При получаване на разрешение за продължаване на срока за продължително пребиваване съпругата ми остава един месец без валидна карта и без щемпел за разрешено пребиваване в паспорта.
Тази практика в цялата страна еднаква ли е или така процедират само в "Миграция" - Враца?
Написах и изпратих няколко пъти писмо до министър Р. Петков и до "МВР - Документи за самоличност" по този /и други/ въпроси, но не ми беше отговорено. Текста на писмото:
... Съпругата ми е гражданин на Русия с разрешено продължително пребиваване в РБ с изтекъл на 31.07.2007 срок и лична карта на цужденец №710314900, също с изтекъл срок. Живеем в гр. Козлодуй.
С цел да бъде изрядна, 40 дни преди изтичане на срока отидохме във Враца, група "Миграция" и подадохме молба за разрешение за продължение на срока за пребиваване /със всички необходими приложения/. Желаехме да платим веднага таксата по чл. 10, ал.1 на Тарифа №4 и да подадем молба по образец за издаване на нова карта, но ни обясниха, че това трябва задължително да се извърши в последния момент - 5 дни преди изтичането, тъй като разрешението за продължаване на пребиваването се дава от датата на подаването на молбата /а не както е записано в чл.10, ал.2 на Тарифа №4/.
За целта на 26.07.2007 г. отново посетихме "Миграция" - Враца, платихме таксата, подадохме молба за ЛКЧ с необходимите приложения към нея. Въпреки настояването ни да получим предвидения в чл.28, ал.5 на ППЗЧРБ щемпел, такъв не ни беше поставен. Началникът на "Миграция" - Враца ни обясни, че всички актове отиват при него и няма да последва нищо, тъй като от него всичко зависи... В началото на август отново посетихме “Миграция” с молба за щемпел, но отговора на Началника беше същия.
Единственият компромис, който ни направиха беше, че не ни взеха старата /невалидната/ карта, както е предвидено по закон - чл.43, ал. 2 от ПИБДС, което пък от своя страна може да доведе до ново забавяне на издаването на новата карта поради неналичието на приложен "предишен документ за самоличност".
Въпреки че изминаха повече от два и половина месеца от подаване на молба за узаконяване на пребиваването на съпругата ми, тя е абсолютно нередовна откъм документи за самоличност /т.2, б. ж от ЗБДС/.
...
Въпросите ми са:
1.Възможно ли е до получаване на картата за постоянно пребиваване на съпругата ми /след 4 години/ тя да получава картите си без да има периоди, през които да е нередовна?
2.Защо не ни се издава разрешение за една /съответно половин/ година, а няколко дни по-малко, което след 4 години ще наложи още едно разрешение за пребиваване /такса 200 лв./ заради недостигащи двайсетина дни? След плащане на таксата за шест месеца /чл. 10, ал. 1, т. 1 Тарифа 4/ началникът на "Миграция" - Враца пресмята колко месеца са с 31 дни за да определи до коя дата ще изминат шест месеца!!!! Определи, че от 31.07.2007 шест месеца са до 25.01.2008. /Смешно, нали?/
...
Отговор на въпросите няма. Явно министър РУмен Петков не отговаря на простосмъртни.