д а в р писал(а):чорбаджия=предприниматель..есть и были и хорошие и плохие и русофили и русофоби и туркофили и туркофоби и нейтральные и выше 1.80м и ниже 1.60..и т.д и т.д....
Коротко, ясно и понятно.
д а в р писал(а):чорбаджия=предприниматель..есть и были и хорошие и плохие и русофили и русофоби и туркофили и туркофоби и нейтральные и выше 1.80м и ниже 1.60..и т.д и т.д....
rollei писал(а):Кулак, один словом
Федорец Валерий писал(а):Ну никак у меня не сочетаются "почти самоуправляющиеся общности" с "ужасным гнётом и произволом иноверцев"...
Федорец Валерий писал(а):А если серьёзно - я думаю, что основы гражданското противоречия и противостояния в Болгарии закладывались ещё в те времена, времена османской империи.
Федорец Валерий писал(а):выделенный текст вновь входит в противоречие с Вашим утверждением о том, что чорбаджии - якобы те люди, которые стоЯт во главе борьбы за национальное возрождение:
намекваш нещо, че Емилян Пугачов е бил по-напред с материала от нашите въстанници май..Федорец Валерий писал(а):Вы же не хотите сказать, что Апрельское восстание возглавляли какие-нибудь "засланные казачкИ", иностранцы или люмпены...
Понятное дело, вилами долго не повоюешь![]()
нет..вот нашел тебе и аналогию..прогресивно мыслящих крестян и губернаторов и закупчиков в России вырезала Екатерина..Федорец Валерий писал(а):В ред ли си?
А когда дошло до дела и всех апрелевцев турки вырезАли и вЫрезали, то у прогрессивно мыслящих и богатых чорбаджий вдруг всё "обломалось"...
Разницу в состоянии почувствовать?
Федорец Валерий писал(а):"В основе" или "во главе" - это для участников тех событий в контексте исторической борьбы с османами - практически одно и тоже![]()
Федорец Валерий писал(а):Некоторые из них продолжают этот дешёвый КВН, видимо, полагая себя при этом лучшей частью болгарского общества, и уж во всяком случае - настоящими болгарами.
Федорец Валерий писал(а):Пък за вашите чорбаджии НеОняДето е докладвал, че някои от тях са били жестоко богати...
Димчо писал(а):За период о котором пишет stifen Вера Мутафчиева написала две книги - "Летопис за смътното време" и " Случаят Джем". Оба они очень увлекательные и читаются очень лехко.
НеОняДето... писал(а): Ние говорим за много дълъг процес, който преминава през различни етапи и различните етапи са доминирани от също така различни приоритети. Възрожденците, както вече казах, са твърде разнородна група с крайно сложни взаимоотношения; макар че имат обща цел, формулирана като "добруването на отечеството", те имат доста различаващи се представи за това "добруване" и още по-големи - за методите за постигането му. В различните етапи на Възраждането надмощие взема тази или онази представа - съответно "начело" се оказват различни хора /като нагласи, имам предвид/.
НеОняДето... писал(а):Обаче по-голямата част от „старите” виждат постигането на националните идеали без да се стига до бунтове и революции, които намират за опасни и вредни.
НеОняДето... писал(а):От историческа гледна точка не е коректно, както се опитваш, да отъждествяваме понятието "национално-освободителна борба" единствено с "въоръжено въстание".
Федорец Валерий писал(а):
2 master7. Если есть что сказать о чорбаджиях - скажИте, с интересом ознакомлюсь с Вашей точкой зрения. Если нет - можем сыграть в прятки. Вы спрячетесь, а я, забыв считалочку, не стану вас искать.
БумбелИно, душная моя, и Вам предлагаю подобную игру.
*удалено модератором*...
Федорец Валерий писал(а): Според мене тяхното поведение би било насочено не на подръжката на възстаналите съотечественици, а по-скоро на някакви действия (или пък - бездействие), които в случая са били по-изгодни за турците.
НеОняДето... писал(а): Това са били, ще кажеш, „дребна буржоазия”, малки чорбаджии. А по-едрите? Участвали са и такива, без да са били характерни. По-едрите излизат на преден план при подавянето на въстанието.
Непосветени за подготвяното, те правят опит да спасяват с пари, молби и унижения своите градчета и селца и живота на съгражданите си от озверелия башибозук.
НеОняДето... писал(а):Е, съвсем ли пък е нямало „туркофилски настроени” чорбаджии? Имало е колкото щеш. Обаче като се стигне до посочването на конкретни факти – как именно, кого и къде са предали, и най-вече по какъв начин „предателската им роля” е довела до неуспеха на въстанието – и най-яростните критици започват да изпитват сериозни затруднения. Ако ти случайно разполагаш с такива факти – с удоволствие ще ги обсъдя.
Федорец Валерий писал(а):Да-да, НеОняДето, я немножко читал...
Вспоминаются названия болгарских селений Батак, Брацигово, Перуштицы...
Федорец Валерий писал(а):Надо просто всем нам послушать Вас, затем переименовать роман Вазова "Под игото" в роман "Под присутствием"
master7 писал(а): Вы по делу написали? Не думаю, по сути тему Вы, ничего не написали.
Название содержит вопрос, "Кто такие чорбаджии?".
Долго и терпеливо Вам обясняли. Если что то не поняли могли бы Вы еще вопросы задавать.
master7 писал(а):Нет, Вы начали нравоучение читать, вроде " если человек богатой т.е. чорбаджия, то он обезательно гад" и пр.
master7 писал(а):Кого Вы учите? Думаете, что больше по вопрос читали, знаете?
master7 писал(а):Такой прием я не могу назвать нормальной разговор. Можно бы Ваша цель совершенно другая?
master7 писал(а):Эсть еще один нюанс. Болгарские дела не для Вашего ума, не забывайте.
Держите свое мнение для себе, пока никто о него не спрашивает. Елементарное воспитание требует того.
master7 писал(а):Интересные открытия для Вас не опаздают.
stifen писал(а):да, млади господа, бай ви федо тенджурата си дойде на думата - правда, очень долго терпел и ждал пока наконец не вылил прокисшее содержание своей каструли на страницах сего почтенного форума
stifen писал(а):да, млади господа, бай ви федо тенджурата си дойде на думата - правда, очень долго терпел и ждал пока наконец не вылил прокисшее содержание своей каструли на страницах сего почтенного форума
но ничего. будеем надеяться, что ваши компетентные сообщения прочтут и другие форумчане, которые искренне интересуються настоящей болгарской историей
master7 писал(а): За съжаление има друго, което в реалния живот не съм наблюдавал, а на този форум се срещат не една личност, които изпитват удоволствие и дори гордост, когато предизвикват отврат. Гледам ги с вяло любопитство, или по-точно с почти никакво.
и.
Федорец Валерий писал(а):...............
НеОняДето... писал(а): .......А сега, в замяна на съвета, който ти дадох, очаквам насрещна услуга: от целия ти предълъг опус би ли извадил сбито и прегледно местата, от които следва заключението, че:
..................
разведчик писал(а): Чорбаджията е народен изедник, турска подлога и предател. Човек който продава и предава Родината за материална облага.
Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 1