кимион

Интересные рецепты Болгарии...

Модератор: Юрий

кимион

Сообщение Алексей СПб » 27/05/2007, 01:14

Заказал хорошой знакомой привезти из Болгарии кимион. Страшно небоходимая приправа для планируемого мной пиршества. Просветите, кто знает, как это называется по-русски и обитается ли в наших краях.
Алексей СПб
 
Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме
 
Сообщения: 979
Зарегистрирован: 30/04/2007, 02:29
Откуда: СПб

Сообщение kopche » 27/05/2007, 10:46

Аватара пользователя
kopche
 
Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме
 
Сообщения: 1074
Зарегистрирован: 02/05/2007, 22:53
Откуда: Moscow-Kableshkovo

Сообщение Peggi » 27/05/2007, 18:53

Хотите наглядно.
Изображение
У меня непритязательный вкус... Мне достаточно самого лучшего.
Аватара пользователя
Peggi
 
Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме
 
Сообщения: 428
Зарегистрирован: 18/11/2006, 16:09
Откуда: Россия,Москва-Cофия

Сообщение Алексей СПб » 28/05/2007, 14:23

Всем спасибо за ответ. Дело в том, что тмин мне известен под названием ким. Если ким и кимион суть одно и тоже, то ответ принимается. А если нет?
Алексей СПб
 
Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме
 
Сообщения: 979
Зарегистрирован: 30/04/2007, 02:29
Откуда: СПб

Сообщение Marvila » 28/05/2007, 16:12

Алексей СПб писал(а): Дело в том, что тмин мне известен под названием ким.


Правильно :D
ким - тмин
кимион - кумин (зира), кмин

Кимион используют в основном в мясных блюдах.
А кимом посыпают хлебо-булочные изделия.

А Вы что будете готовить, если не секрет :wink: :D
Аватара пользователя
Marvila
 
Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме
 
Сообщения: 367
Зарегистрирован: 01/05/2005, 23:26
Откуда: Bulgaria

Сообщение Алексей СПб » 29/05/2007, 13:35

Готовить буду чили кон карне - блюдо техасско-мексиканской кухни: фасоль, говядина, много приправ. Жутко острое, что я как раз и люблю.
Алексей СПб
 
Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме
 
Сообщения: 979
Зарегистрирован: 30/04/2007, 02:29
Откуда: СПб

Сообщение Роман Димитров » 29/05/2007, 19:28

Тогда кимион.

Он входит и в состав карри.
Колкото участници във форума, толкова Българии и Русии...
Аватара пользователя
Роман Димитров
 
Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме
 
Сообщения: 723
Зарегистрирован: 02/01/2006, 16:50
Откуда: Болгария, София

Сообщение Алексей СПб » 10/06/2007, 22:07

Зачем был нужен кимион...
Продукти:
1 кг. не тлъсто говеждо месо
2 глави лук + още 1 малка глава лук за гарниране на финала
1/2 кг. зрял червен боб
3/4 кг. домати ил консерва белени домати
2 зелени чушки
3-4 скилидки чесън
1-2 чаени лъжици червен пипер
1 кубче концентриран говежди бульон
1 чаена лъжица кимион
1 чаена лъжица риган
няколко капки сос Табаско
3 супени лъжици червено вино
1 и 1/2 чаени лъжици сол
прясно смлян чер пипер
50 гр. настърган кашкавал
3 супени лъжици олио

Предварителна подготовка
Слагам червения боб да се вари в отделна тенджера. Нарязам лука на едро, накълцвам чесъна, режа чушките на ивички. Накълцвам месето на дребни парченца. Обелвам доматите и ги нарязвам ситно.
Готвене
1. Загрявам олиото на тенджера на средно силен огън. Запържвам лука 3-4 мин., като го разбърквам непрестанно с дървена лопатка. Прибавям чушките и накълцания чесън и запържвам още 2-3 мин. Сипвам и каймата и запържвам ястието 5-6 мин., като го бърквам непрекъснато. Добавям доматите, 1 чаена лъжица сол и всички подправки, намалявам силата на огъня, разбърквам и покривам тенджерата с капак. Оставям ястието да къкри около час. Ако се наложи, добавям 2-3 супени лъжици гореща вода или бульон.
2. Сипвам и полусварения фасул, разбърквам и оставям манджата да се довари още около 40 мин.
Сервирам я много гореща. Още по-ефектна става, ако се поръси със ситно нарязан суров лук и настърган кашкавал. Огнено лютият пожар се гаси най-добре с бира.
Алексей СПб
 
Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме
 
Сообщения: 979
Зарегистрирован: 30/04/2007, 02:29
Откуда: СПб

Сообщение Peggi » 18/07/2007, 11:14

Алексей, а как же называется это блюдо?
Удалось приготовить?
У меня непритязательный вкус... Мне достаточно самого лучшего.
Аватара пользователя
Peggi
 
Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме
 
Сообщения: 428
Зарегистрирован: 18/11/2006, 16:09
Откуда: Россия,Москва-Cофия

Сообщение Катеричка » 18/07/2007, 11:28

А еще зиру (кимион) кладут в узбекский плов.
"Разум на планете - величина постоянная, а население растёт"©
Аватара пользователя
Катеричка
 
Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме
 
Сообщения: 517
Зарегистрирован: 01/05/2005, 22:37
Откуда: Москва

Сообщение Алексей СПб » 21/07/2007, 02:01

Peggi писал(а):Алексей, а как же называется это блюдо?
Удалось приготовить?

Чили кон карне - блюдо техасско-мексиканской кухни: фасоль, говядина, много приправ.
Пригласил друзей или, скорее, подруг - 5 дам и дал званый ужин. Все лестные эпитеты в мой адрес опускаю по природной скромности. Вечер удался! Те небольшие остатки, которые доедал на следующий день,были еще вкуснее.
Дупки правим всякакви
Алексей СПб
 
Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме
 
Сообщения: 979
Зарегистрирован: 30/04/2007, 02:29
Откуда: СПб


Вернуться в Кулинария

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 2