Господа а возможно ли поменять мои русскозвучащие имя и фамилию в моем болгарском паспорте на болгарские.( У жены другая фамилия но тоже русская) каков процесс? кто знает?
Это делается в суде, согласно Закону о гражданской регистрации, в любом случае, обратитесь к адвокату.
(Закон за гражданската регистрация)
http://www.grao.bg/elections/docs/ZGR.pdf Чл. 19.
(1) Промяната на собствено, бащино или фамилно име се допуска от съда въз основа на писмена молба на заинтересувания, когато то е осмиващо, опозоряващо или обществено неприемливо, както и в случаите, когато важни обстоятелства налагат това.
(2)
(Изм. - ДВ, бр. 96 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 59 от 2007 г., в сила от 01.03.2008 г.) Лице, придобило или възстановило българското си гражданство, може да промени бащиното и фамилното си име с наставка -ов или -ев и окончание съобразно пола му, както и да побългари собственото си име по реда на глава петдесета "Установяване на факти" от Гражданския процесуален кодекс. Тези производства се освобождават от държавни такси.
А зачем вам менять имя? Неужели вам за это кто-то создавал проблемы?
когато то е осмиващо, опозоряващо или обществено неприемливо, както и в случаите, когато важни обстоятелства налагат това.--
а просто без таких причин поменять можно?
Проблем никто не создает просто хочу кроме паспорта иметь и фамилию болгарскую.
Я думаю так: если это решает суд, значит можно попробовать и доказать, что у вас есть "важни обстоятелства". Но это будет стоить деньги, надо посоветоваться с адвокатом. Ведь есть люди, которые свои клички успевают "пришить" к фамилии. Еще, если у вас есть еще один паспорт, можно сначала сменить фамилию в другой стране, если там это легче сделать, а затем в Болгарии на этом основании. Не можете же иметь две личности А может вам больше подходит статья (2)? Я не адвокат, а филолог:)