Алексей СПб » 10/06/2007, 22:07
Зачем был нужен кимион...
Продукти:
1 кг. не тлъсто говеждо месо
2 глави лук + още 1 малка глава лук за гарниране на финала
1/2 кг. зрял червен боб
3/4 кг. домати ил консерва белени домати
2 зелени чушки
3-4 скилидки чесън
1-2 чаени лъжици червен пипер
1 кубче концентриран говежди бульон
1 чаена лъжица кимион
1 чаена лъжица риган
няколко капки сос Табаско
3 супени лъжици червено вино
1 и 1/2 чаени лъжици сол
прясно смлян чер пипер
50 гр. настърган кашкавал
3 супени лъжици олио
Предварителна подготовка
Слагам червения боб да се вари в отделна тенджера. Нарязам лука на едро, накълцвам чесъна, режа чушките на ивички. Накълцвам месето на дребни парченца. Обелвам доматите и ги нарязвам ситно.
Готвене
1. Загрявам олиото на тенджера на средно силен огън. Запържвам лука 3-4 мин., като го разбърквам непрестанно с дървена лопатка. Прибавям чушките и накълцания чесън и запържвам още 2-3 мин. Сипвам и каймата и запържвам ястието 5-6 мин., като го бърквам непрекъснато. Добавям доматите, 1 чаена лъжица сол и всички подправки, намалявам силата на огъня, разбърквам и покривам тенджерата с капак. Оставям ястието да къкри около час. Ако се наложи, добавям 2-3 супени лъжици гореща вода или бульон.
2. Сипвам и полусварения фасул, разбърквам и оставям манджата да се довари още около 40 мин.
Сервирам я много гореща. Още по-ефектна става, ако се поръси със ситно нарязан суров лук и настърган кашкавал. Огнено лютият пожар се гаси най-добре с бира.