В чем отличие трудового договора от гражданского?

Законодательство Болгарии: конституция, кодексы, законы...

Модератор: Юрий

В чем отличие трудового договора от гражданского?

Сообщение Nastia » 02/06/2009, 01:07

Добрый день, форумчане, у меня встал серьезный вопрос, в чем отличие гражданского договора от трудового?
Дело в том, что я работала в Болгарии около года, но к сожалению первые полгода я не была официально оформлена, так как попала на тот период, когда была задержка с выпуском личных карт и я сидела почти полгода без карты, а просто с бумажкой, по которой меня не могли взять на работу официально. А сейчас возникла сильная необходимость доказать что я работала в этот период, причем доказывать желательно налоговыми отчислениями и справками типа 2Ндфл или договором.
Правильно ли я понимаю что при гражданском договоре отчисления в НОИ не идут? просто инстанция серьезная и может проверить шли ли отчисления. Если мой бывший работодатель укажет что первые полгода я работала по гражданскому договору и напишет справку о выплате зп, будет ли это законно? И вообще может ли брокер работать по такому договору или это подчхдит для рабочих профессии?
Nastia

Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме

Сообщение velko » 02/06/2009, 07:38

для отчисления вНОИ не имеет никакое значение какой ваш договор,они отличается по срока действие,но как я понимаю у вас не бььл договор которой бььл на регестрации в нои а если так невозможно доказать что вьь работали
velko atanasov
velko

Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме

Сообщение Сергей Попов » 02/06/2009, 07:59

И трудовой и гражданский договор нужно зарегистрировать в НОИ-обязанность работодателя,соответственно возложителя,есть сроки и санкции за опоздание.Вам придется просчитать,что выгоднее на данный момент- оплатить штраф и взносы задним числом или оставить все как есть.
Сергей Попов

Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме

договор

Сообщение Светлана Ангелова » 02/06/2009, 08:01

Гражданский договор не регистрируется в НОИ, но отчисления делаются, если сумма после уменьшения с % нормативно-признанных разходов превышает минимальную зарплату. В любом случае, если договор был составлен, при выплате сумм составляется документ - Сметка за изплатена сума. Работающий по гр.договору обязан декларировать полученные суммы в НАП раз в год. В свою очеред работодатель подает по изтичению года в НАП справку об выплаченных суммах по таким договорам.
Светлана Ангелова

Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме

Re: В чем отличие трудового договора от гражданского?

Сообщение ANN-2 » 02/06/2009, 09:08

Nastia писал(а):Добрый день, форумчане, у меня встал серьезный вопрос, в чем отличие гражданского договора от трудового?
Дело в том, что я работала в Болгарии около года, но к сожалению первые полгода я не была официально оформлена, так как попала на тот период, когда была задержка с выпуском личных карт и я сидела почти полгода без карты, а просто с бумажкой, по которой меня не могли взять на работу официально. А сейчас возникла сильная необходимость доказать что я работала в этот период, причем доказывать желательно налоговыми отчислениями и справками типа 2Ндфл или договором.
Правильно ли я понимаю что при гражданском договоре отчисления в НОИ не идут? просто инстанция серьезная и может проверить шли ли отчисления. Если мой бывший работодатель укажет что первые полгода я работала по гражданскому договору и напишет справку о выплате зп, будет ли это законно? И вообще может ли брокер работать по такому договору или это подчхдит для рабочих профессии?

Гражданские договора хоть и не регистрируются, как трудовые, но все равно выплаты и отчисления по этим договорам декларируются работодателем в периоде, в котором были произведены выплаты...
Кроме того, гражданские договора не зачитываются в трудовой стаж.
Вобщем, если вы не были официально оформлены, то и доказать ничего не сможете.
ANN-2

Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме

гр.договор

Сообщение Светлана Ангелова » 02/06/2009, 09:18

Почему же не зачитывается трудовой стаж? Зачитывается, если и пенсионные отчисления были сделаны.
Светлана Ангелова

Re: гр.договор

Сообщение ANN-2 » 02/06/2009, 09:48

Светлана Ангелова писал(а):Почему же не зачитывается трудовой стаж? Зачитывается, если и пенсионные отчисления были сделаны.

Кодекс на труда.
Чл.351. (изм.,ДВ,бр.100 от 1992 г., бр.67 от 1999 г.) Трудов стаж по смисъла на този кодекс е времето, през което работникът или служителят е работил по трудово правоотношение, доколкото друго не е предвидено в този кодекс или в друг закон, както и времето, през което лицето е работило като държавен служител.

Време по трудово правоотношение, което се признава за трудов стаж, без работникът или служителят да е работил
Чл.352. (изм.,ДВ,бр.100 от 1992 г.) За трудов стаж се признава и времето по трудовото правоотношение, през което работникът или служителят не е работил, в следните случаи:
1. почивните и празничните дни;
2. ползуваните платени отпуски независимо от тяхното основание и начина на заплащане;
3. ползуваните неплатени отпуски, установени с този кодекс или с други нормативни актове, когато това изрично е предвидено;
4. (изм.,ДВ,бр.25 от 2001 г.) ползуваните неплатени отпуски за временна неработоспособност;
5. времето, прекарано в курсове и школи и други форми за професионална квалификация и преквалификация с откъсване от производството;
6. времето, през което работникът или служителят не е работил поради неправилно допускане на работа;
7. времето на отстраняване от работа по реда на чл.33, ал.2-4 от Кодекса на труда от 1951 г. за извършено престъпление във връзка с работата, ако работникът или служителят не е бил привлечен като обвиняем по съответния ред;
8. времето на отстраняване от работа по реда на чл.33, ал.2-4 от Кодекса на труда от 1951 г., след като работникът или служителят е бил привлечен като обвиняем, както и времето на отстраняване от работа по реда на Наказателно-процесуалния кодекс, ако работникът или служителят е бил оправдан или наказателното преследване е било прекратено поради това, че не е извършил деянието или че извършеното деяние не съставлява престъпление;
9. в други случаи, установени от Министерския съвет.

Трудов стаж при недействително трудово правоотношение
Чл.353. (изм.,ДВ,бр.100 от 1992 г.) Времето, прекарано на работа до признаване на трудовото правоотношение за недействително, ако работникът или служителят е действувал добросъвестно при създаването му, се признава за трудов стаж.

Време, което се признава за трудов стаж, без да е съществувало трудово правоотношение
Чл.354. (изм.,ДВ,бр.100 от 1992 г.) За трудов стаж се признава и времето, през което не е съществувало трудово правоотношение в следните случаи:
1. работникът или служителят е бил без работа поради уволнение, което е признато за незаконно от компетентните органи - от датата на уволнението до възстановяването му на работа;
2. уволненият поради задържане от органите на властта е останал без работа в резултат на това уволнение, когато не е бил привлечен като обвиняем, бил е оправдан или наказателното преследване е било прекратено поради това, че не е извършил деянието или че извършеното деяние не съставлява престъпление;
3. лицето е изтърпявало наказание "лишаване от свобода", което впоследствие е признато по съответния ред за неоснователно наложено;
4. трудоустроеният или бременната работничка или служителка не работи, тъй като не е предоставена подходяща работа от работодателя съобразно предписанието на здравните органи;
5. работникът или служителят е останал без работа поради незаконно задържане на трудовата книжка;
6. майката, бащата, осиновителката или осиновителят се грижи за отглеждане на дете до навършване на 3-годишна възраст;
7. (изм.,ДВ,бр.2 от 1996 г.) работникът или служителят е останал без работа и е получавал обезщетения за безработица, или е бил включен в школи и курсове за преквалификация;
8. в други случаи, установени от Министерския съвет;

Изчисляване на трудовия стаж
Чл.355. (1) (изм.,ДВ,бр.100 от 1992 г.) Трудовият стаж се изчислява в дни, месеци и години.
(2) (изм.,ДВ,бр.100 от 1992 г.) За един ден трудов стаж се признава времето, през което работникът или служителят е работил най-малко половината от законоустановеното за него работно време за деня по едно или няколко трудови правоотношения.
(3) (изм.,ДВ,бр.25 от 2001 г.) За един месец трудов стаж се зачита календарният месец, през който са изработени най-малко 21 дни при петдневна работна седмица.
(4) За една година трудов стаж се признават 12 месеца трудов стаж, изчислен по начина, установен в преходната алинея.
(5) (изм.,ДВ,бр.100 от 1992 г.) По този кодекс за трудов стаж не се признава времето в повече от действително изслуженото по трудовото правоотношение, което се признава за пенсия, както и времето в повече при превръщането на труда от една категория в друга при пенсиониране на работника или служителя.
ANN-2

Сообщение Светлана Ангелова » 02/06/2009, 15:52

Я неправильно выразилась, засчитывается как осигурительный стаж, если сделаны пенсионные отчисления. Мне почему-то кажется, что для задавшей вопрос именно необходимо доказать наличие осигурительного стажа в Болгарии.
Светлана Ангелова

Сообщение ANN-2 » 02/06/2009, 16:13

В осигурителен стаж включается время, за которое получено месячное вознаграждение не меньше одной минимальной зарплаты, которое остается после вычета нормативно признатых расходов... (чл.4 ал.3 т.5 КСО)
ANN-2

Сообщение ANN-2 » 02/06/2009, 18:01

Светлана Ангелова писал(а):Я неправильно выразилась, засчитывается как осигурительный стаж, если сделаны пенсионные отчисления. Мне почему-то кажется, что для задавшей вопрос именно необходимо доказать наличие осигурительного стажа в Болгарии.

Сдается мне, что вопрос стоит о майчинстве... Нет? :roll:
ANN-2

гр.договор

Сообщение Светлана Ангелова » 02/06/2009, 18:19

Да, я тоже так думаю, именно в этом случае нужен осигурительный стаж(и после последних изменений 6 мес. увеличены на 12).
Светлана Ангелова

Сообщение Nastia » 03/06/2009, 00:37

Спасибо за ответы. Нужно мне это не для декретных, их я получала пока жила в Болгарии. А необходимо для иммиграции в другую страну. Нужно показать определенный опыт работы, а тут такая загвоздка с тем что я работала часть времени неофициально. Если для России это привычно, и иммиграционные службы понимают что многие в России работают неофициально и достаточно референсов. ТО для Болгарии это необычно, поэтому они в основном полагаются на проверки отчислений в Нои. В связи с этим и возникла идея хоть как-то это обыграть гражданским договором, но видимо не выйдет.
Nastia

Вернуться в Законодательство