Роман Димитров » 08/06/2006, 00:06
Хора, нали тук сериозното питие мастика обсъждаме? Какви са тия бири-лимонади тук? По отношение на мастиката те не стават дори и за "втвърдител"...
2 Лукаш. Опитай шуменското пиво - може и да ти хареса, защото навремето, през 19 век, чехът, който дошъл тук да произвежда бира, обиколил цяла България и избрал Шумен - водата там най-много му напомняла родната...
Но да се върнем на мъжкия разговор за мастиката. Ония, които с кисела физиономия казват, че тя им напомня сироп за кашлица, бих помолил да се справят насаме с инфантилните си проблеми...
Ония, които се отнасят към мастиката като истински мъже знаят, че тя е в състояние да придаде незабравим аромат на ранния летен следобед, да избистри и изостри погледа им към нещата, т.е. да замъгли и смекчи мъничките недостатъци, които плажното облекло неизбежно не прикрива у по-красивата и нежна половина на човечеството така, че да зърнем истинската дълбина и необятност на чувствата им към нас...
Затова мъдрата дама ще вземе и ще приготви към мастиката, вледенена на кристали, салата от репички или ряпа, от моркови или от чирози...
Възможно е и напълно противоположно мезе: мастика с локум на клечка...
В мастиката се добавя мъничко вода, за да се появи в нея белезникава мъглявина, неясна и примамлива като флирт...
Смесена с ментовка, мастиката добива още по-изразени черти на загадъчност, неопределеност и мъчително връщане към реалността на другия ден, та се нарича "Облак"...
Напоследък към "облака" добавят и по някоя и друга сметанка за кафе. Този младежки принос говори за зрелост и сериозно отношение към традицията.
Колкото участници във форума, толкова Българии и Русии...