Соседи и громкая музыка.

Законодательство Болгарии: конституция, кодексы, законы...

Модератор: Юрий

Соседи и громкая музыка.

Сообщение mailto_alex » 19/04/2011, 22:47

Здравствуйте дамы и господа.

Пользовался поиском, и заранее извиняюсь, если подобная тема обсуждалась ранее.

Недавно прикупил себе хорошую стерео систему. По всей видимости бас радует видимо только меня и близких.

Слышал, что в Республике есть определённые часы, когда можно "шуметь по закону"?
Нельзя дожидаться того, что тебя ждёт - к этому
надо идти [Сян Цзи]

Безвыходных ситуаций не бывает: даже если вас съели - у вас есть два выхода. Один вниз, другой вверх !
mailto_alex

Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме

Re: Соседи и громкая музыка.

Сообщение Маша-С » 19/04/2011, 22:54

mailto_alex писал(а):Здравствуйте дамы и господа.

Пользовался поиском, и заранее извиняюсь, если подобная тема обсуждалась ранее.

Недавно прикупил себе хорошую стерео систему. По всей видимости бас радует видимо только меня и близких.

Слышал, что в Республике есть определённые часы, когда можно "шуметь по закону"?

В Болгарии такой закон не соблюдается вообще :( :( :(
Маша-С

Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме

Сообщение Nik_1 » 19/04/2011, 23:14

Маша-С писал(а):В Болгарии такой закон не соблюдается вообще :( :( :(

Да, правильно Маша говорит, есть такой закон, но он не всегда соблюдается. Мне приходилось усмирять выпивших шумных гуляк в моем доме. Они были квартиросъемщиками, и "они здесь больше не живут". Два раза предупреждал чтобы прекратили свою "дискотеку". Не поняли меня. Тогда я спустился в подвал, где расположено главное электрическое табло всего дома и открутил пробку их квартиры, после чего закрыл табло на ключ чтобы не смогли взять и вкрутить себе пробку от другой квартиры. Утром пришли и долго извинялись передо мной, пока не вернул им пробку.

Шумните купони вкъщи - до 22 ч

Шумните купони вкъщи вече трябва да свършват по-рано, а ремонтите, прахосмукачките, репетициите на музикални инструменти и пр. трябва да спират от 2 до 4 ч следобяд. По времето на социализма времето от 2 до 4 ч бе отредено за почивка, и както в жилищните блокове, така и в почивните станции по курортите трябваше да се спазва пълна тишина. И сега тази забрана съществува, но масово не се спазва.

Новите ограничения са предвидени в проект за нова наредба за обществения ред на Столичната община, съобщи БТА. Наредбата ще бъде разгледана от комисиите на Столичния общински съвет и подложена на обществено обсъждане в 30-дневния срок, предвиден по Закона за местното самоуправление и местна администрация.

С предложената нова наредба се увеличава времето, в което са забранени шумните увеселения - от 22.00 до 8.00 ч, определят се граници на ремонтните дейности по часове в сградите, етажна собственост - от 8.00 до 14.00 и от 16.00 до 19.00 ч, като единствено със съгласието на засегнатите собственици ремонти ще могат да се извършват и в почивните и празничните дни.
http://www.dnevnik.bg/print/arhiv_za_grada/2008/09/15/550640_shumnite_kuponi_vkushti_-_do_22_ch/
Изображение
Nik_1

Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме

Сообщение Весo » 19/04/2011, 23:22

Маша, полиция всега приходит, если позвоните - знаю от личного опыта и от опыта знакомых. После 22.30 громкой музыки не должно быть. То, что делают полицейские - составляют громким соседям предупредительный протокол. Если они продолжают и если снова позовете полицейских, соседям будет второе, последнее, предпупреждение или штраф. Это относится и к кафешкам и ресторанам. В Софии, по крайней мере, не знаю ни одного заведения, как говорим, в близости которого жилые дома, где не убирали свои стола под открытым небом после 22-22.30.
Весo

Сообщение mailto_alex » 20/04/2011, 00:04

Комментарии замечательные, но не по теме. У кого какие проблемы были с соседями - мне не интересно.
Тема - Законодательство!
Скажите ЮРИСТЫ и знатоки " что где когда" с 14 00 до 17 00 Есть такой закон или соседа сразу послать " с больным сердцем" ?
надо идти [Сян Цзи]

Безвыходных ситуаций не бывает: даже если вас съели - у вас есть два выхода. Один вниз, другой вверх !
mailto_alex

Сообщение mailto_alex » 20/04/2011, 00:11

PS Есть желание арендатору(другу) поставить всё необходимое оборудование. Да и сам не против "пошуметь"
надо идти [Сян Цзи]

mailto_alex

Сообщение Nik_1 » 20/04/2011, 00:19

mailto_alex писал(а):Тема - Законодательство!
Скажите ЮРИСТЫ и знатоки " что где когда" с 14 00 до 17 00 Есть такой закон или соседа сразу послать " с больным сердцем" ?

Я же привел ссылку. По закону, нельзя шуметь днем с 14:00 до 16:00 (типа сиеста) и ночью с 22:00 до 6:00 утра.
Изображение
Nik_1

Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме

Сообщение mailto_alex » 20/04/2011, 00:46

Nik_1 писал(а):Я же привел ссылку. По закону, нельзя шуметь днем с 14:00 до 16:00 (типа сиеста) и ночью с 22:00 до 6:00 утра.
NiК_1 Пардон. Не разглядел линк. Спасибо Тебе.

Как понимаю протокол полиция заводит на нарушителей или собственник как то косвенно виноват? Штраф на кого? Пустил нанимателей молодых студентов штук 6 ... отчаялся совсем. Пробки выдирать что ли? Или "основному нанимателю-студенту посоветовать как дальше жить?"

Тема закрыта после этого ответа.
Далее не возражаю, если возникнут подобные вопросы. С радостью поделюсь опытом. "Студент - общага".
надо идти [Сян Цзи]

mailto_alex

Сообщение Маша-С » 20/04/2011, 10:42

Весo писал(а):Маша, полиция всега приходит, если позвоните - знаю от личного опыта и от опыта знакомых. После 22.30 громкой музыки не должно быть. То, что делают полицейские - составляют громким соседям предупредительный протокол. Если они продолжают и если снова позовете полицейских, соседям будет второе, последнее, предпупреждение или штраф. Это относится и к кафешкам и ресторанам. В Софии, по крайней мере, не знаю ни одного заведения, как говорим, в близости которого жилые дома, где не убирали свои стола под открытым небом после 22-22.30.

Вранье полное!
Я как-то на форуме писАла.. Где-то год (может) назад била в Болгарии в отпуске (дома у себя) и мне надо било в 2 ночи вставать,чтоби ехать в аеропорт, у меня самолет бил в 5 утра (возвращалась в Голландию), так вот народ веселился до 2х ночи (весь дом) и я не спала вообще! :twisted: :twisted: :twisted: Ни я, ни муж... Никакая полиция не спасла, беспредел полнейший!

А вот в Голландии если после 23.00 громко - 24 часа в затвор немедленно.
Маша-С

Сообщение Юрий » 20/04/2011, 11:06

Маша-С писал(а):Вранье полное!
Я как-то на форуме писАла.. Где-то год (может) назад била в Болгарии в отпуске (дома у себя) и мне надо било в 2 ночи вставать,чтоби ехать в аеропорт, у меня самолет бил в 5 утра (возвращалась в Голландию), так вот народ веселился до 2х ночи (весь дом) и я не спала вообще! :twisted: :twisted: :twisted: Ни я, ни муж... Никакая полиция не спасла, беспредел полнейший!
А вот в Голландии если после 23.00 громко - 24 часа в затвор немедленно.
Вопрос был, какие законодательные нормы! А не какие случаи были в вашей практике?
Из вашего рассказа не ясно, я вызывали ли полицию и как она отреагировала?
Мне например соседи всегда рассказывают, когда мой сын устраивает "вечеринку" в мое отсутствие! И когда он не отреагировал на замечание, вызвали полицию. Естественно, теперь он подобного не позволяет после 22 часов...
Юрий
Фирма "Контакт-БгРу" ЕООД, г.София, 1574, ул.Теменуга, 2А, ап.20, Болгария
тел: +359-878919265; +359-897919269, e-mail: yurij.abashev[A]gmail.com , Skype: abashev;
www.facebook.com/yurijabashev , http://vk.com/aboutbulgaria
Юрий
Author

Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме

Сообщение Murder » 22/04/2011, 23:05

С другой стороны - качество строительства не позволяет даже храпеть громко...
Murder

Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме

Сообщение mailto_alex » 22/04/2011, 23:19

Murder писал(а):С другой стороны - качество строительства не позволяет даже храпеть громко...

Мой случай :lol: Слышно как чихают со всех сторон. " По делам не возможно сходить без прослушки - уединиться".

Собственно и хочу почитать этот закон. Когда "шуметь" и сколько децибел удовлетворят и соседей и полицию?
надо идти [Сян Цзи]

mailto_alex

Сообщение mailto_alex » 22/04/2011, 23:31

Маша-С писал(а): беспредел полнейший!

Про Голандию тут и не спрашивали - это раз. Про эмоции и переживания - это два. Тема Закон - это три.

Буду Всем благодарен за ответ по теме. Без обид приятели - форумчане.
надо идти [Сян Цзи]

mailto_alex

Сообщение Весo » 23/04/2011, 13:17

ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА ОТ ШУМА В ОКОЛНАТА СРЕДА
(В сила от 01.01.2006 г.изм. ДВ. бр.98 от 14 Декември 2010г.)
Чл. 16а. (Нов - ДВ, бр. 41 от 2009 г., в сила от 02.06.2009 г.) (1) Не се допуска работа и зареждане на обекти за производство, съхраняване и търговия, разположени в многофамилни жилищни сгради, за времето между 23,00 и 7,00 ч.

(2) Не се допуска озвучаването на открити площи на заведения за хранене и развлечения, разположени в жилищни зони и курорти, за времето между 23,00 и 7,00 ч.

Чл. 33. (1) За нарушенията на този закон, които не съставляват престъпления, длъжностните лица се наказват с глоби от 100 до 300 лв.

(2) За нарушенията на този закон, които не съставляват престъпления, физическите лица се наказват с глоби от 100 до 300 лв., а на юридическите лица и на едноличните търговци се налагат имуществени санкции в размер от 200 до 2000 лв.

(3) При повторно нарушение по ал. 1 и 2 физическите лица и длъжностните лица се наказват с глоби от 500 до 1000 лв., а на юридическите лица и на едноличните търговци се налагат имуществени санкции от 2000 до 5000 лв.

Чл. 34. (1) За нарушения на този закон, свързани с превишаване на граничните стойности на шум, физическите лица се наказват с глоба от 500 до 1000 лв., а на юридическите лица и на едноличните търговци се налагат имуществени санкции в размер от 1000 до 3000 лв.

(2) При повторно нарушение по ал. 1 физическите лица се наказват с глоби от 2000 до 6000 лв., а на юридическите лица и на едноличните търговци се налагат имуществени санкции в размер от 4000 до 10 000 лв.

http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135510077
Весo

Сообщение Весo » 23/04/2011, 13:34

Обищны тоже регулируют общественный порядок на своих территориях. Вот например отрывок Наредбы об общественом порядке Столичной общины.

http://sofiacouncil.bg/index.php?page=ordinance&id=133

Глава втора
Осигуряване и опазване на обществения ред

Чл. 2. (1) Забранява се викането, пеенето и шумния говор и използването на озвучителни системи на обществени места.

(2) Забраната по предходната алинея не се прилага при обществени прояви, разрешени по реда на глава пета.

(3) (Нова - Решение № 4 по Протокол № 39 от 22.12.1993 г.) Забранява се хвърлянето и възпламеняването на бомбички и други запалителни и избухливи предмети и смеси на всички места за обществено ползване.

(4) (Предишна ал. 3 - Решение № 4 по Протокол № 39 от 22.12.1993 г.) Не се допуска продължителното загряване и форсирането на място на автомобилните двигатели в жилищните квартали.

Чл. 3. (1) Освен забраните по предходния член, в жилищните сгради се забраняват шумни увеселения, извършването на производствени дейности и ремонтни работи, които нарушават спокойствието на останалите обитатели.

(2) За задоволяване на битови потребности, дейностите по предходната алинея могат да се извършват само от 8 до 14 часа и от 16 до 20 часа в дните, обявени за работни, а със съгласието на засегнатите обитатели и в почивни дни.

(3) (отменена с Решение № 170 по Протокол № 86 от 31.03.2011) Промишлена, складова и шумна търговска дейност в жилищните сгради и комплекси се разрешава само след писмено съгласие на обитателите. Разрешението се издава от техническите служби при райони по установения ред.

(4) В случаите, когато не могат да се осигурят ефикасни обезшумителни мерки, за спазване на изискванията на съответните хигиенни норми, ползуването на озвучителни уредби и на шумни апарати и машини (зъболекарски, прахосмукачки, циклещи и др.) може да става само от 09.00 до 14.00 и от 16.00 до 21.00 часа.

(5) Свиренето на музикални инструменти и пеенето за обучение, репетиране, преподаване и музициране може да става само от 08.00 - 14.00 и от 16.00 - 22.00 часа.

Глава шеста
Контрол и наказания

(3) (нова - Решение № 4 по Протокол № 39 от 22.12.1993; изм. с Решение № 507 по Протокол № 33 от 25.11.2004; отменена с Решение № 170 по Протокол № 86 от 31.03.2011) За нарушение на забраните по член 2, ал. 3 наказанието е глоба от 50 до 500 лева.
Весo

Сообщение Nik_1 » 23/04/2011, 17:45

Весo писал(а):ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА ОТ ШУМА В ОКОЛНАТА СРЕДА
(В сила от 01.01.2006 г.изм. ДВ. бр.98 от 14 Декември 2010г.)
Чл. 16а. (Нов - ДВ, бр. 41 от 2009 г., в сила от 02.06.2009 г.) (1) Не се допуска работа и зареждане на обекти за производство, съхраняване и търговия, разположени в многофамилни жилищни сгради, за времето между 23,00 и 7,00 ч.

(2) Не се допуска озвучаването на открити площи на заведения за хранене и развлечения, разположени в жилищни зони и курорти, за времето между 23,00 и 7,00 ч.

Надо бы уточнить что диапазон тишины с 23:00 до 7:00 - это только летом, когда отсчет идет по летнему времени. Зимой часы тишины смещаются на час, то есть с 22:00 до 6:00 утра.

P.S. Также смещается на час туда-сюда и ночной тариф на электроэнергию.
Изображение
Nik_1

Вернуться в Законодательство