НеОняДето... писал(а):Тачо писал(а):Меня интересует фамилия - Недов. Это и моя фамилия.
Буду признателен за любую информацию.
Недов и Недев са фамилии, които най-вероятно произхождат от имената Неда /женско име/ и Недьо /мъжко/. Най-популярното обяснение на тези имена е, че те са съкращение от Недялка и Недялко - т.е. хора, които са родени в неделя, ден, в който ничего не делается. Има и светица, наречена Неделя.
Срещал съм и друго обяснение. Понеже Неда е съчетание между "не" и "да", такова име се е давало на деца, при които раждането е протекло трудно.
Всъщност Неда е много древно име. Аз винаги съм смятал, че то е чисто българско, но се оказа, че го има нейде из гръцката митология. Тук, на Балканите, са живели стотици народности, а местните земи са обитавани от хилядолетия, така че всичко е адски сложно преплетено.
Есть две села с таким названием. Первое, с 1934 г. называется с. Брестак , община Вълчи дол , Варненска област /46 км. от Варны. Население преимущественно гагаузы.Ивани писал(а):Здравствуйте,мои предки переселенци с Болгарии,с.карагач,моя фамилия Цветанский!!Подскажите какую не будь информацию !!зЗаранее спасибо!!
НеОняДето... писал(а):Тачо писал(а):Меня интересует фамилия - Недов. Это и моя фамилия.
Буду признателен за любую информацию.
Недов и Недев са фамилии, които най-вероятно произхождат от имената Неда /женско име/ и Недьо /мъжко/. Най-популярното обяснение на тези имена е, че те са съкращение от Недялка и Недялко - т.е. хора, които са родени в неделя, ден, в който ничего не делается. Има и светица, наречена Неделя.
Срещал съм и друго обяснение. Понеже Неда е съчетание между "не" и "да", такова име се е давало на деца, при които раждането е протекло трудно.
Всъщност Неда е много древно име. Аз винаги съм смятал, че то е чисто българско, но се оказа, че го има нейде из гръцката митология. Тук, на Балканите, са живели стотици народности, а местните земи са обитавани от хилядолетия, така че всичко е адски сложно преплетено.
Greм писал(а):Здравствуйте, коллеги!
А подскажите, что значит фамилия Мавров? И нет ли здесь однофамильцев?
Спасибо.
Nika.Ivanova писал(а):Очень интересует происхождение фамилий:
Штырбулов (с. Кальчева Болградского района)
Зиновеева (с. Кирнички Измаильского района)
Иванов (с. Кирнички Измаильского района)
Сарабейский (с. Кальчева Болградского района)
Мавров (с. Кальчева Болградского района)
lada64.@list.ru писал(а):Фамилии наших болгар Малковы и Заболотные. с. Ольшанка
Andorf писал(а):Nika.Ivanova писал(а):Очень интересует происхождение фамилий:
Штырбулов (с. Кальчева Болградского района)
Зиновеева (с. Кирнички Измаильского района)
Иванов (с. Кирнички Измаильского района)
Сарабейский (с. Кальчева Болградского района)
Мавров (с. Кальчева Болградского района)
Здесь почитайте происхождение фамилий:
Или просто введите фамилию в болгарском гугле и увидите что фамилии Штърбулев в Болгарии не существует, как и Зиновеева и Сарабейски.
Возможно они были в силу исторических причин как то изменены. Иванов, Петров, Мавров болгарские фамилии.
Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 14