре ... !
Коза Ностра отдыхаеть ! ( А може би , наистина имат нещо общо помежду си, тези две организации - ДС и Коза Ностра )
Я сега да видим, какво е направил Георги Марков , че да заслужи титлата - предател ?
Аууу,... ами той взел, че написал истината. Истината за комунизма, за България и за българските слагачи ! Истината за абсурдната система в която проживяват мнозинството българи.
Е, да, това е наистина "възмутително" предателство ...
Ето още един откъс от тези предателства :
" Не зная друга политическа религия, която да е въздействувала така силно върху низките човешки инстинкти и страсти и да е поощрявала така всестранно човешките пороци, както прави това комунистическата идеология. Настъпиха времена, когато се искаше човек да изяви себе си единствено чрез правене на зло, което се оправдаваше като диалектическа необходимост на партията. И тъкмо в правенето на това зло, в причиняването на болки и страдания на другите, някои хора у нас разбраха, че могат да изпъкнат в живота на обществото, да се издигнат, може би и да получат място в историята. Познавам един висш офицер от Държавна сигурност, който преди това бе живял като дребен служащ в горско стопанство и който в нормално общество едва ли би напуснал горското стопанство. Ала постъпването му в милицията, дългата серия от арести, разпити, инквизиции и изтръгнати показания го бяха изтласкали до най-властен пост. В драматична изповед пред мен веднъж той каза, че кариерата му започнала от момента, когато е бил изпратен да арестува най-близкия си приятел ......
Привечер го завели при самия началник на участъка, който, ако не ме лъже паметта, се казваше подполковник Балабанов. Той мълчаливо изслушал разказа на моя приятел за цялата случка и даже си давал вид, че му съчувствува.
„Ако ти наистина си наш, явно майорът е сбъркал — казал началникът на участъка и внезапно запитал: — Но ти наш ли си?“
Моят приятел не знаел какво да отговори, а началникът добавил:
„Каквото и да кажеш, ще трябва да се докаже.“
После многозначително го изгледал и казал:
„Кажи ми сега имената на приятелите си!“
К. внимателно споменал няколко имена на приятели, които биха имали известна политическа тежест.
„А сега кажи ми кои са враговете ти?“ — запитал началникът.
К. се замислил и след малко отвърнал:
„Не знам. Мисля, че нямам врагове.“
„Нямаш врагове! — повишил глас онзи. — Искаш да кажеш, че никой не те мрази и ти никого не мразиш?“
„Доколкото аз знам, никой.“
„Лъжеш!“ — извикал внезапно ядосан подполковникът и станал от стола си: „Що за човек си ти, щом нямаш врагове? Ти не си наш младеж, ти не си наш гражданин, щом нямаш врагове! Ние всички сме заобиколени с врагове, той, човекът, твърди, че нямал никакви! Къде живееш ти? На коя планета си?“
После началникът на участъка произнесъл горе-долу следната декларация:
„Този, който не мрази, не е наш! Защото не може да се живее, без да се мрази! Не може един наш гражданин да няма отношение към враговете! Още Ботев е казал «Силно да любиш и мразиш!». И ако ти наистина не знаеш да мразиш, ние ще те научим! Бързо ще те научим!“
И те наистина бързо го научиха....
Но онова, което ме порази още тогава и което запомних завинаги, беше тази дяволска декларация на подполковника от милицията, че „Ти не си никакъв човек, ако не мразиш!“. Без дори да иска, този служител на народната власт формулираше най-точно цялата основна нравствена концепция на маркс-ленин-сталинската идеология. Омразата беше главният двигател, моторът на отношенията партия-човек, държава-човек, човек-човек. Само няколко години бяха достатъчни за тези професори по омраза, за да превърнат омразата и страха в главните чувства на епохата.
Погледнете който и да е вестник от онова време, прочетете коя да е реч, взрете се в какви да е отношения в служби, предприятия, стопанство, училище, университети — вие неизбежно ще откриете зеленилото на омразата. От нас, студентите, в онзи период се искаше всеки ден да мразим Никола Петков, Трайчо Костов, Тито, Франко, Чанг Кай Ши, американския империализъм, германския реваншизъм, югославския ревизионизъм, черното фашистко минало, църквата и поповете, буржоазните остатъци, невъзвращенците и така нататък. А фактически тази абстрактна омраза добиваше конкретни форми: да мразиш колегата си, защото е по-способен от тебе, да мразиш приятеля си, защото е по-харесван от тебе, да мразиш началника си, загдето е над тебе, и да мразиш подчинения си, защото подозираш, че иска да ти вземе мястото, да мразиш зарзаватчията и хлебаря, загдето не са ти запазили нещо под тезгяха, да мразиш властния роднина Хикс, загдето не иска да ти извади паспорт за чужбина, да мразиш децата си, загдето не те слушат… и накрая да мразиш себе си, загдето не си станал това, което си искал да бъдеш.
Омразата у нас не оставаше само някакво декларирано или не чувство, а твърде често се трансформираше в силни действия, които културният западен свят нарича с мекото име НАСИЛИЯ. По-точното име е ТЕРОР. Струва ми се, че няма по-тясна връзка на този свят от тая между омраза и терор, и тъй като и двете имаха нужда от врагове, то когато враговете се свършваха, трябваше да се измислят. По принцип всеки можеше да бъде враг, абсолютно всеки български гражданин беше сторил нещо, макар и най-невинно, за да бъде обявен за враг в даден момент. Ако никога нищо не бе сторил, то това беше още по-голямо основание да бъде третиран като враг. Сигурен съм, че ако един ден по някакъв начин враговете се свършат и няма начини да се измислят, тогава хората като въпросния подполковник ще измрат, защото няма да има за какво да живеят....
Щурците Вы master7 неисправимый романтик, я вам завидую .
Романтизм на заре демократии в Болгарии, уже давным-давно никого не умиляет, он испарился под давлением повседневной трудной жизни. Вы когда-нибудь слышали чтобы теперь кто-нибудь исполнял эти песни: "Аз не съм комунист", "Утре започва от днес", "Развод ми дай"? Все эти песенки уже на свалке истории. Людям теперь не важно коммунист ты или не коммунист, им кушать надо. О прошлом с ностальгией вспоминают все больше и больше болгар.
Федорец Валерий писал(а): Сега какво, нямате сигурност ли?
- Малко "двояк" е този въпрос, или даже малко "трияк" - ако ми позволите този израз . За политическа сигурност ли говорим (чиято основна цел беше съществуването на "онази" ДС) или за икономическа, криминална, и т .н. Или имате в предвид нещо от типа на "ФБР" ? Ако е така , то - Да. Вече почти имаме. Току що го създадохме, буквално преди броени дни . Това е новосъздадената Агенция "Национална сигурност"(със силно редуциран апарат, между другото, както е нормално в една що годе демократична държава).
"Българското ФБР" обединява досегашната Национална служба "Сигурност", военното контраразузнаване и финансовото разузнаване. Основната му дейност ще бъде превантивна за борба с корупцията по високите етажи, което се приветства и от нашите партньори.
Обаче, както винаги се случва в България :
На въпрос дали няма да създаде някакви проблеми сред нашите чуждестранни партньори фактът, че новоизбраният шеф на ДАНС е работил в бившата Държавна сигурност, премиерът отговори, че в онези години Сертов, както и половината от служителите в сегашните служби са работили в ДС, но са били на ниски позиции.
- Нали не се опитвате "да ме поставите на тясно" , с този въпрос ?
Там не пише само, а основно, за за борба с корупцията по високите етажи. Предвид службите които обединява, е ясно че би следвало да изпълнява и някои други функции. А предвид факта, че България вече е член на ЕС и де факто е с ограничен суверинитет, се предполага ,че тези "други" функции ще са минимални ( горе - долу както и по времето на "развития социализъм", с тази разлика , че я няма огромната политико-идеологическа секция). .... а пък предвид факта, че половината служители са бивши агенти от бившата ДС - то въобще не е ясно, какво точно ще се получи на практика .... . Аз съм дълбок скептик по този въпрос.
Nik_1 писал(а): Вы master7 неисправимый романтик, я вам завидую
Nik_1,де да беше така.Няма никакъв романтизъм.Клипчето изпратих,за да не ми задавате излишни въпроси.Не съм фен на ЦРУ.
Убийците не Георги Марков и на много други се изпокриха "ни лук яли,ни лук мирисали".
Проблема е,че и днес искат да дърпат конците подмолно както години наред го правят.
Нали не се опитвате "да ме поставите на тясно" , с този въпрос ?
В никакъв случай, господине!
Там не пише само, а основно, за за борба с корупцията по високите етажи. Предвид службите които обединява, е ясно че би следвало да изпълнява и някои други функции. А предвид факта, че България вече е член на ЕС и де факто е с ограничен суверинитет, се предполага ,че тези "други" функции ще са минимални ( горе - долу както и по времето на "развития социализъм", с тази разлика , че я няма огромната политико-идеологическа секция). .... а пък предвид факта, че половината служители са бивши агенти от бившата ДС - то въобще не е ясно, какво точно ще се получи на практика .... . Аз съм дълбок скептик по този въпрос