пелин.

Не знаете как перевести? А также перевод болгарских слов и выражений которые полезно знать чтобы не попасть в неловкое положение :)

Модератор: Юрий

пелин.

Сообщение нар » 05/10/2005, 01:13

поправьте меня,если ошибаюсь.пелин-это полынь? пила такой напиток и стало интересно,если это все-таки полынь,то напиток этот,стало быть,что-то вроде абсента.запрещенного в некоторых странах, между прочим. :roll:
Аватара пользователя
нар
 
Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме
 
Сообщения: 5948
Зарегистрирован: 03/03/2005, 02:33
Откуда: Москва- Созопол

Сообщение Jellies » 05/10/2005, 07:57

Мои болгары , называют пелин - вино от билки, т.е. ,как я поняла, считается, что это настойка от различных душистых травок. Это не абсент!!Изображение
-... в чужую родину гораздо легче влюбиться, чем в свою собственную!
– Да уж, роман с моей родиной у меня не очень получился.
– Как у многих других, не переживай! Большинство людей рождается в таком месте, которое им совершенно не подходит. МаксФрай
Аватара пользователя
Jellies
 
Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме
 
Сообщения: 163
Зарегистрирован: 16/06/2005, 12:04

Сообщение нар » 05/10/2005, 15:25

да я знаю,что не абсент.просто абсент-то запрещен из-за чего? из-за полыни из которой он делается.вот мне и интересно,собственно пелин-это какая билка,полынь? тут вот у меня картинка в журнале,где написано "пелин" и нарисован веник,здорово на эту полынь смахивающий.
Аватара пользователя
нар
 
Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме
 
Сообщения: 5948
Зарегистрирован: 03/03/2005, 02:33
Откуда: Москва- Созопол

Сообщение Jellies » 05/10/2005, 16:49

из разных билок, не знаю каких точно, но существует версия,что из полезных горных, даже лекарственных. Вообщем,там целый букет напихан!.. сегодня у мужа поинтересуюсь :wink:
-... в чужую родину гораздо легче влюбиться, чем в свою собственную!
– Да уж, роман с моей родиной у меня не очень получился.
– Как у многих других, не переживай! Большинство людей рождается в таком месте, которое им совершенно не подходит. МаксФрай
Аватара пользователя
Jellies
 
Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме
 
Сообщения: 163
Зарегистрирован: 16/06/2005, 12:04

Сообщение Jellies » 06/10/2005, 09:22

Пелинът е древна българска слабоалкохолна напитка, с приятен горчиво-сладък вкус и билков аромат. Приготвя се от качествени стари или млади вина и се ароматизира с комплекс от билки, в които доминира пелинът. Погрешно е становището, че за пелин могат да се използват заболели или некачествени вина, тъй като от тях ще се получи некачествен пелин.
Той има две разновидности: наложен (Осмарски, Калоферски) и обикновен (пелинаж). Технологията за наложения пелин е сложна и изисква задължително грозде, с което разполагаме само през гроздобера.
Обикновеният пелин се приготвя по-лесно и технологията му отнема само няколко дни. Може да се използва и младо вино, което задължително сме преточили, за да го отделим от калта. Предлагаме ви следната смес за 100 л вино: пелин - цвета с тънките клонки - 50 г, бял равнец - цветните китки без стъблата - 20 г, червен кантарион - цветните китки с половината от стъблата - 5 г, жълт равнец - цветните китки - 5 г, бъзов цвят - само оронения цвят - 10 г, маточина - целите листа - 15 г, лайка - само цвета - 10 г, кориандър - само семена - 20 г, градински чай - стъблата с листата и цветовете - 5 г, мащерка - 5 г, бял оман - сухите корени - 5 г и босилек - стъблата, листата и цветовете - 5 г.
Билковата смес може да си приготвите сами, като отсъствието на 2 - 3 билки не е фатално. Може да си купите смес и от билковите аптеки.
Билките се смилат или нарязват на парчета до 2 см, а семената се смилат на едро. Надробените билки се заливат с 1 л вряща вода в съд, който се затваря с капак, и се оставят да престоят 24 часа. След това водният екстракт се прецежда през гъсто платно и билките по възможност се пресоват, за да се извлече максимално количество екстракт. Пресованите (изцедени) билки се поставят отново в съда и се заливат с 4 - 5 литра вино. След 24 - 48 часа настойката от вино се прецежда и билките се пресоват по същия начин. Така получените в горещата вода и вино билкови настойки се смесват заедно с тези от пресоването. Прибавянето на екстракта става по малко, последователно, като се дегустира и когато ароматът и вкусът са приемливи, дозирането приключва. Тогава пелинът се подслажда с 30 - 50 г захар или около 200 мл гроздов сок за 1 литър. Подслаждането може да стане и преди поднасянето за консумация, за да се избегне евентуалното му ферментиране.
Обикновен пелин може да се получи и по друг начин: пелиновите цветове се поставят в торбичка, която се спуска във виното, закрепена за враната. Така произведеният пелин обаче е с едностранчиво горчив вкус и обикновено не се харесва.
Пелинът може да се използва и като аперитив, понеже билките притежават свойството да възбуждат апетита. Пелинът улеснява храносмилането, препоръчва се и при анемия.
-... в чужую родину гораздо легче влюбиться, чем в свою собственную!
– Да уж, роман с моей родиной у меня не очень получился.
– Как у многих других, не переживай! Большинство людей рождается в таком месте, которое им совершенно не подходит. МаксФрай
Аватара пользователя
Jellies
 
Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме
 
Сообщения: 163
Зарегистрирован: 16/06/2005, 12:04

Сообщение Jellies » 06/10/2005, 09:27

кому не понятно могу перевести :wink:
-... в чужую родину гораздо легче влюбиться, чем в свою собственную!
– Да уж, роман с моей родиной у меня не очень получился.
– Как у многих других, не переживай! Большинство людей рождается в таком месте, которое им совершенно не подходит. МаксФрай
Аватара пользователя
Jellies
 
Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме
 
Сообщения: 163
Зарегистрирован: 16/06/2005, 12:04

Сообщение нар » 06/10/2005, 16:09

спасибо за интересную статью.но все-таки хотелось бы знать какое точно это растение.
Аватара пользователя
нар
 
Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме
 
Сообщения: 5948
Зарегистрирован: 03/03/2005, 02:33
Откуда: Москва- Созопол

Сообщение Гость » 06/10/2005, 16:17

Пелин
Artemisia absinthium

Пелинът е многогодишно тревисто растение (понякога полухраст), високо до 1,5 м.Цялото растение и особено листата са меко окосмени, от което изглеждат сребристо сиви. Цветните кошнички са жълти, почти сферични (с размер 3-4 мм) разположени в пазвите на горните листа и събрани в наведените метлици.

Миризмата на пелина е приятна, характерна, а вкусът силно и трайно горчив.

Полынь лечебная (Artemisia abrotanum L.) семейства Астровые (Asteraceae) применяется во многих странах в качестве лечебного средства для улучшения пищеварения, как противоглистное. Широкое применение полынь лечебная нашла в гомеопатии.
Растение используется также в кулинарии и в быту.
Гость
 

Сообщение Гость » 06/10/2005, 16:20

ПОЛЫНЬ ГОРЬКАЯ - ARTEMISIA ABSINTHIUM L.
Гость
 

Сообщение нар » 06/10/2005, 16:44

ага! так и есть-полынь абсентная,если я латынь правильно поняла.спасибо большое,очень интересно.
Аватара пользователя
нар
 
Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме
 
Сообщения: 5948
Зарегистрирован: 03/03/2005, 02:33
Откуда: Москва- Созопол

Сообщение Роман Димитров » 02/01/2006, 19:19

нар писал(а):спасибо за интересную статью.но все-таки хотелось бы знать какое точно это растение.


пелин - это полынь. Вино настаивают многими травами (иногда - и фруктами), но полынь придает специфический горький привкус.

Думаю, по украински полынь - это "чернобыль". А в Аппокалипсисе говориться о Звезде Полынь - когда она взойдет, то реки станут красными.... мужчины и женщины погибнут....и т.д...... Жутко!
Лучше о "пелине" говорить... Имей ввиду, что от него тоже можно опьянеть....
Колкото участници във форума, толкова Българии и Русии...
Аватара пользователя
Роман Димитров
 
Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме
 
Сообщения: 723
Зарегистрирован: 02/01/2006, 16:50
Откуда: Болгария, София

Сообщение Clavis » 02/11/2006, 22:34

Почему-то все при упоминании полыни вспоминают абсент и забывают, что из полыни делается вермут (туда могут входить и другие травы, но без полыни это уже не вермут)
Кстати, мои предки по маме носили фамилию Пелин (то есть полынь)
Аватара пользователя
Clavis
 
Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме
 
Сообщения: 47
Зарегистрирован: 02/11/2006, 22:27
Откуда: Россия г. С.-Петербург

Сообщение bum_ba » 02/11/2006, 22:52

http://www.heilpflanzen-katalog.de/besc ... ermut.html
По- моему полынь выглядит по другому, хотя...........
Аватара пользователя
bum_ba
 
Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме
 
Сообщения: 3071
Зарегистрирован: 11/10/2006, 14:37
Откуда: Sofia

Сообщение Clavis » 02/11/2006, 23:38

вот другое изображение полыни:
Изображение
а вообще кроме полыни обыкновенной есть полевая, горькая, лимонная, метельчатая (веничная), Штеллера, цитварная..
Изображение
Аватара пользователя
Clavis
 
Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме
 
Сообщения: 47
Зарегистрирован: 02/11/2006, 22:27
Откуда: Россия г. С.-Петербург


Вернуться в Что бы это значило?

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 6