БАНИЦИ

Интересные рецепты Болгарии...

Модератор: Юрий

БАНИЦИ

Сообщение Роман Димитров » 13/05/2006, 14:56

МЛЕЧНА БАНИЦА

Продукти:

1 пакет готови кори за баница - "Белла"

За плънката:
300г натрошено сирене
3-4яйца
1-кафена лъжичка хлебна сода с 1 каф.лъж. брашно (се смесват)
1каф.чаша олио

За заливката:
1 л прясно мляко
2-3 яйца
1-кафена лъжичка масло/маргарин/

Приготвяне:
Корите се разстилат и на всяка се слага по малко от плънката.
Всяка кора се навива руло и се поставя в тавичка, намазана с малко олио.
Изпичате баницата до леко златисто.
След като изстине леко, баницата се залива с заливката.
Пече се пак, докато млякото се поеме от баницата.
Накрая намазвате с маслото.
Сервира се леко топла.
Колкото участници във форума, толкова Българии и Русии...
Аватара пользователя
Роман Димитров
 
Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме
 
Сообщения: 723
Зарегистрирован: 02/01/2006, 16:50
Откуда: Болгария, София

БАНИЦА С МАЙОНЕЗА

Сообщение Роман Димитров » 13/05/2006, 15:02

Продукти:

1 пакет кори, от големите
1 кофичка майонеза "Краси"
2 яйца
300-400 гр. сирене
мазнина за намазване на тавичката

Начин на приготвяне:
След като се намаже тавичката с мазнина, започват да се редят корите една по една, като върху всяка кора се ръси сирене-корите не се мажат с мазнина.
След като се наредят корите, баницата се нарязва на парчета и се залива отгоре с майонезата, в която се слагат яйцата и вода колкото е била майонезата в кофичката.
Оставя се баницата да поеме майонезата, за около 30 минути, след което се слага да се пече.
Колкото участници във форума, толкова Българии и Русии...
Аватара пользователя
Роман Димитров
 
Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме
 
Сообщения: 723
Зарегистрирован: 02/01/2006, 16:50
Откуда: Болгария, София

Re: БАНИЦИ

Сообщение Роман Димитров » 13/05/2006, 15:09

[quote="Роман Димитров"]МЛЕЧНА БАНИЦА

Един еврейски вариант, различен от традиционната ни млечна баница - нещо средно между нея и крем карамел.

МЛЕЧНА БАНИЦА

за тестото:
2 1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. олио (или 150 гр масло)
2 с.л. захар
1 ч.ч. вода
щипка сол
1 равна ч.л. сода

за крема:
6-7 яйца
9 с.л. захар (според мен са малко, аз слагам 1 ч.ч.)
1.200 л мляко
ванилия

1. В тенджера се загряват до завиране водата, захарта, солта и содата. Изсипва се бързо брашното и енергично се разбърква. Веднага се снема от огъня.
2. Полученото тесто се измесва, докато е още топло и се разстила в тава (28-30 см), като се оформя перваз по стените на тавата.
3. Междувременно се загрява млякото (не е необходимо да завира), а отделно се разбиват яйцата със захарта. В топлото мляко се изсипват разбитите яйца и се разбърква добре. Добавя се ванилия.
4. Върху приготвената подложка се изсипва много бавно и внимателно млякото като се внимава да не се скъса кората! Най-добре е да се направи с черпак.
5. Пече се във фурната около 25-30 минути до стягане на млякото и получаване на златисто-кафява коричка.
6. Оставя се на хладно поне няколко часа.
Колкото участници във форума, толкова Българии и Русии...
Аватара пользователя
Роман Димитров
 
Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме
 
Сообщения: 723
Зарегистрирован: 02/01/2006, 16:50
Откуда: Болгария, София

СПАНАЧНИК (СПАНАЧЕНА БАНИЦА)

Сообщение Роман Димитров » 13/05/2006, 15:17

Сега му е времето за една спаначена баница!

спанак - 500 гр.
зрял лук (кромид) - 3-4 глави
олио - 4 с.л.
прясно мляко - 2 ч.ч.
яйца - 5 бр.
сол, джоджен - на вкус
точени кори за баница - 1 пакет (500 гр.)

Нарежете спанака на ивици и го попарете във вряла вода за няколко минути.
Нарежете лука на дребно и го запържете в 3 с.л. олио, добавете спанака и свалете от огъня.
За да получите плънката, прибавете към сместа прясното мляко, яйцата и подправките. Разбъркайте.
Корите се навиват на руло като слагате кората върху хартия/найлон, сипвате с лъжица от сместа и разнасяте. Повдигнете постепенно хартията/найлона от едната страна, така че кората да се навие и образува руло.
Наредете рулата в намазнена тава и намажете отгоре на ръка с останалото олио.
Изпечете в силна фурна.

Спаначникът се комбинира много добре с кисело мляко. Препоръчва се да се сервира топъл или със стайна температура.

Колкото участници във форума, толкова Българии и Русии...
Аватара пользователя
Роман Димитров
 
Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме
 
Сообщения: 723
Зарегистрирован: 02/01/2006, 16:50
Откуда: Болгария, София

МЪРЗЕЛИВА БАНИЦА

Сообщение Роман Димитров » 13/05/2006, 15:48

Продукти:
2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. натрошено сирене
1 ч.ч. кисело мляко
4 с.л. олио
4 с.л. вода
2-3 яйца
1 ч.л. сода бикарбонат

Всички продукти се омесват добре в голяма купа. Изсипват се в намазнена с олио и поръсена тавичка. Пече се до златисто в предварително загрята фурна на 200 градуса около 40 минути.

По-скоро е тутманик, но без мая. Отлична закуска. На съпруга и сина може и да не им стигне по една кофичка кисело мляко към баницата.
Колкото участници във форума, толкова Българии и Русии...
Аватара пользователя
Роман Димитров
 
Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме
 
Сообщения: 723
Зарегистрирован: 02/01/2006, 16:50
Откуда: Болгария, София

Сообщение Marvila » 13/05/2006, 17:36

Спаначена баница - пожалуй самая любимая у нас в семье. :D
Только наша начинка чуть различается

На 1 пакет кори:
1 кг. шпината (мы любим по-больше начинки)
1 пучок зеленого лука
4 - 5 с.л олио
3 - 4 яйца
300 г брынзы или 400 гр. творога
1 ч.ч кисело мляко
соль, петрушка, джоджен (сухой или свежий)

Свекровь иногда кладет в начинку вареный рис или булгур.
А вместо шпината - лапад (вид щавеля)

Надо попробовать и с прясно мляко :)
Аватара пользователя
Marvila
 
Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме
 
Сообщения: 367
Зарегистрирован: 01/05/2005, 23:26
Откуда: Bulgaria

Сообщение Роман Димитров » 13/05/2006, 17:48

Правильно! Чем больше начинки, тем лучше! Чтобы не писать, я просто искал в нете рецепты, похожие на те, которые привичны дома...

Кроме щавеля, можно использовать - сейчас самое время - крапиву... собрать надо молодых листьев, ошпарить... крапиве рис подходит...
Колкото участници във форума, толкова Българии и Русии...
Аватара пользователя
Роман Димитров
 
Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме
 
Сообщения: 723
Зарегистрирован: 02/01/2006, 16:50
Откуда: Болгария, София

Сообщение Роман Димитров » 13/05/2006, 21:40

Нарочно започнах с по-елементарните баници - очаквам от дамите - български и руски - да предложат различни гросмайсторски изпълнения!

Мисля, че тук и сега му е мястото да представим и други две традиционни и любими закуски - че и по-сериозни - храни: тутманика и милинките.

Ето един тутманик. Той се различава от баницата по това, че в тестото за него има мая. И е мазничък...

Тутманик

Продукти:

5 яйца (заделяме един жълтък за намазване)
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. лъжичка сода
1 ч.ч. прясно мляко
кубче мая (окло 40 гр)
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол

брашно за меко тесто (около 2 кг някъде, кой да ти мери...)
масло за намазване (поне 75 гр.)
сирене за поръсване (около 250-300 гр, да е щедро...)
кашкавал за поръсване

Приготвяне:

Разтвряме маята в топличкото прясно мляко, а содата гасим в киселото мляко. Замесваме меко тесто (дамите могат да използват вече обяснения метод на леля ми) и разточваме кора, дебела около 1 пръст. Мажем обилно с разтопено масло, ръсим със сирене и навиваме на руло, като леко усукваме краищата. Рулото се реже на парчета, които се нареждат в намазана с масло тавичка. Втасва около половин час. Намазваме със запазения предварително жълтък. Пече се на 200 градуса. Малко преди да стане готов, се ръси с настърган кашкавал.
Колкото участници във форума, толкова Българии и Русии...
Аватара пользователя
Роман Димитров
 
Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме
 
Сообщения: 723
Зарегистрирован: 02/01/2006, 16:50
Откуда: Болгария, София

ОЩЕ ЕДИН ТУТМАНИК

Сообщение Роман Димитров » 13/05/2006, 21:47

ПРОДУКТИ:

500 г брашно
150 мл прясно мляко
10 г мая (жена ми каза да пиша 20 г...)
1 яйце (жена ми каза да пиша 2... а спестовността, за която ми трият сол на главата?)
200 г сирене, натрошено
200 г краве масло
сол на вкус

ПРИГОТВЯНЕ:

От брашното, размитата в прясното мляко мая и солта се омесва тесто, което се оставя на топло да втаса. Втасалото тесто се омесва отново с част от разтопеното масло, разделя се на 5 части, и се разтегля на 5 листа. Листата се нареждат последователно в тавичка, като помежду им се поставя плънка от сиренето и разбитото яйце. Тутманикът се нарязва на квадрати, залива се с останалото разтопено масло и се пече в силна фурна до зачервяване.

Различни домашни школи и направления настояха да напиша, че по-добре да не се замесва тестото с маслото, а да се ръси по листата преди сиренето и яйцата. Изберете!
Колкото участници във форума, толкова Българии и Русии...
Аватара пользователя
Роман Димитров
 
Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме
 
Сообщения: 723
Зарегистрирован: 02/01/2006, 16:50
Откуда: Болгария, София

Сообщение Marvila » 14/05/2006, 14:03

Обожаю Родопы и хочу предложить традиционные блюда этого божественного места.

Родопски клин - баница с рисом

Для родопского клина характерны 2 особенности:
- делается с 2 кори
- печется (скорее всего жарится) на плите, а не в духовке.

Чтобы не повторяться, предлагаю вашему вниманию мастер-класс Ивана Звездева

http://www.bonapeti.tv/recipe_view.php?t=kitchen&id=1380

Мои коментарии: из-за лени :oops: , а чаще всего из-за нехватки времени я делаю родопски клин с готови кори - 2-3 (зависит от толщины) кори снизу и 2-3 кори сверху. Да и тесто не всегда хорошо раскатывается.
Только их надо хорошо защепить, чтобы начинка не вывалилась при переворачивании. Для переворачивания берем, например, крышку от кастрюли, накрываем клин и переворачиваем его на крышку, а после этого сдвигаем (приплъзваме - так точнее :wink: ) обратно на сковородку.
Только надо быть осторожным, чтобы олио случайно не попало на руку.

Начинка может быть и с мелкой вермишелью (фиде), но мне не особо нравится.
Аватара пользователя
Marvila
 
Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме
 
Сообщения: 367
Зарегистрирован: 01/05/2005, 23:26
Откуда: Bulgaria

Сообщение Marvila » 14/05/2006, 14:14

Особой популярностью в нашей семье пользуется

Пататник- баница с картошкой

Состав теста, технология приготовления и коментарии теже самые, что и у родопского клина.

Начинка:

- 1 кг. картофеля (я никогда не взвешиваю - вообщем, вся начинка должна быть толщиной где-то 2 пальца)
- 3 яйца
- 3-4 лука
- джоджен
- соль и перец

Это классический рецепт. Можно также добавить и брынзу.

Картофель почистить и натереть на крупной терке. Отжать сок.
Смешать с остальными продуктами.
Жарить на слабом огне.

А вот здесь нашла другой вариант пататника Екатерины Дафовской:
http://www.bonapeti.tv/recipe_view.php?t=cooking&id=1405

Приятного аппетита!
Аватара пользователя
Marvila
 
Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме
 
Сообщения: 367
Зарегистрирован: 01/05/2005, 23:26
Откуда: Bulgaria

Сообщение Роман Димитров » 14/05/2006, 14:24

Браво, Марвила! Знаех си аз, че няма да остана сам!

Писна ми да се носи около мен миризмата на Петко или Лукаш!
Колкото участници във форума, толкова Българии и Русии...
Аватара пользователя
Роман Димитров
 
Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме
 
Сообщения: 723
Зарегистрирован: 02/01/2006, 16:50
Откуда: Болгария, София


Вернуться в Кулинария

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 2