Модератор: Юрий
olgalop писал(а):Я написала ранее, что у мамы российское гражданство, пенсионерка-вдова 77 лет.
Основните два акта, приемани от европейските институции са европейските регламенти и директиви.
Регламентът има общо значение. Той е задължителен във всички свои елементи и директно приложим в държавите членки. Общо значение означава, че в самия регламент изрично са посочени хипотезите, при които той следва да бъде прилаган, наред с произтичащите от това правни последици за субектите. Задължителен за всички означава, че обект на разпоредбите му са не само държави членки, но и физически и юридически лица. "Задължителен в своята цялост" означава, че нито една държава членка не може избирателно да прилага само определени разпоредби от регламента, а трябва да прилага всички. Директно приложим означава, че има незабавно действие - от момента на влизането си в сила той става валиден и във вътрешните правопорядъци на страните членки, без за това да е необходимо приемането от националните институции на каквито и да било актове по неговото прилагане. Или, с други думи, европейските регламенти не се нуждаят от транспониране, те са задължителни и не позволяват гъвкав подход (представляват обаче само част от европейското законодателство).
Директивата не е задължителна в своята цялост, а обвързва всяка държава членка по отношение на резултата, който трябва да бъде постигнат, следователно оставя на националните власти да изберат механизма, по който това да бъде постигнато.
Тя е трансмисия между институциите на ЕС и националните власти с цел достигането на определена степен на хармонизация (но не пълна) и не цели достигането на абсолютно еквивалентни правила. В този смисъл законодателите в страните членки сами преценяват по какъв начин ще реализират акта и на кого ще възложат изпълнението му. Или, с други думи, текстовете в европейските директиви не са абсолютно задължителни, необходимо е да се транспонират например със закон или наредба, съответно начинът, по който това се извършва, може да бъде различен. Понякога е възможно за дадена страна дори да бъдат направени определени отстъпки от задължителните компоненти, ако предметът на регулация на директивата засяга пряко или ще наложи промени в националните й традиции и обичаи (вероятно за България това ще се случи с акциза върху домашния алкохол).
Сергей Попов писал(а):По моему два варианта.
1.Закон за чужденците в България
-о нем четко написал Andorf
2.ЗАКОН за влизането, пребиваването и напускането на Република България на гражданите на Европейския съюз и членовете на техните семейства
Чисто практически,легче сходить в миграционную службу в городе,так как имеет значение и на каком основании Вы пребываете
Andorf писал(а):Сергей Попов писал(а):По моему два варианта.
1.Закон за чужденците в България
-о нем четко написал Andorf
2.ЗАКОН за влизането, пребиваването и напускането на Република България на гражданите на Европейския съюз и членовете на техните семейства
Чисто практически,легче сходить в миграционную службу в городе,так как имеет значение и на каком основании Вы пребываете
Все дело в том, что мама не считается членом семейства. Это сказано в законе. Член семейства это муж/жена, несовершеннолетние дети.
§ 1. По смисъла на този закон:
1. "Семейство" са съпрузите и ненавършилите пълнолетие техни деца, ако не са встъпили в брак.
Сергей Попов писал(а):Andorf, по второму закону :
§ 1. По смисъла на този закон:
1. "Член на семейството на гражданин на Европейския съюз" е:
а) лице, което е сключило брак или има фактическо съжителство с гражданин на Европейския съюз;
б) низходящ на гражданин на Европейския съюз, който не е български гражданин и не е навършил двадесет и една години или е лице на негова издръжка, или е наследник на съпруга;
в) възходящ, който е на издръжка на гражданина на Европейския съюз или на съпруга.
но мы так не помогаем, поетому я и посоветовал сходить в миграционну службу,там подскажут вариант,который
удобнее.Главно,что возможность есть
ANN-2 писал(а):Лучше сходить к адвокату... потому, что в Миграционной службе могут такого насоветовать!Они же ответственности никакой не несут, поэтому и наврут... я, например в таких случаях советую только официальный запрос делать... хотя тоже не гарантирую, что дадут правильный ответ.
Поэтому -только адвокат!
ANN-2 писал(а):Лучше сходить к адвокату... потому, что в Миграционной службе могут такого насоветовать!Они же ответственности никакой не несут, поэтому и наврут... я, например в таких случаях советую только официальный запрос делать... хотя тоже не гарантирую, что дадут правильный ответ.
Поэтому -только адвокат!
ANN-2 писал(а)::lol: Смешно...
Как не прискорбно признать, но подобная ситуация в болгарских службах есть. Очень подробно описаываю всем моим клиентам, какие документы необходимо иметь по закону, и какие дополниетльные документы от вас могут потребовать и, желаельно, ими запастись предварительно, чтобы не нервироваться и не бегать ....НО иногда приходится передать трубку начальнику и с ним говорить для выяснения проблемы... Иногда приходится просить связаться с Софией, а несколько раз приходилось идти и на примем к начальнику Отдла Миграции для решение неясного вопроса. Пока удавалось добиться необходимого результата!Andorf писал(а): По поводу разных толкований в разных городах могу на своем примере. ВНЖ на основании инвестиции в Варне дают на 6 месяцев, так как ...
Юрий писал(а): Может и в вашем случае была аналогичная ситуация?
Юрий
"2. удостоверение от съответната данъчна служба по седалището на лицето за декларирани финансови резултати и платени данъци;
3. (изм. - ДВ, бр. 49 от 2007 г.) удостоверение от НАП, че чужденецът няма задължения към нея;"
В каждом большом городе есть "адвокаты" бывшие полицейские из местного РПУ например,подрабатывают... связей у них все еще есть, но конкретика в задании всегда должна присутствовать..Andorf писал(а):Я не думаю, что адвокат что то решит. Правильно говорит Попов. Сходить в полицию, задать свой вопрос. По какому закону будут рассматривать маму. Отсюда и собирать документы и действовать. Никакой адвокат не поможет, в миграции свои правила и менять их никто не будет, даже с адвокатом. Самое интересно правила в каждом городе могут быть разные.
Юрий писал(а):Текст вы процитировали правильно, но с вашей трактовкой не согласен...
Об етом и сказал: важно следить за тем, чтобы комплект подготовленных документов имел определенную "приемственность" и являлся продолжением первичного оформления вида на жительство ... Не достаточно механически читать текст закона, но и продумать, чтобы вы на месте служащего госслужбы хотели получить для доказательства вашего основания. Некоторые мои клиенты волнуются, когда надо самим подать все документы самостоятельно (у меня не хватает время на всех), ожидая каких-то проблем ... но я спокоен, так как уже знаю, что от них запросят обязательно, а также подготавливаю и дополнительные документы...Andorf писал(а): Требуют именно документ о осигуровках. Т.е. в Законе его нет, а в списке необходимых есть. Я это имел в виду. Понятно закон можно трактовать по-своему. И его трактуют так: Докажите, что у Вас не закончились основания, по которому дали ВНЖ,
Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 233