BaYana писал(а): Но с Вайдой я не могу согласиться на все 100%.
BaYana писал(а):Никто не спорит, что эта трагедия - неутихающий траур польского народа - народа, который стал заложником двух военных машин: гитлеровской и сталинской. Но которая из них стала исполнителем чудовищного преступления до сих пор доподлинно неизвестно.
BaYana писал(а): которая из них стала исполнителем чудовищного преступления до сих пор доподлинно неизвестно.
Djemma писал(а):Какие все-таки мелочные эти поляки! Подумаешь, 20 тысяч человеческих жизней! Фи, ерунда!
Алексей СПб писал(а):Привожу ещё раз ссылку на польский отклик относительно нового опуса Вайды:
Stolyar писал(а):Интересные строчки в этой статье :
"Польские коммунисты - как один коллаборационисты, лишенные морального хребта - ведь поляки не отличались друг от друга по взглядам, отличались они только от других народов. Согласно Вайде, польских коммунистов, на самом деле, никогда и не было. Ни один из них не верит ни в устанавливаемую политическую систему, ни в теорию Маркса. Они прибиваются к захватчику потому, что не имеют духовной силы... "
и
"Согласно этому видению, довоенная Польша состояла, собственно говоря, из элит, живших в красивых домах и огромных квартирах, полных антиквариата. Только откуда же прислуга, которая смахивает пыль с этого антиквариата? То, что это был один из наихудших периодов в жизни страны, что тогдашние элиты составляли лишь крошечную долю общества и могли позволить себе красивые дома, благодаря крайне несправедливым отношениям собственности, и что - как когда-то сказал Куля - вся страна из-за этих элит пала жертвой жуткой эксплуатации, главным образом, иностранным капиталом, в рамках этого видения полностью вытесняется и покрывается молчанием. Внутренних этнических и религиозных конфликтов нет - так же, как и классовых. В Катыни все 'наши' - католики, перебирают четки и шепчут молитвы."
Во многом похоже на взгляды, которые встречаются и на нашем форуме - видимо это вообще характерно для нынешней Восточной Европы - упростить историю, идеализируя довоенную жизнь и вычеркнув вторую половину 20 в. своей истории как время тотальной тьмы и варварства полностью принесённого с Востока.
master7 писал(а):BaYana,аз не съм гледал този филм и откровено казано нямам и желание да го гледам.
master7 писал(а): Гледайте най-напред филма /има го в Zamunda / и след това коментирайте.Добре е да е конкретно,а не с общи думи,както в статията.
Федорец Валерий писал(а):master7 писал(а):BaYana,аз не съм гледал този филм и откровено казано нямам и желание да го гледам.master7 писал(а): Гледайте най-напред филма /има го в Zamunda / и след това коментирайте.Добре е да е конкретно,а не с общи думи,както в статията.
Ама, че светкавично... Насам-натам, насам-натам... рАботи "лопатката"
...
master7 писал(а): Да,за щастие,бай Валерий,не съм загубил още способност да се променям,да се вслушвам в чуждо мнение и разсъждения.
Давайте по същество,защото иначе по български се казва:"Много приказки на воденица".
пламен писал(а):Не знам, дали е достатъчно коректно, да се сравнява довоенният живот (първата половина на 20в) в една страна, със следвоенния живот (втората половина на 20в). Не е ли по коректно, (например за България), да се сравнява със съседни страни - Гърция, Турция .... в първата и втората половина на 20в.
Алексей СПб писал(а): По моему мнению, коммунистическая модель развития окончательно исчерпала себя в 60-х годах ХХ века. В конце 40-х годов она ещё вполне могла выглядеть привлекательной для населения капиталистических стран второго эшелона.
...Страната се разви до степен, при която комунизмът е отстъпил и донякъде се е придвижил по посока на западните практики, но съществуват ограничения за степента, до която реформаторите могат да стигнат, без да се откажат от основата за политическия контрол на партията. Консерваторите сред тях настояват, че още малко и способността за контрол над страната ще бъде непоправимо повредена; че една граница вече е достигната чрез, например, даването на автономност на професионалните съюзи и повече права на акционерите. Това е най-острият политически дебат в момента. ....
Моето убеждение е, че онова, което не може да бъде поддържано, в края на краищата и не бива поддържано. Промените дойдоха в Съветския Съюз на петото поколение след революцията; петото поколение китайски ръководители ще наследи днешния президент Ху Джинтао през 2012 г. Политически промени няма да се случат дотогава, но моето предположение е, че някъде около 2010 г. нарастващата средна класа в Китай ще започне да изисква от политиците в страната отчетност за това как се харчат данъчните пари. Онова, което никой не може да предвиди е дали това ще доведе до нов Тянанмен или дори гражданска война, ако комунистите настояват да запазят властта си, или по-скоро до една кадифена революция по примера на източна Европа, последвана от политически свободи. Но и в двата случая развитието на Китай по пътя към достигане статуса на световна сила едва ли ще бъде просто праволинейно продължение на тенденциите от момента.
Не е толкова коректно. Изоставането е факт. Има обаче и обективни фактори - Географското положение . Историческите и икономическите връзки със запада . Войните в Югославия .Алексей СПб писал(а):пламен писал(а):Не знам, дали е достатъчно коректно, да се сравнява довоенният живот (първата половина на 20в) в една страна, със следвоенния живот (втората половина на 20в). Не е ли по коректно, (например за България), да се сравнява със съседни страни - Гърция, Турция .... в първата и втората половина на 20в.
Вполне корректно также сравнить Болгарию с "товарищами по несчастью" - Чехословакией, Венгрией, Польшей. Если в 1989 году они сопоставимы по уровню развития и качеству жизни населения (небольшой плюс - минус), то ныне после 18-ти лет демократических реформ Болгария безнадёждно от них отстала .
пламен писал(а): способноста по-лесно да овладяват кризи........ е свойство ........ общо на авторитарните диктатури.
Алексей СПб писал(а): По моему мнению, коммунистическая модель развития окончательно исчерпала себя в 60-х годах ХХ века. В конце 40-х годов она ещё вполне могла выглядеть привлекательной для населения капиталистических стран второго эшелона.
НеОняДето... писал(а):Без да оспорвам, че "коммунистическая модель ....в конце 40-х годов она ещё вполне могла выглядеть привлекательной" в политическо отношение, не мисля, че СССР изобщо е някога е бил истински жизнеспособен в икономическо. В буквалния смисъл. Имам предвид, че не е бил в състояние да изхранва собственото си население. И така е от самото начало до самият край. В сталиновите времена страната просто гладува - именно тогава на няколко пъти са регистрирани случай на непознат в човешката история по своите мащаби глад. В следсталиновата епоха НИТО ВЕДНЪЖ тази абсурдна държава не успява да произведе достатъчно пшеница, за да покрие вътрешните нужди. Разликата се покрива с таен внос (Канада, САЩ, Аржентина и прочие загниващи) и най-абсурдното е, че често купената срещу руското злато пшеница се изнася за "братски страни".
По същия начин стои въпросът и с останалите хранителни продукти - накратко "коммунистическая модель" не би могла да съществува без обкръжението на страни с нормална икономика.
master7 писал(а):Прочетох "ЗАКЛЮЧЕНИЕ комиссии экспертов Главной военной прокуратуры по уголовному делу № 159 о расстреле польских военнопленных из Козельского, Осташковского и Старобельского спецлагерей НКВД в апреле—мае 1940 г"
Не виждам никакво отклонение на фактите във филма с тези установени от експертната комисия.
пламен писал(а): Има обаче и обективни фактори - Географското положение . Историческите и икономическите връзки със запада . Войните в Югославия .
Същинските реформи в България започнаха едва преди 10години.
Алексей СПб писал(а):в условиях НЭПа, деревня обеспечивала потребности страны в продовольствии.
Алексей СПб писал(а):А вот индустриальные успехи СССР, позволившие одержать победу над первоклассной экомикой Европы и выиграть гонку в космосе над первоклассной мировой экономикой, были очевидны для всего человечества.
Алексей СПб писал(а):Как е възможно, според Вас, "абсурдната държава" да спечели във Втората световна война и да изпрати в космоса първи апарат и първи човек?
Алексей СПб писал(а):Според мен има само един "обективен фактор" - качеството на българския елит. Никакви идеи,
НеОняДето... писал(а):Обаче решителното откъсване от тези страни е при Виденов - т.е. пак комунистите са в основата на неудачите на страната.
НеОняДето... писал(а):Днес това изобщо не е така, въпреки че управлението, доминирано от "социалисти" отново видимо забавя развитието и.
BaYana писал(а):Посмотрела фильм. Очень польское, очень вайдовское кино... Так же сильно с точки зрения сюжета, режиссуры, как и другие его фильмы. Собственно каким еще ему быть? Но это политическое кино. И мне как русской гражданке стало обидно, что так однобоко подается Катынская трагедия. Прямолинейно, жестоко, обвинительно в адрес советской армии. Болгарский зритель испытал шок и ненависть к русским. Это чувствовалось в зале. И более того, если бы в зале были русские и об этом знали зрители-болгары - на первых смотрели бы как на убийц. Меня фильм пробрал до глубины души. Но с Вайдой я не могу согласиться на все 100%. Никто не спорит, что эта трагедия - неутихающий траур польского народа - народа, который стал заложником двух военных машин: гитлеровской и сталинской. Но которая из них стала исполнителем чудовищного преступления до сих пор доподлинно неизвестно. Весь вечер думаю о фильме, о Вайде, о том чудовищном времени, о зверствах войны, о невинных жертвах, которые всегда неизбежны.
НеОняДето... писал(а):master7 писал(а):Прочетох "ЗАКЛЮЧЕНИЕ комиссии экспертов Главной военной прокуратуры по уголовному делу № 159 о расстреле польских военнопленных из Козельского, Осташковского и Старобельского спецлагерей НКВД в апреле—мае 1940 г"
Не виждам никакво отклонение на фактите във филма с тези установени от експертната комисия.
За филма не знам, но нещата по тоя случай са страшно мътни, master7. Тоя тип масови убийства така добре приляга както на болшевиките, така и на нацистите, че наистина е много трудно да се разбере кой от кого именно е разстрелян.
По всичко личи, че са имали достатъчно ум, особенно в началото. В последствие умът им, на същите тези римляни, вероятно вече не е бил в такова изобилие, за да не допуснат испортването на основната идея и да не придадат на термина "Диктатура" съвременното му значение : безконтролна - с ексклюзивни права както върху изпълнителната така и върху законодателната - власт.НеОняДето... писал(а):Римляните обаче са имали достатъчно ум в главите си, за да осъзнават и огромните рискове и затова сенатът е възлагал диктаторски пълномощия само за шест месеца. .
Алексей СПб писал(а):пламен писал(а): Има обаче и обективни фактори - Географското положение . Историческите и икономическите връзки със запада . Войните в Югославия .
Същинските реформи в България започнаха едва преди 10години.
Според мен има само един "обективен фактор" - качеството на българския елит. Никакви идеи, освен реституцията и завръщането на имоти в реални граници, сиреч тотално разграбване на всичко създадено след 1944 година. И накрая, след фалита през 1997, - стриктно изпълнение на брюкселските директиви.
master7 писал(а):Аз разглеждам нещата от по-друг ъгъл,така както ги започна BaYana .Защо трябва да намесваме русите изобщо в тази работа?
НеОняДето... писал(а):master7 писал(а):Аз разглеждам нещата от по-друг ъгъл,така както ги започна BaYana .Защо трябва да намесваме русите изобщо в тази работа?
Първосигнално е, съгласен съм. Няма нищо общо между днешните граждани на Русия и зверствата на НКВД. И да, редно е да се прави отчетлива разлика.
НеОняДето... писал(а):master7 писал(а):Аз разглеждам нещата от по-друг ъгъл,така както ги започна BaYana .Защо трябва да намесваме русите изобщо в тази работа?
Първосигнално е, съгласен съм. Няма нищо общо между днешните граждани на Русия и зверствата на НКВД. И да, редно е да се прави отчетлива разлика.
Само че много често тъкмо руснаците са първите, които НЕ ПРАВЯТ тази разлика. Погледни, например, този форум. Тук има хора с изразена мозъчна инсуфициенция, които си удрят гъза в тавана при едното споменаване за цялата абсурдност на болшевишката държава. Въобще не ги смущава факта, че тази държава, за която така усърдно се обиждат, е убила повече руснаци от който и да е руски враг. Те, значи, намират общо между себе си и чудовищния режим на комунистите. И с промитите си мозъци изобщо не схващат колко нелепа е демонстрацията на такава съпричастност.
Колкото и добре да разбирам огорчението на BaYana, преди да се сърди на чуждите, трябва да се сърди на своите.
Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 3