Маша-Стаум, так-как ты сейчас живёшь там в Разграде, скажи пожалуйста из первых рук, есть ли основание считать этот конфликт межнациональной враждой и что вы там знаете такого, что СМИ умалчивают?
14-годишно момче почина вчера след фатално сбиване със съученик, станало в двора на ОУ „Никола Икономов“ в Разград. Кавгата между Халил Хасанов и Хюсеин Насуфов от 8-ми „б“ клас започнала около 12.30 ч., в междучасието преди последния за деня час по физика. Свидетели на побоя са станали близо 20 деца от училището и родител на един второкласник. Страшната гледка заварил преподавателят им Пламен Петров, който излезнал на двора да ги извика да влизат в час. На мястото веднага се е отзовала и училищната фелдшерка Калинка Тончева.
Халил си беше глътнал езика, от носа и устата му течеше кръв. Имаше охлузвания по лицето, но още дишаше, когато отидох при него. Беше жив в линейката, разказа Тончева.
И тя, и учителят правили опити да го спасят, да му извадят езика, правили му и сърдечен масаж. По наша информация, лекари от „Спешно приемно“ са интубирали Халил. Въпреки положените усилия от парамедиците, момчето е починало.
По разкази на децата, които са присъствали на инцидента, Халил е съблякъл якето си и се е приготвил за бой. Преди това с Хюсеин си разменили реплики на турски. После двамата са започнали да си нанасят юмручни удари, разказа през сълзи вчера директорката на училището Николета Радева.
Халил е бил удрян по главата и тялото. Явно Хюсеин го е ритнал по коляното, защото се е строполил изведнъж. Той сам дойде при мен в кабинета и ми каза: “Госпожо, аз съм виновен, аз го направих“, допълни директорката.
Не помня защо се сбихме. Халил ме обиди или ме настъпи, май ме настъпи, обяснил несвързано по-късно пред Радева Хюсеин.
Халил е живеел сам в апартамент на блок в жк „Освобождение“ в Разград, точно до ОУ „Н. Икономов“. И двамата му родители работели в Германия. Като негов настойник в училищното дело е вписана баба му, която обаче живее в село Бисерци. Съученикът му Хюсеин пък е от Стражец. По наша информация, детето е от проблемно семейство, било е травмирано от бащата. С Халил учели заедно от първи клас.
Вчера на извънредна пресконференция директорът на ОД „Полиция“ комисар Кръстю Сотиров съобщи, че сигнал за инцидента на тел.166 е подаден в 13.08 ч. от д-р Стоянов от разградската болница.
По случая е образувано досъдебно производство срещу неизвестно лице по чл.115 от Наказателния кодекс за умишлено убийство. Предстои да бъде направена аутопсия, която да установи от какво и кога точно е починал Халил. По първоначални данни на полицията, момчето е издъхнало в линейката.
Според фелдшерката на училището, Халил е бил здраво и силно дете, не е имал наследствени и хронични заболявания.
Мила КЮЛЮМОВА