Теперь за посылки извне ЕС свыше 30 лв. надо платить НДС

Визовый режим с Болгарией, получение виз, таможенный контроль и др. вопросы

Модератор: Юрий

Теперь за посылки извне ЕС свыше 30 лв. надо платить НДС

Сообщение kirill2009 » 08/01/2010, 22:07

За подаръци от роднини в САЩ често се налага да се плащат високи мита и ДДС заради застраховки, разказаха за "Стандарт" митничари. За колети от роднини и приятели от страни извън ЕС, като САЩ и Русия, не се плащат мита и ДДС, ако пратките са на стойност до 45 евро. За по-голяма сигурност обаче при изпращане на колет от САЩ често вещите се застраховат на твърде висока цена, разказаха митничари.

Например стари дрехи имат застраховка за 200 долара. Ако към колета няма фактура, митничарят събира налози върху застрахователната стойност на пратката. Така получателят на колета трябва да плаща твърде висока сума на хазната.

От 1 януари 2010 г. при пазаруване по интернет от САЩ не се плаща ДДС само ако стоките са на стойност до 30 лв. Досега прагът за покупка на стоки по интернет от страни извън ЕС, без да се плаща ДДС, беше 150 евро. Границата от 150 евро остава при плащането на мита. Например, ако си купите по интернет от САЩ нещо на стойност под 30 лв., няма да платите нито ДДС, нито мито. Ако стойността на стоката е от 30 лв. до 150 евро, ще платите само ДДС. А ако пазарувате на стойност над 150 евро, ще трябва да платите и ДДС, и мито върху внасяната стока.

Промяната е залегнала в последните промени в закона за ДДС, които са направени заради изискванията на ЕС. Важно е да се знае, че при освобождаване на стоката първо пощата събира такса от 4 лв., а след това трябва да се оформят митническите документи. Ако фактурата не е в пратката, купувачът трябва да принтира от интернет документа, с който е потвърдено плащането за стоката.
[url]http://www.standartnews.com/news/details/id/54577/Застраховки-вдигат-митата-за-подаръци[/url]
не падай духом - ушибешься!
kirill2009

Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме

Re: Теперь за посылки извне ЕС свыше 30 лв. надо платить НДС

Сообщение Базилио » 09/01/2010, 14:58

Не сходится.
Мой партнер купил в Штатах Ноутбук за 1281 баксик. На таможне оплачивал только ДДС.
Было это уже в этом году. По вашему же выходит он должен был платить и мито.
Базилио

Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме

Сообщение kirill2009 » 09/01/2010, 17:30

Базилио писал(а):Не сходится.
Мой партнер купил в Штатах Ноутбук за 1281 баксик. На таможне оплачивал только ДДС.
Было это уже в этом году. По вашему же выходит он должен был платить и мито.

Шо там и у кого и как сходится- это от разных факторов зависит. Тут речь о законодательной базе. И речь именно о ДДС. К тому же мито по сравнением с ДДС- это копейки, так что ваш партнер много не спечелил.
И то, за сколько кто что купил- это одно. Другое- это объявленная стоимость или сумма страховки, что и определяет теперь стоимость посылки. К слову, это касается и посылок из России. Так что увидим. Я из САЩ тоже посылку жду. Придёт- увидим, чем сейчас на митнице руководствуются. :wink:
не падай духом - ушибешься!
kirill2009

Сообщение aferistka » 26/01/2010, 01:11

здраствуйте, у меня вопрос такой: если мне родители из России посылают посылку, оформляют ее как подарок, то есть как обычную, без объявленной стоимости, будут ли меня проблемы с ее получением? будут ли брать мито и ддс?
просто была в середине декабря прошлого года ситуация, когда прислали посылку в 10 килограмм с новогодгими подарками и вкусностями и ее остановили на таможне в пловдиве, хотя мама отправляла без объявленной стоимости. мы звонили несколько раз, и нам потом ее отправили без оплаты мито и ддс, которое непонятно откуда взялось... правда, про таможню в пловдиве не первый раз слышу такие истории.
если у кого есть точный закон за какие посылки будут брать мито и ддс, пожайлуста, дайте ссылку. вообще есть ли смысл теперь слать посылки из россии? если там платят и здесь еще придется платить, плюс еще в пловдив мотать и день тратить на все это, тогда посылка вообще золотой получится....
aferistka

Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме

Сообщение Глокая Куздра » 26/01/2010, 11:50

aferistka писал(а):здраствуйте, у меня вопрос такой: если мне родители из России посылают посылку, оформляют ее как подарок, то есть как обычную, без объявленной стоимости, будут ли меня проблемы с ее получением? будут ли брать мито и ддс?
просто была в середине декабря прошлого года ситуация, когда прислали посылку в 10 килограмм с новогодгими подарками и вкусностями и ее остановили на таможне в пловдиве, хотя мама отправляла без объявленной стоимости. мы звонили несколько раз, и нам потом ее отправили без оплаты мито и ддс, которое непонятно откуда взялось... правда, про таможню в пловдиве не первый раз слышу такие истории.
если у кого есть точный закон за какие посылки будут брать мито и ддс, пожайлуста, дайте ссылку. вообще есть ли смысл теперь слать посылки из россии? если там платят и здесь еще придется платить, плюс еще в пловдив мотать и день тратить на все это, тогда посылка вообще золотой получится....

Таможня нипричем тут.
Посылка физически так и оставалась на почте.
Вообще порядок получения посылок с таможней таков
- приезжаете на почту, берете декларацию
- с ней на таможню, но не в офис, а к декларанту, тоесть там фирмочки пред таможней сидят.
- когда напечатают декларацию, идете в таможню, там же в кассу оплачиваете
- едете на почту, предъявляете декларацию и получаете пратку

если посылка небольшая и стоимость невысокая то по Закону о митнице

8. не се облагат с мита и такси в рамките на разрешения безмитен внос стоките, внасяни от пътници, както и получаваните от физически лица, без еднолични търговци, международни пощенски и други пратки, с изключение на моторните превозни средства;

Если я не ошибаюсь стоимость с которой не берется таможня - около 40 евро.
Я часто получаю посылки из-за рубежа, и стоимости были около $100, но на таможню пришлось ехать только один раз, когда пришел компьютер для жены. И то, Болгария при ввозе передовых технических изделий из САЩ не берет пошлину, тоесть мито=0, но ДДС берет. Я с $1300 заплатил ДДС 351лв.

P.S. Как известно мито в Болгарии в основном = 10%, ДДС = 20%, цифры одного порядка. Это предыдущему оратору.
P.P.S Красивейшее у вас озеро.
Изображение
Глокая Куздра

Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме

Вернуться в Визы, таможня