Поети с китари

музыка, театры, концерты, премьеры и т.д.

Модератор: Юрий

Поети с китари

Сообщение lilche1 » 04/02/2007, 17:14

К сожалению до сих пор никто не вспомнил о болгарских бардах, а они - великолепны. Послушайте - и согласитесь со мной. Вот мое любимое, как и у почте всех болгар
http://textove.com/print.php?song=8245
и это тоже
http://bgarmy.eamci.bg/Scripts/isapiVWB ... MEID=70120

Бардът Гриша Трифонов представи песните си в Добрич на 23 юни

Гриша Трифонов е роден в гр. Харманли на 20 септември 1955 г.

Стихосбирката му "Докато проговори камъкът" (1977 г.) печели първа награда в конкурса за дебютна книга "Южна пролет" през 1978 г. Следват стихосбирките "Градовете където не сме" (1999 г.), "Есени" (2000 г.) и белетристичната книгата "Съботни мемоари" (2001 г.)

Член е на Съюза на българските писатели.

Поет, бард, журналист, Гриша Трифонов е основоположник на ежегодните сбирки на поетите с китари "Поетични струни" в гр. Харманли. Водещ на телевизионното предаване за поети с китари "От трета страна". Пише текстове и музика за редица известни известни български изпълнители и групи.

На 05.06. 2006 г. беше представен първият му албум с негови изпълнения "Главната улица". И ето - вече е в Добрич!

"И понеже животът е кратък, а дълга е главната улица,
ако викна сега, ще ме чуят ли в другия край,
или просто да пия с врабчето ръждива вода от улуците
по-добре ще ми дойде от двойно кафе или чай..."

"Главната улица" е заглавието на диска, като тази емблематична песен по стихове на Валери Станков. В него се съдържат и още много популярни и обичани песни по текстове на различни автори(Автори на текстовете: Гриша Трифонов, Виктор Самуилов,
Валери Станков, Калин Донков, Тодор Чонов, Биньо Иванов, Павел Матев, Иван Вълев и др.), с музика и изпълнение на Гриша Трифонов. И разбира се, "Какво е лятото?" също е там.
Но да чуеш нещата в оригинал - друго си е...
След представянето на Гришата от Камелия, вълнуващо само по себе си като преживяване, започна една незабравима вечер. Песните се пееха една след друга, коя от коя по-вълнуващи. През почивките - стих след стих.

По есенните улици
на лятото
се скита зимна котка
с пролетни очи.
Замита пухкавата и опашка
следите котешки
в праха,
в калта,
в снега.
По тротоара,
по дървото,
по небето.
По есенните улици на лятото.

Градовете I

Градовете, в които ни няма, живеят безшумно.
Как изтръпва от болка паважът без нашите стъпки!
А в градчетата свои - с усмивки и погледи умни -
колко дълго протритите лакти на дните си кърпихме.

Тук китарите свириха бавни и душни мелодии -
до последното кътче душите ни с тях са претъпкани.
Градовете, в които ни няма, тъмнеят по глобуса.
Тихи столици. Сухи пристанища. Шепот по ъглите.

Смугли, кротки жени от години стоят по прозорците,
остаряват косите им, дългите есенни пръсти.
Векове ни очакват, а все не пристигаме. Господи,
не останаха кой знае колко от нашите възрасти!

Но и тука, и тука отдавна не сме. Безпощадно е.
Тихо дреме в следобеда гълъб, дори не сънува.
Гласовете ни, бившите, само кръстосват площадите
в градовете, където не сме.

За където пътуваме.

На практика Гришата представи два диска и две стихосбирки. Песните, които не са успели да се поберат в първия албум са просто началото на втория. Също и стиховете - умирам когато видя пишещи ръце с трепет да разтварят неточно сгънати поомачкани листи, знам че ще последва четене на нещо съкровено и скъпо, и съвсем ново - чувството, с което са написани, все още не си е отишло. Та и такива стихове имаше.
Разбира се, имаше и култови стихотворения -

Аз влязох в този свят като Исус
повел дванадесет овце на паша
Тревата имаше на утро вкус
и цялата природа беше наша.

Денят ухаеше на кукуряк,
денят преливаше от оптимизъм
и ние с гугли бели като сняг
за проповед с апостолите влизахме.

Но лятото ни би със град и дъжд,
през зимата зад хълма виха вълци
и забелязах изумен веднъж,
че сменяха овцете ми цвета си.

Едната посивя като вълче,
ах, страшно ми отива да съм в сиво.
И тъй подред, което ще рече,
че всичко към защитен цвят отива.

Сега край асфалтирания път
и край масивите от тежко жито
дванадесет вълчета ме пасат
и ми е сигурно и ми е сито .......

И си тръгна поредната бохемска вечер в Стария Добрич, както си му е реда. Дадохме възможност на Гришата да си почине, показахме му елементи от нашия си живот, няма да описвам подробности, знаем се - добри сме. В любимата ми, неофициална част, когато авторът е придърпан между фенките, се изпяха и други песни: емблематичния цикъл за "цъфналата ръж".

Най-вълнуващото беше присъствието на младите. Има надежда! Живо е изкуството на бардовете. И необходимо повече от всякога.
и это
http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID= ... 54&Level=2
lilche1

Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме

болгарских бардов уже можно слушать в интернете

Сообщение beggins » 23/09/2007, 10:45

от три месеца вече има сайт на българските поети с китари, където може да се слуша тяхна музика:

www.poetiskitara.com
beggins

Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме

Вернуться в Культурная жизнь Болгарии