Jellies » 06/10/2005, 09:22
Пелинът е древна българска слабоалкохолна напитка, с приятен горчиво-сладък вкус и билков аромат. Приготвя се от качествени стари или млади вина и се ароматизира с комплекс от билки, в които доминира пелинът. Погрешно е становището, че за пелин могат да се използват заболели или некачествени вина, тъй като от тях ще се получи некачествен пелин.
Той има две разновидности: наложен (Осмарски, Калоферски) и обикновен (пелинаж). Технологията за наложения пелин е сложна и изисква задължително грозде, с което разполагаме само през гроздобера.
Обикновеният пелин се приготвя по-лесно и технологията му отнема само няколко дни. Може да се използва и младо вино, което задължително сме преточили, за да го отделим от калта. Предлагаме ви следната смес за 100 л вино: пелин - цвета с тънките клонки - 50 г, бял равнец - цветните китки без стъблата - 20 г, червен кантарион - цветните китки с половината от стъблата - 5 г, жълт равнец - цветните китки - 5 г, бъзов цвят - само оронения цвят - 10 г, маточина - целите листа - 15 г, лайка - само цвета - 10 г, кориандър - само семена - 20 г, градински чай - стъблата с листата и цветовете - 5 г, мащерка - 5 г, бял оман - сухите корени - 5 г и босилек - стъблата, листата и цветовете - 5 г.
Билковата смес може да си приготвите сами, като отсъствието на 2 - 3 билки не е фатално. Може да си купите смес и от билковите аптеки.
Билките се смилат или нарязват на парчета до 2 см, а семената се смилат на едро. Надробените билки се заливат с 1 л вряща вода в съд, който се затваря с капак, и се оставят да престоят 24 часа. След това водният екстракт се прецежда през гъсто платно и билките по възможност се пресоват, за да се извлече максимално количество екстракт. Пресованите (изцедени) билки се поставят отново в съда и се заливат с 4 - 5 литра вино. След 24 - 48 часа настойката от вино се прецежда и билките се пресоват по същия начин. Така получените в горещата вода и вино билкови настойки се смесват заедно с тези от пресоването. Прибавянето на екстракта става по малко, последователно, като се дегустира и когато ароматът и вкусът са приемливи, дозирането приключва. Тогава пелинът се подслажда с 30 - 50 г захар или около 200 мл гроздов сок за 1 литър. Подслаждането може да стане и преди поднасянето за консумация, за да се избегне евентуалното му ферментиране.
Обикновен пелин може да се получи и по друг начин: пелиновите цветове се поставят в торбичка, която се спуска във виното, закрепена за враната. Така произведеният пелин обаче е с едностранчиво горчив вкус и обикновено не се харесва.
Пелинът може да се използва и като аперитив, понеже билките притежават свойството да възбуждат апетита. Пелинът улеснява храносмилането, препоръчва се и при анемия.
-... в чужую родину гораздо легче влюбиться, чем в свою собственную!
– Да уж, роман с моей родиной у меня не очень получился.
– Как у многих других, не переживай! Большинство людей рождается в таком месте, которое им совершенно не подходит. МаксФрай