Модератор: Юрий
Маша-Стаум писал(а):вы пишите у вас гр-во русское,а вы в БГ-то ведь жили??
RadaR писал(а):Обычный бумажный паспорт делать не хочу...
Nik_1 писал(а):Нет такого "не хочу". "Бумажный паспорт" вы должны были обменять ещё в 2005 году. Это ваш красный болгарский загранпаспорт по которому вы въедете в Болгарию как болгарин. В Болгарии вас на время кто-то должен прописать к себе в квартиру и с этой (жёлтой) пропиской идёте в МВР и подаёте заявление на личную "биометрическую" карту. Если заплатите за срочность, карту получите в течении 48 часов и всё, вы готовы. По странам ЕС сможете ездить с этой картой безпроблемно.
RadaR писал(а):привет всем!
Обычный бумажный паспорт делать не хочу, потому, как я понял, она не дает никаких "бонусов" по передвижению в ЕС.
RadaR писал(а):еще раз повторюсь: по состоянию на 1998 год прописка точно была.
сейчас неизвестно, т.е. не исключаю, что ее и нет. вот собственно, хочется еще и выяснить мог ли кто-нибудь как-нибудь меня выписать.
Marvila писал(а):Ну, вот и указывайте тот же самый адрес.
Nik_1 писал(а):RadaR и правда, как говорит Маша-Стаум, напишите Юрию Абашеву в личку. Он весьма уважаемый человек и надеюсь поможет вам с пропиской и адресной регистрацией, тем более что в натуре, вы по этому адресу не собираетесь жить.
Marvila писал(а):Ну, вот и указывайте тот же самый адрес. Никто вас выписать не мог, потому что, как уже сказали, прописки в Болгарии уже нет как таковой.
Marvila писал(а):А только загранпаспорт нельзя получить? Раз вам это нужно только для поездок.
Marvila писал(а):Не кому, а гдеВ бланке
Ведь у человека была прописка, адрес, значит он является жителем какой-то общины.
klamer писал(а):Болгарский паспорт европейского образца(цвета бордо) валиден на все страны мира, в том числе и в ЕС.
Тем более, что по карте можно въехать только в странах EU/EEA, Швейцарию, Андорру и Хорватию. Вот в Японию или в Новую Зеландию например Вас без болгарского паспорта не впустят.
klamer писал(а):В Болгарии нет прописки как таковой уже 15 лет. Если у Вас есть родные в Болгарии(бабушка там или дедушка), Вы можете указать их адрес для регистрации. Для госс. служб важно чтоб был адрес по которому ини могли бы связатся а вами насчет налогов, голосования, всяких там муниципальных и социальных вопрсов .
klamer писал(а):Кстати для того что бы получить карту вовсе не обязательно идти в управление где у Вас регистрация, "ускоренную выдачу" документов можно сделать во всех областных и во многих окружных Управлений МВР, хотя для того Вам придется простоять в очереди и заплатить как минимум в два раза дороже.
в японию и в новую зеландию собираюсь, в в страны ЕС также
Skorpion_BG писал(а):Абсолютно не Ви трябва лична карта! Достатъчен е само международния паспорт за пътуване навсякъде, вкл. и в България. Паспорта Ви издават в консулството в Москва. Ако решите допълнително да си извадите лична карта (макар, че аз не знам за какво ще ви е ако не живеете в България), можете спокойно да го направите, но трябва да сте в България поне 2-3 дни! Експресната поръчка даже мисля, че е за 24 ч. И засега няма никакви биометрични данни и чипове в личните карти!
в японию и в новую зеландию собираюсь, в в страны ЕС также
Точно за там ще Ви трябва задграничния паспорт, личната карта не ви върши никаква работа!!
а за какво трябва да бъда в БГ поне 2-3 дни?
Skorpion_BG писал(а):Трябва Ви време да си подадете документите и да я получите!
Но както писах по-горе тя не Ви е необходима!!
RadaR писал(а):Skorpion_BG писал(а):Трябва Ви време да си подадете документите и да я получите!
ами мога ли дая получа тук, в москва?
казаха ми в консулството, че трябва жълта бележка с регистрацията.
татко ми каза, че никога не е виждал тази бележка и не знае какво е това.
още един въпрос. а може ли по някъкви причини да бъде выписан (не знам как е по български) из апартамента си?
RadaR писал(а):Skorpion_BG писал(а):Трябва Ви време да си подадете документите и да я получите!
ами мога ли дая получа тук, в москва?
казаха ми в консулството, че трябва жълта бележка с регистрацията.
татко ми каза, че никога не е виждал тази бележка и не знае какво е това.
още един въпрос. а може ли по някъкви причини да бъде выписан (не знам как е по български) из апартамента си?
Нормативна уредба
Закон за гражданската регистрация (ЗГР)
Юридическа характеристика
...
Български граждани, живеещи предимно в чужбина, които не са вписани в регистрите на населението и не могат да посочат постоянен адрес в България, се вписват служебно в регистрите на населението в район "Средец" на град София.
Настоящ адрес е адресът, на който лицето пребивава. Всяко лице има само един настоящ адрес. Настоящият адрес на българските граждани, на които мястото на пребиваване е в чужбина, се вписва в личния регистрационен картон, а в автоматизираните информационни фондове се вписва само държавата.
Skorpion_BG писал(а):Предполагам, че в посолството не могат да Ви издадат лична карта, даже съм почти сигурен!
RadaR писал(а):не, заблуждавате се. тук могът да направят тази карта, но трябват тази жълта бележка за постоянен адрес.
ЗАКОН ЗА ГРАЖДАНСКАТА РЕГИСТРАЦИЯ
...
Чл. 93. (1) Постоянен адрес е адресът в населеното място, което лицето избира да бъде вписано в регистрите на населението.
(2) Постоянният адрес е винаги на територията на Република България.
(3) Всяко лице може да има само един постоянен адрес.
(4) Български граждани, живеещи предимно в чужбина, които не са
вписани в регистрите на населението и не могат да посочат постоянен адрес в Република България, се вписват служебно в регистрите на населението на район "Средец" на град София.
Чл. 94. (1) Настоящ адрес е адресът, на който лицето пребивава.
(2) Всяко лице има само един настоящ адрес.
(3) Настоящият адрес на българските граждани, на които мястото на
пребиваване е в чужбина, се вписва в личния регистрационен картон, а в автоматизираните информационни фондове се отразява само държавата.
RadaR писал(а):я могу полететь в БГ по тому паспорту, который мне сделают к тому времени (временный или, если успеют в консульстве, загран)? или мне придется брать с собой и еще русский загран паспорт для пересечения границы? или на русской границе мне надо будет показать русский загран, а в болгарском аэропорту уже БГ загран паспорт?
Skorpion_BG писал(а):Можете лететь и по временному, и по постоянному паспорту!
При вылете в России показываете русский паспорт, в Болгарии болгарский!
RadaR писал(а):а в случае, когда я лечу, например, в какую-то страну и мне надо туда прилететь как гражданин БГ, мне надо действовать по этой же схеме, я правильно понимаю?
Вернуться в Гражданство, вид на жительство, брак...
Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 18