Баница

Интересные рецепты Болгарии...

Модератор: Юрий

Баница

Сообщение fedot » 29/12/2008, 22:21

Прислали мне рецепт, насколько он аутентичен:
http://community.livejournal.com/stalic ... 43987.html

Спасибо :D
Последний раз редактировалось fedot 29/12/2008, 23:16, всего редактировалось 2 раз(а).
fedot
 
Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме
 
Сообщения: 4
Зарегистрирован: 25/07/2008, 23:11

Сообщение Кристина » 29/12/2008, 22:45

Просто уберите
[url] и url[/url] в конце . Оставьте только ссылку.
Посмотрела я рецепт - точно по такому же рецепту свекровь научила меня печь баницу. Поэтому, полагаю, что "аутентичен". ;)
А в новогоднюю баницу кладут "късмети". :D
Кристина
 

Сообщение klamer » 29/12/2008, 23:12

[quote="Кристина"]

Не в новогоднюю, а на Рождество и не в баницу а в питу ...

Тем более, что по православным канонам пост до самого Рождества.
Аватара пользователя
klamer
 
Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме
 
Сообщения: 466
Зарегистрирован: 11/07/2006, 22:42

Сообщение klamer » 29/12/2008, 23:13

Кристина писал(а):А в новогоднюю баницу кладут "късмети".


Не в новогоднюю, а на Рождество и не в баницу а в питу ...

Тем более, что по православным канонам пост до самого Рождества.
Аватара пользователя
klamer
 
Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме
 
Сообщения: 466
Зарегистрирован: 11/07/2006, 22:42

Сообщение Кристина » 29/12/2008, 23:15

В Рождественскую питку кладут монетку, а в новогоднюю баницу - късмети.
По крайней мере, все болгары, которых я здесь знаю - делают именно так. :roll:
klamer писал(а):Тем более, что по православным канонам пост до самого Рождества.

Болгары отмечают православные праздники по григорианскому календарю. Рождество уже прошло - 25 декабря.
Кристина
 

Сообщение klamer » 29/12/2008, 23:46

Кристина писал(а):В Рождественскую питку кладут монетку, а в новогоднюю баницу - късмети.
По крайней мере, все болгары, которых я здесь знаю - делают именно так. :roll:
klamer писал(а):Тем более, что по православным канонам пост до самого Рождества.

Болгары отмечают православные праздники по григорианскому календарю. Рождество уже прошло - 25 декабря.


OK пусть будет так :)
Аватара пользователя
klamer
 
Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме
 
Сообщения: 466
Зарегистрирован: 11/07/2006, 22:42

Сообщение sashooo » 30/12/2008, 01:24

Кристина писал(а):В Рождественскую питку кладут монетку, а в новогоднюю баницу - късмети.
По крайней мере, все болгары, которых я здесь знаю - делают именно так. :roll:
klamer писал(а):Тем более, что по православным канонам пост до самого Рождества.

Болгары отмечают православные праздники по григорианскому календарю. Рождество уже прошло - 25 декабря.

Все точно Кристинка сказала.
В питку - монетку, это вечером 24.12 (Бъдни вечер)
Тогда все еще пост продолжается и на стол ставятся 7,9 или 11 постных блюд.


Според българската народна традиция на обредната трапеза (която се слага върху слама на земята) се нареждат

7, 9 или 11 постни ястия:

варен фасул, пълнени с ориз чушки или сарми, варено жито, тиквеник, ошаф, чесън, мед, орехи, жито, плодове, обреден хляб (боговица, богова пита, богов кравай, благословник), баница, зелник.

Когато се разчупи погачата, първото парче се нарича на умрелите и се оставя на иконата; следващите се раздават по съответния ред на всеки член от семейството и на домашните животни.

Обичаят повелява да не се става по време на яденето.

Всички стават заедно, а после трапезата не се прибира, защото се вярва, че умрелите идват да вечерят и да се погрижат за благополучието на живите.
И така още с идването на зората започва подготовката за вечерята. Стопанката, най-възрастната жена в семейството, замесва хляб, наречен "бъдник", "боговица", "вечерна".

Изображението на житен клас, рало, животно и т.н. стои като украса на питката. В нея пък се поставя паричка, зърно, сламка. Всички те са символи на плодородието и богатството.

Колкото по-рано се седне на тържествената вечеря, толкова по-рано ще узрее житото. А колкото са повече ястията на трапезата, толкова по-богата ще е годината, вярват хората.

Най-възрастният мъж в семейството разчупва питката и раздава на всички. Чака се полунощ, идването на първите коледари и раждането на Христос.

Бъдни вечер е най-важният семеен празник, посветен на дома и огнището.
Аватара пользователя
sashooo
 
Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме
 
Сообщения: 1863
Зарегистрирован: 11/01/2008, 00:53
Откуда: София


Вернуться в Кулинария

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 11