- gazeta 44.jpg (48.94 КБ) Просмотров: 3780
Дипломираният инженер Павел Виноградов който говори почти съвършено български и живее в, Полски извор със съпругата си от две години, е шокиран от новите решения
на правителството. "Ние сме направили инвестиции
в България и имаме удостоверения за тях, но сега българската държава ни казва: "Няма начин да останете в България, защото сме отменили вашето основание да живеете тук". Ние сме обсъждали факта, че сме в заварено положение, но получаваме само думи и никаква надежда. Дошли сме тук с нашите семейства, деца, кучета и котки и искаме да живеем спокойно в една европейска държава. Какъв е начинът да останем? Излиза, че трябва да основем представителство на руска фирма. Ние обаче не притежаваме руски фирми и ако отворим такива представителства, те ще са "сиви". Тоест, ще функционират единствено, за да вземем разрешения за пребиваване в България. Когато в Австралия въведоха нов закон за чужденците, всички онези, получили разрешение за пребиваване преди измененията, си ги под¬новиха по предишния ред. Какво трябва да направим? Да продадем имотите си и да се върнем в Русия? Та ние сме продали всичко е Русия, за да дойдем в България! Не можем да се върнем в нашите държави, защото вече нямаме нищо там".

- gazeta 55.jpg (44.09 КБ) Просмотров: 3780
Още по-големи изпитания очакват тридесетгодишния Павел Самарин от Владивосток, който работи като водолаз и се занимава с подводна фотография. Той пристига в България преди пет месеца с виза ИД" и докато подготвя документите за разрешение за продължително пребиваване, Законът за чужденците бива изменен. С това направените от него вложения в апартамент в Созопол и къща в с. Черни връх вече не считат за основа-ние за издаване на необходимото разрешение, "Сега трябва да направя ново основание. Но докато организирам всичко това, настоящата ми виза ще изтече. За да получа отново виза "Д" обаче, трябва да чакам 40 дни. Но къде да чакам? Тъй като няма да имам право да остана тук, ще трябва да се върна в Москва. А аз нямам нищо там. Трябва да взема съпругата си, детето и кучето и да чакам на някоя гара в Москва 40 дни!"
Чужденците с разрешение за продължително пребиваване, закупили имотите си преди измененията в Закона за чужденците, плащат редовно данъците си, не натоварват по никакъв начин социалната система и трудовия пазар. Всички те имат желание да развиват собствен бизнес в България, а някои дори да работят като доброволци за обществено значими каузи. Но промените недвусмислено поставят под въпрос оставането им в стра-ната и биха могли да доведат до драматични обрати в живота на всеки от тях. "До момента не съм получил нито една жалба", заяви почетният консул на Русия в Бургас Тонко Фотев. 'Сигурен съм обаче, че пред вратата ми скоро ще се образува опашка."
В писмо до СДС, Народното събрание и омбудсмана Константин Пейчев, руските граждани апелират за съдействие, като заявяват, че: "Част от получилите разрешение за продължително пребиваване в страната по отменената т. 11 от чл.24, ал. 1 от Закона за чужденците, имат сериозни бизнес интереси в България и са открили немалък брои нови работни места. В същото време това не е мащабен бизнес и предполага постоянно при-съствие на собственика в България. В случай че собствениците бъдат принудени да напуснат спешно страната, това би довело до загуби от ликвидиране на бизнеса и уволнение на заетите работници, от което ще пострадат и българската икономика, и имуществените интереси на български граждани. От друга страна, следва да се отчете и фактът, че при спешно напускане на страната, ние ще изнесем немалко финансови средства, така необходими на българската икономика". Също така руските граждани се надяват на промени в правната уредба, които да позволят на получилите право на продължително пребиване в Република България по отменената т. 11 от чл. 24, ал. 1 о Закона за чужденците, да продължат да ползват това право до навършване на 5 години пребиваване в страната, след което да получат право на дългосрочно или постоянно пребивава не."Има много хора като нас, в същата малка трагична ситуация. Ако ни напуснем България, това няма да е сигурно голям загуба за българската икономика. Но какво ще спечели България?", пита риторично Павел Виноградов.

- gazeta 66.jpg (51.39 КБ) Просмотров: 3780