Письмо последнего болгарского романтика

Вопросы, которые не подходят по теме к другим форумам раздела "О Болгарии".

Модератор: Юрий

Письмо последнего болгарского романтика

Сообщение Федорец Валерий » 25/01/2008, 14:03

Нашёл в интернете.
Перевести на русский не успеваю... Читайте, господа, по-болгарски...

Кроме диагноза "Чикаго", о котором только что написал господин Великов, которому подвержены некоторые из современных болгар, встречаются и такие, как автор нижеприведённого письма. Лично мне его точка зрения довольно близка и именно по этой причине хотелось бы предложить её вниманию тех, кому интересны умонастроения части современных болгар.

Итак, "письмо последнего болгарского романтика"...

Промените настъпили след 89 година, са не само социално-политически, това са промени които са засегнали съзнанието на хората, тяхното мислене и мечти те им. Аз разглеждам въпроса от своя гледна точка, и се базирам на своите спомени. Израснал съм по времето, както казва един мой братовчед, “когато дядо господ ходеше по земята”, сега наблюдавам хората които са расли в малко по-друго време, във време когато примери и идоли на новите българи станаха “Радка-пиратка”, мутрите и персонажите от хип-хоп “културата”, и ми се иска да проведа някакво сравнение между тези две, толкова близки по години, и толкова различни по манталитет поколения.

Поколението, към което и аз принадлежа, живееше с мечтите за покоряване на космоса, за извършване на велики подвизи и пътешествия. Даже, на някои от нас живота се сложи по такъв начин че успяхме да го видим в цялото му многообразие и наситеност със цветове и събития. Тогава, по онова време, избирахме си професиите не по признака къде повече плащат и как да спечелиш повече пари, а по интерес! Хората отиваха да учат за да задоволят естественното си любопитство, а не защото така трябва, или както някой беше казал: “Учи сине – за да не работиш”! Разбира, имаше и такива екзепляри, които гледаха да се нагаждат и да намерят мекото на хляба, да се уредят с топло местенце и споскойна службица, където да получават прилична заплата, а след като се пенсионират да вземат прилична пенсия, имаше и такива хора, но аз, лично, винаги съм ги съжалявал, те живеят в един скучен и сив свят, свят във който като си купиш кола и цветен телевизор с дистанционно си постигнал много и можеш със гордост да гледаш на околните – жалко нали?

Сега не съм съгласен със съществуващия строй и със съществуващо културно обкръжение – защото то насажда някакви фалшиви ценности, заменя истинския живот с пластмасов заместител. Показват разни забавни програми, по телевизора, с помоща на които се стремят да заменят на затлъстелия и затъпелия зрител реалния живот с изкуствен – телевизионен. Хората обсъждат реклами по телевизията, а ако не е телевизора, то няма и за какво да си говорят, това са хора без интереси без особенни желания и даже и без мечти! Мигар може да се нарече мечта – това да си купиш лъскав автомобил, или да живееш в къща с бассейн? Може, разбира се, но това е за определен контигент от индивиди, на които тавана на мечтите и на интелекта им е много нисък, или искуствено принизен посредством массовата (каква дума само, а?) култура.

Опитвам се да раскажа на новото поколени, израстнало в телевизионната епруветка, че живота е прекрасен и многолик, че света е огромен и има много места където няма МакДоналдси, и печени пилета от Кентъки, опитвам се да им обесня, че човешкия живот е кратък и след смърта на човек няма нищо, че живота трябва да се изживее пълноценно, за да успееш да му се насладиш, че насладата от живота не е пиенето на кока-кола в някое заведение за бързо хранене и не е да шофираш лъскава кола, има много по висши преживявания които човек би могъл да преживее, но уви, лъскавата опакова на пластмассовия заместител на живота е доста примамлива! Хората не разбират, че идва ера на ново робство, просто за да не се бунтуват робите, новите господари им внушават че така както живеят е единственно правилния начин, и че по хубав живот няма!

Винаги съм се стремял да живея плътно, наситено, испитвал съм удоволствие от работата, доста съм обиколи по света, виждал съм пустинята на Средна Азия, тайгата, топил съм си ръката в Тихия океан, и съм се къпал в езерото Байкал и единственото за което съжалявам – това е че наблюдавам едно нещастно (от моя гледна точка, разбира се) поколение, за които понятието “романтика” е подаряване на цветя, вечеря на свещи и после бурно съвъкупляване в леглото ... жалко! Когато заявявам, понякога, в компания на чашка – че съм последния романтик в страната, всички си мислят че се майтапя, как, мигар може, такъв един циник, като мен да бъде романтик? Както разправяше, на времето един мой приятел: “Седи, до мен огромен, брадат мъжага, и ми заявява: - Брато, аз съм голям романтик! Че е голям, казва той, голям е, ама романтик?” Хм, явно аз разбирам романтиката по малко по-друг начин.

Ненависта ми към запада и западната цивилизация, се състои именно в това, че те подменят ценностите на българина, опитват се да ми отнемат моя свят а в замяна да ми връчат пластмассовия си хамбургер, но аз съм човек който е опитал истинския живот и нямам желания да живея фалшив, не искам през свободно то си време да обсъждам група имбецили затворени в една стая и показвани по националния ефир, не ми е интересно, това – скучно, господа, скучно и пошло. Имам си моите мечти, моя живот и моите желания, които на болшинството, сегашно население, им се виждат глупави и непрактични. Сега е модерна думичката “бизнес”, модерно да се правят пари, а с тези пари да се купуват разни лъскави неща – и тогава българина е щастлив, тогава е постигнал много! Някои мои познати, които ми знаят възможностите се удивляват, защо, аджеба, този човек не вземе да направи много пари и не си седне на задника, да си построи хубава къща да си купи лъскава и мощна кола и да си върти търговийката? Не че не “въртя търговийка” – въртя е, но малко, колкото да си подсигуря достоен живот – повече не ми трябва! Такива са сега “модерните”, “демократични” времена, че за да живееш достойно, трябва да се занимаваш с някаква далавера, е, правя го, но с отвращение. По възможност, така нареждам неща в живота си, че да са свързани с истинския живот и да минимизирам съществуването си във фалшивата реалност до минимум. Предполагам моя си живот, ще мога да си го изживея нормално, с кеф, мисля си, че ще успея, фалшивия западен свят, с лъскава упаковка, бавно напредва на исток, може би даже ще успеем да спрем тази чума, но при всички положения, надявам се, за времето което ми е отпуснато – би трябвало да стигне, след това, ако никой не успее да спре тази зараза, испражненията с лъскава упаковка ще залеят целия свят, ще пяви ново поколение духовни роби, които ще бачкат за фалшива храна и пластмассова дограма на прозорците си, и най страшното е че те ще бъдат щастливи!

От друга гледна точка, какво лошо, ще кажете вие, нали целта на всеки един човек е да се докщопа до своето собствено щастие, ами щом ще бъдем щастливи – мигар е лошо? Пък, де да знам – може и да не е лошо, аз съм със друго възпитание, друг човек съм – аз не бих бил щастлив в такъв един свят, предпочитам реалния, но на вас щом ви харесва.

Когато чета в този форум, желанията и страстите които вълнуват по-младите членове, аз се напълвам с едно такова черно отчаяние, става ми мъка – нима може да сме толкова различни, мигар е възможно да настъпят такива колоссални промени в хората за такъв кратък период от време? Променило се всичко, съзнанието, езика, дрехите и даже мисленето! Сигурно за това упорито продължавам да посещавам форума и да го чета, много от “наборите” ми (ако не и всичките?) отдавна напуснаха този сайт, а аз продължава да го посещавам и с интерес да надничам в главите на един абсолютно непознат за мене вид, който населява някогашната моя Родина! Тези хора, след време ще пораснат, ще имат деца, а техните деца ще имат собствени деца – и света който аз познавам, ще бъде забравен и загубен завинаги, ще бъде заличен от учебниците по история, книгите които съм чел ще бъдат пренаписани, или което е по вероятно, ще бъдат филмирани и изменени, а книги – че кой ще чете тогава книги? И тогава, като си помисля за всичко това, ставам циничен, защото разбирам че при тези обстоятелства аз ще съм изживял един ненужен и неразбан живот! А да живея като пластмассовото поколение – аз не мога, както пише на “Руски паметник” – “...не нам, а вам...!”

Странна, ще ви се види това мое писание, предполагам, и не е нужно на никого, а ако някой го започне едва ли ще го довърши до края, но евентуално, ако все пак, някой го прочете и му се появят някакви мисли и въпроси в главата – то можем да ги обсъдим, ако ли пък не – здраве да е!
Благодаря за вниманието!"

Мне было интересно, а вам, господа форумчане?
Федорец Валерий

Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме

Re: Письмо последнего болгарского романтика

Сообщение Stolyar » 25/01/2008, 14:16

Федорец Валерий писал(а):Нашёл в интернете.

Сега не съм съгласен със съществуващия строй и със съществуващо културно обкръжение – защото то насажда някакви фалшиви ценности, заменя истинския живот с пластмасов заместител. Показват разни забавни програми, по телевизора, с помоща на които се стремят да заменят на затлъстелия и затъпелия зрител реалния живот с изкуствен – телевизионен.
Ненависта ми към запада и западната цивилизация, се състои именно в това, че те подменят ценностите на българина, опитват се да ми отнемат моя свят а в замяна да ми връчат пластмассовия си хамбургер, но аз съм човек който е опитал истинския живот и нямам желания да живея фалшив,
От друга гледна точка, какво лошо, ще кажете вие, нали целта на всеки един човек е да се докщопа до своето собствено щастие, ами щом ще бъдем щастливи – мигар е лошо? Пък, де да знам – може и да не е лошо, аз съм със друго възпитание, друг човек съм – аз не бих бил щастлив в такъв един свят, предпочитам реалния, но на вас щом ви харесва.

Валерий, спасибо, действительно интересная и, во многом, близкая мне точка зрения. Дождёмся ли, когда кроме критики, кто-то поднимется и скажет КАК НАДО. Написавший несомненно, человек умный, жаль, что он атеист, кажется.
Stolyar

Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме

Сообщение Mango-Mango » 25/01/2008, 15:27

Столяр, а о чем тут? Ну так, в двух словах? :)
Манго. Тот еще фрукт..;)
Mango-Mango

Сообщение Stolyar » 25/01/2008, 15:59

Mango-Mango писал(а):Столяр, а о чем тут? Ну так, в двух словах? :)

В двух словах? По-моему, о том, что автор видит, что нынешний уклад жизни - очередная фальшивка, что вместо свободы люди получили сытость и духовную пустоту, или как он пишет новое рабство, особенно молодое поколение, которе кроме гамбургеров и Голливуда ничего не видели.
Этот "последний романтик" в прошлом видит некие истинные ценности, а в нынешней жизни - сплошь пластмассовый суррогат.
Наверное, видеть в прошлом только светлое и хорошее, а в современности - сплошную бездуховность - это вечная тема стареющего человека, но доля истины в этом несомненно есть.
Особенно в том, что сбросив с себя коммунизм, мы получили не намного более духовный мир западного общества потребления.
Т.е. осуждая прошлое, я бы не пел осанну нынешнему - оно, по-моему, тоже весьма и весьма "с гнильцой". Прежде всего потому, что мировоззрение, религию отодвигает в разряд сферы услуг - покрестили - повенчали-отпели. А жизнь строится на началах объедаловки. Но это уже мои скромные суждения, автор явный атеист-шестидесятник. :wink:

-------------
ЗЫ До чего же у нас девушки на форуме красивые - чем крупнее план на аватаре, тем заметнее. Манго, крупным планом - в самый раз! :D
Последний раз редактировалось Stolyar 25/01/2008, 16:08, всего редактировалось 1 раз.
Stolyar

Сообщение Mango-Mango » 25/01/2008, 16:07

Stolyar писал(а):
Mango-Mango писал(а):Столяр, а о чем тут? Ну так, в двух словах? :)

Т.е. осуждая прошлое, я бы не пел осанну нынешнему - оно, по-моему, тоже весьма и весьма "с гнильцой".

+1
Манго. Тот еще фрукт..;)
Mango-Mango

Сообщение seascrambler » 26/01/2008, 12:22

Да никакого Болгара етого не писал... Сразу видно, что рускоговорящефо ето написано... Может, Въй сами... А если нет, линк дайте?
seascrambler

Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме

Сообщение Юрий » 26/01/2008, 14:39

seascrambler писал(а):Да никакого Болгара етого не писал... Сразу видно, что рускоговорящефо ето написано... Может, Въй сами... А если нет, линк дайте?
На мой взгляд, текст написан именно болгаром. Применяются обороты, которые руские не используют.
Но, интересно видеть и ссылку на цитируемый форум ...
Юрий
Фирма "Контакт-БгРу" ЕООД, г.София, 1574, ул.Теменуга, 2А, ап.20, Болгария
тел: +359-878919265; +359-897919269, e-mail: yurij.abashev[A]gmail.com , Skype: abashev;
www.facebook.com/yurijabashev , http://vk.com/aboutbulgaria
Юрий
Author

Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме

Сообщение seascrambler » 26/01/2008, 14:57

Двойное "сс", замена "з" с "с", граматические ошибки, ето точно руский писал, хотя и очень хорошо говорящий по болгарским... Посмотрим:

бассейн
массовата
споскойна
испражненията
пластмассова
исток

Ну и ради Бога, какому болгара позволили чтоб он:
виждал съм пустинята на Средна Азия, тайгата, топил съм си ръката в Тихия океан
seascrambler

Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме

Сообщение sashooo » 26/01/2008, 17:01

Валерий,
Поздравляю, очень хорошо Вы все написали, это Вы же написали "Письмо последнего болгарского романтика".
Очень понравилось.
Но некоторые специфические ошибки (которые русскоязычные пишущие делают когда по болгарски пишут) хотел отметить.
А иначе 5 плюс по пятибальной системе. :)

Федорец Валерий писал(а):Нашёл в интернете.

Кроме диагноза "Чикаго", о котором только что написал господин Великов, которому подвержены некоторые из современных болгар, встречаются и такие, как автор нижеприведённого письма. Лично мне его точка зрения довольно близка и именно по этой причине хотелось бы предложить её вниманию тех, кому интересны умонастроения части современных болгар.

Итак, "письмо последнего болгарского романтика"...

Промените настъпили след 89 година, са не само социално-политически (социалнополитически), това са промени които са засегнали съзнанието на хората, тяхното мислене и мечти те им. Аз разглеждам въпроса от своя гледна точка, и се базирам на своите спомени. Израснал съм по времето, както казва един мой братовчед, “когато дядо господ ходеше по земята”, сега наблюдавам хората които са расли в малко по-друго време, във време когато примери и идоли на новите българи станаха “Радка-пиратка”, мутрите и персонажите от хип-хоп “културата”, и ми се иска да проведа (да направя) някакво сравнение между тези две, толкова близки по години, и толкова различни по манталитет поколения.

Поколението, към което и аз принадлежа, живееше с мечтите за покоряване на космоса, за извършване на велики подвизи и пътешествия. Даже, на някои от нас живота се сложи (скорее се разви) по такъв начин че успяхме да го видим в цялото му многообразие и наситеност със цветове и събития. Тогава, по онова време, избирахме си професиите не по признака къде повече плащат и как да спечелиш повече пари, а по интерес! Хората отиваха да учат за да задоволят естественното (естественото) си любопитство, а не защото така трябва, или както някой беше казал: “Учи сине – за да не работиш”! Разбира, имаше и такива екзепляри, които гледаха да се нагаждат и да намерят мекото на хляба, да се уредят с топло местенце и споскойна службица, където да получават прилична заплата, а след като се пенсионират да вземат прилична пенсия, имаше и такива хора, но аз, лично, винаги съм ги съжалявал, те живеят в един скучен и сив свят, свят във който (в който)като си купиш кола и цветен телевизор с дистанционно си постигнал много и можеш със гордост да гледаш на околните – жалко нали?

Сега не съм съгласен със съществуващия строй и със съществуващо културно обкръжение – защото то насажда някакви фалшиви ценности, заменя истинския живот с пластмасов заместител ( скорее: виртуална реалност или ерзац такъв[живот] ). Показват разни забавни програми, по телевизора (по телевизията), с помоща (помощта)на които се стремят да заменят на затлъстелия и затъпелия зрител реалния живот с изкуствен – телевизионен. Хората обсъждат реклами по телевизията, а ако не е телевизора(телевизията), то няма и за какво да си говорят, това са хора без интереси без особенни(особени) желания и даже и без мечти! Мигар може да се нарече мечта – това да си купиш лъскав автомобил, или да живееш в къща с бассейн (/басейн)? Може, разбира се, но това е за определен контигент от индивиди, на които тавана на мечтите и на интелекта им е много нисък, или искуствено(изкуствено) принизен посредством массовата (масовата)(каква дума само, а?) култура.

Опитвам се да раскажа (разкажа) на новото поколени(е), израстнало (израснало) в телевизионната епруветка, че живота е прекрасен и многолик, че света е огромен и има много места където няма МакДоналдси, и печени пилета от Кентъки, опитвам се да им обесня(обясня), че човешкия живот е кратък и след смърта (смъртта) на човек няма нищо, че живота трябва да се изживее пълноценно, за да успееш да му се насладиш, че насладата от живота не е пиенето на кока-кола в някое заведение за бързо хранене и не е да шофираш лъскава кола, има много по висши преживявания които човек би могъл да преживее, но уви, лъскавата опакова на пластмассовия (пластмасовия) заместител на живота е доста примамлива! Хората не разбират, че идва ера на ново робство, просто за да не се бунтуват робите, новите господари им внушават че така както живеят е единственно (единствено) правилния начин, и че по хубав живот няма!

Винаги съм се стремял да живея плътно, наситено, испитвал (изпитвал)съм удоволствие от работата, доста съм обиколи по света, виждал съм пустинята на Средна Азия, тайгата, топил съм си ръката в Тихия океан, и съм се къпал в езерото Байкал и единственото за което съжалявам – това е че наблюдавам едно нещастно (от моя гледна точка, разбира се) поколение, за които понятието “романтика” е подаряване на цветя, вечеря на свещи и после бурно съвъкупляване (съвокупляване) в леглото ... жалко! Когато заявявам, понякога, в компания на чашка – че съм последния(т) романтик в страната, всички си мислят че се майтапя, как, мигар може, такъв един циник, като мен да бъде романтик? Както разправяше, на времето един мой приятел: “Седи, до мен огромен, брадат мъжага, и ми заявява: - Брато, аз съм голям романтик! Че е голям, казва той, голям е, ама романтик?” Хм, явно аз разбирам романтиката по малко по-друг начин.

Ненависта (ненавистта) ми към запада и западната цивилизация, се състои именно в това, че те подменят ценностите на българина, опитват се да ми отнемат моя свят а в замяна да ми връчат пластмассовия (пластмасовия)си хамбургер, но аз съм човек който е опитал истинския живот и нямам желания да живея фалшив, не искам през свободно то си време да обсъждам група имбецили затворени в една стая и показвани по националния ефир, не ми е интересно, това – скучно, господа, скучно и пошло. Имам си моите мечти, моя живот и моите желания, които на болшинството, сегашно население, им се виждат глупави и непрактични. Сега е модерна думичката “бизнес”, модерно да се правят пари, а с тези пари да се купуват разни лъскави неща – и тогава българина е щастлив, тогава е постигнал много! Някои мои познати, които ми знаят възможностите се удивляват(удивяват или дивят се, но лучше се учудват), защо, аджеба, този човек не вземе да направи много пари и не си седне на задника, да си построи хубава къща да си купи лъскава и мощна кола и да си върти търговийката? Не че не “въртя търговийка” – въртя е, но малко, колкото да си подсигуря достоен живот – повече не ми трябва! Такива са сега “модерните”, “демократични” времена, че за да живееш достойно, трябва да се занимаваш с някаква далавера, е, правя го, но с отвращение. По възможност, така нареждам неща в живота си, че да са свързани с истинския живот и да минимизирам съществуването си във фалшивата реалност до минимум. Предполагам моя си живот, ще мога да си го изживея нормално, с кеф, мисля си, че ще успея, фалшивия западен свят, с лъскава упаковка (опаковка), бавно напредва на исток (изток), може би даже ще успеем да спрем тази чума, но при всички положения, надявам се, за времето което ми е отпуснато – би трябвало да стигне, след това, ако никой не успее да спре тази зараза, испражненията (изпражненията)с лъскава упаковка (опаковка) ще залеят целия свят, ще пяви ново поколение духовни роби, които ще бачкат за фалшива храна и пластмассова (пластмасова) дограма на прозорците си, и най страшното е че те ще бъдат щастливи!

От друга гледна точка, какво лошо, ще кажете вие, нали целта на всеки един човек е да се докщопа до своето собствено щастие, ами щом ще бъдем щастливи – мигар е лошо? Пък, де да знам(скорее Ами, де да знам) – може и да не е лошо, аз съм със друго възпитание, друг човек съм – аз не бих бил щастлив в такъв един свят, предпочитам реалния, но на вас щом ви харесва.

Когато чета в този форум, желанията и страстите които вълнуват по-младите членове, аз се напълвам с едно такова черно отчаяние, става ми мъка (это неприемливо, скорее: мъчно ми е или става ми мъчно) – нима може да сме толкова различни, мигар е възможно да настъпят такива колоссални (колосални, но лучше драматични) промени в хората за такъв кратък период от време? Променило се всичко, съзнанието, езика, дрехите и даже мисленето! Сигурно за това упорито продължавам да посещавам форума и да го чета, много от “наборите” ми (ако не и всичките?) отдавна напуснаха този сайт, а аз продължава да го посещавам и с интерес да надничам в главите на един абсолютно непознат за мене вид, който населява някогашната моя Родина! Тези хора, след време ще пораснат, ще имат деца, а техните деца ще имат собствени деца – и света който аз познавам, ще бъде забравен и загубен завинаги, ще бъде заличен от учебниците по история, книгите които съм чел ще бъдат пренаписани, или което е по вероятно, ще бъдат филмирани и изменени, а книги – че кой ще чете тогава книги? И тогава, като си помисля за всичко това, ставам циничен, защото разбирам че при тези обстоятелства аз ще съм изживял един ненужен и неразбран живот! А да живея като пластмассовото поколение – аз не мога, както пише на “Руски паметник” – “...не нам, а вам...!”

Странна, ще ви се види това мое писание, предполагам, и не е нужно на никого, а ако някой го започне едва ли ще го довърши до края, но евентуално, ако все пак, някой го прочете и му се появят някакви мисли и въпроси в главата – то можем да ги обсъдим, ако ли пък не – здраве да е!
Благодаря за вниманието!"

Мне было интересно, а вам, господа форумчане?
sashooo

Сообщение Федорец Валерий » 26/01/2008, 17:10

seascrambler писал(а):Да никакого Болгара етого не писал... Сразу видно, что рускоговорящефо ето написано... Может, Въй сами... А если нет, линк дайте?

Още един "разузнавач" :D ...

Заповядайте, господине...

Тъй като съм открил темата, която Ви накара да се съмнявате във първоизточника - днеска съм загубил половин час, но ето го открих.
И го предлагам на Вашето внимание http://bgfreaks.org/index.php?topic=1932.msg80429

Леле, колко подозрително става новото поколение :lol: ...

Ако намеря 2-3 часа свободно време - ще го преведа тоя текст...

Чао-чао!
Федорец Валерий

Сообщение Федорец Валерий » 26/01/2008, 17:41

Саш! Хоть Вы перестаньте меня разочаровывать. Ладно, парню захотелось в Штирлица поиграть, но Вы-то, вроде - серьёзный парень :( ...

И потом, самое главное, - вы что, полагаете, что такого мнения не может быть у болгарина, мозги которого не заточены, так как у многих здесь - под "баксы" и "пепси" :lol: ...
Федорец Валерий

Сообщение sashooo » 26/01/2008, 17:58

Федорец Валерий писал(а):Саш! Хоть Вы перестаньте меня разочаровывать. Ладно, парню захотелось в Штирлица поиграть, но Вы-то, вроде - серьёзный парень :( ...

И потом, самое главное, - вы что, полагаете, что такого мнения не может быть у болгарина, мозги которого не заточены, так как у многих здесь - под "баксы" и "пепси" :lol: ...

Да что Вы, "баксово-пепси" кретин сколько угодно. А те у которых мозги на месте, везде маловато.
sashooo

Сообщение Федорец Валерий » 26/01/2008, 18:37

Сашо, предполагам, че тоя човек се е учил при нас или известно време се е намирал в Съюза (когато аз бях студент, общият брой на студенти българи в Ленинград е бил над 1500 души. Много от тях много добре са говорили на руски език). Така че неговите езикови грешки, май, идват оттам.
Точно във тия места аз обикновено не бъркам. Членните форми, минало свършено - това са ми основните грешки... а и доста дълго време без живо общуване с българите също е направило своя "черна работа" :lol: ...

Хотя без ложной скромности предполагаю, что в языковом аспекте форумным болгарам общаться со мной достаточно комфортно :wink:

А що се отнася до основния въпрос на темата - какво таково фатално е казал тоя човек, че чак целия екип се е превърнал в ловджийско-лингвистическите кучета? И аз някои неща ги усещам подобно на тоя човек. И продължавам да смятам, например, че светлите песни на "Тоника Св", Орлин Горанов или пък "Щурците" са по-добри за хората отколкото светлите песни на Азис :wink: ...
Федорец Валерий

Сообщение Djemma » 26/01/2008, 18:37

Федорец Валерий писал(а):Саш! Хоть Вы перестаньте меня разочаровывать. Ладно, парню захотелось в Штирлица поиграть, но Вы-то, вроде - серьёзный парень :( ...

Лучше под "пепси", чем под водку :wink:
Есть два мнения - мое и неправильное...
Djemma

Сообщение Федорец Валерий » 26/01/2008, 18:47

Джемма, я могу отвечать только за себя.

Меня алкоголь не привлекает и никогда не привлекал. Поэтому - для "неразмазанности" диалога, а также с целью сделать его более конструктивным - Вы можете, так сказать, "персонифицировать" упрёки. А банальные обобщения типа "все мужики - алкаши" лично у меня не вызывает особого позыва к ведению интересной беседы...
Федорец Валерий

Сообщение Djemma » 26/01/2008, 18:59

Вот и хорошо. Мне про алкашей тоже не интересно вести "интересную беседу"
Djemma

Сообщение Федорец Валерий » 26/01/2008, 19:05

Ну а для чего "встряли" тогда :roll: ?

Я Вас и так не забываю :lol: ...
Федорец Валерий

Сообщение Djemma » 26/01/2008, 19:09

Федорец Валерий писал(а):Ну а для чего "встряли" тогда :roll: ?

Я Вас и так не забываю :lol: ...

Чтобы в этом убедиться :lol:
Djemma

Сообщение iskrennet » 26/01/2008, 19:14

Правильно в общих чертах мужик написал.......
И я рад,что в Болгарии таких мнений все больше и больше...

Задорнов где-то выразился:-От слова Запад произошло слово западня и заподло.... :lol: :lol: :lol:

Ну, а если чуточку посерезней,я категорически тоже не согласен с культурным окружением и сопутствующей ситуацией на сегодняшний день.Для меня это-дебилизация страны,диверсия,если хотите.Сделать поколение "NEXT",которое бы не задумывалось об многих серьезных вещах.Отбить у него тягу к широкоформатному образованию,любознательности,интересам,дать посредством телевидения и "западного" образования ложные идеалы.

Славяне сильны своей культурой,духовностью....

А именно этого нас пытаются лишить.....
Признаки цивилизации на сегодняшний день-говорить о"кей,уау,
заполнить дом всякой ненужной,но модной херней,слушать чалгу и многое другое,не стоит упоминать.
Я за себя рад,что рос во времена,которых не идеализирую,но симпатичней сегоднешних реалий.
iskrennet

Сообщение seascrambler » 26/01/2008, 19:15

Федорец Валерий писал(а):Меня алкоголь не привлекает и никогда не привлекал. ...

"Нека този, който никога не е усещал как първата глътка от първата утринна бира преминава през него като леден полъх през Сахара, като женски поглед през сърцето на стар ерген, като бащина милувка по темето на блудния син, стане и каже – аз съм тоя, който не е познал щастието…" Румен Белчев :lol:
seascrambler

Сообщение нар » 26/01/2008, 19:17

господин федорец, снова вам напоминаем- желаете кокетничать с дамами- пожалте в "говорилку!"
джемма- вам тоже туда.
Мерси, и аз те обичам :)
нар

Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме

Сообщение sashooo » 26/01/2008, 20:28

Федорец Валерий писал(а):Хотя без ложной скромности предполагаю, что в языковом аспекте форумным болгарам общаться со мной достаточно комфортно :wink:

А що се отнася до основния въпрос на темата - какво таково фатално е казал тоя човек, че чак целия екип се е превърнал в ловджийско-лингвистическите кучета? И аз някои неща ги усещам подобно на тоя човек. И продължавам да смятам, например, че светлите песни на "Тоника Св", Орлин Горанов или пък "Щурците" са по-добри за хората отколкото светлите песни на Азис :wink: ...

Ничего фатального человек не сказал, я его мнение уважаю (и не имеет значение для меня - он болгар или русский).

Я о языковом аспекте высказался, только потому, что некоторые части этого текста не звучали очень по-болгарски, но может и я ошибаюсь, я не филолог.

Азис (и ему подобные) не мой герой. "Щурците" - другое дело.
"Кто вызовет доктора, наконец, Владимиру Таврическому-Панамскому, его однокурсникам, подельникам и виолончелистам?"
Андрей Пионтковский
sashooo

Сообщение Федорец Валерий » 26/01/2008, 20:56

нар писал(а):господин федорец, снова вам напоминаем- желаете кокетничать с дамами- пожалте в "говорилку!"
джемма- вам тоже туда.

Мой ответ тоже был в стиле "последнего романтика". Только - непьющего :wink: .

А ещё одному "романтику", процитировавшему удивительно трепетное признание в любви к утреннему пиву, замечу (так, невзначай), что я-то могу пробовать это самое пиво - когда хочу и сколько хочу, а вот ему утром без пива, судя по всему - и жизнь уже не мила.
Пива нет - счастья нет :( :lol: ...
Федорец Валерий

Сообщение Алексей СПб » 27/01/2008, 04:00

Светло чувство в мен напира - пие ми се светла бира
Дупки правим всякакви
Алексей СПб

Сообщение stifen » 27/01/2008, 10:39

това момче си е българче, дълго време изкарало в ссср и естествено се съветизирало
аз лично не мога да разбера, как наличието на пепси и кола може да ме лиши от доброто ми възпитание, културата , образованието и духовността, ако щете , които господинът смята , че притежава - грош им е цената на такива публични поплаци
ты полюби нас черненькими, беленькимы нас всякий полюбить
stifen

Сообщение Федорец Валерий » 27/01/2008, 12:37

stifen писал(а):аз лично не мога да разбера, как наличието на пепси и кола може да ме лиши от доброто ми възпитание, културата , образованието и духовността, ако щете , които господинът смята , че притежава - грош им е цената на такива публични поплаци

Във червения Ви списък май сте забравили още една дума. Тя е - скромност :lol:...

В едното поколение щяли да стават космонавти, лекари и конструктори...
В другото пък предпочитат да стават мутри, проститутки и "далаверджии"...

Разликата е само в 20 години. Разликата между избора на поколенията практически няма. И на него нищо не влияе :( ...
Браво! Пак улучихте. :(
Федорец Валерий

Сообщение Краси » 27/01/2008, 12:50

В едното поколение щяли да стават космонавти, лекари и конструктори...
В другото пък предпочитат да стават мутри, проститутки и "далаверджии"...

Ну же! Так всё это в прошлом. Сейчась вообще совсем другое поколение: какойто гибрид между этими двумя + новые идеалы.
Краси

Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме

Сообщение Федорец Валерий » 27/01/2008, 13:13

Какие, например, Краси?

ПоделИтесь... Мне вот интересно, правда...
Федорец Валерий

Сообщение Stolyar » 27/01/2008, 14:30

stifen писал(а):това момче си е българче, дълго време изкарало в ссср и естествено се съветизирало
аз лично не мога да разбера, как наличието на пепси и кола може да ме лиши от доброто ми възпитание, културата , образованието и духовността, ако щете , които господинът смята , че притежава - грош им е цената на такива публични поплаци

г-н Стифен, о Вас и речи не идёт - Вы и Ваше поколение, Слава Богу, имело возможности получить и хорошее воспитание и приличное образование. Речь идёт о поколении, которое сейчас формируется, допустим, о тех кто моложе 25 лет. Неужели Вы станете утверждать, что сейчас всё нормально со средой обитания для молодых людей, детей?
Stolyar

Сообщение Skorpion_BG » 27/01/2008, 17:37

Может кто поможет найти точные слова которые сказал один известный греческий философ 2000 лет назад! Суть этих слов - с такой молодежи как нашей миру скоро конец!! :D
Человек правильно написал многое, но никто из нас не знает как состоится будущее! Наверное не все так мрачно!
Skorpion_BG

Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме

Сообщение Natosha » 27/01/2008, 18:04

stifen писал(а):аз лично не мога да разбера, как наличието на пепси и кола може да ме лиши от доброто ми възпитание, културата , образованието и духовността

Согласна!

Когда родители перестанут водить детей в Макдональдс как на праздник, а вместо этого отведут в ресторан и научат пользоваться приборами и объяснят, что от чипсов и колы можно поиметь прыщи и ожирение, тогда начнется закат эры Кока-Колы...
Natosha

Сообщение Stolyar » 27/01/2008, 18:17

Natosha писал(а):
stifen писал(а):аз лично не мога да разбера, как наличието на пепси и кола може да ме лиши от доброто ми възпитание, културата , образованието и духовността

Согласна!

Когда родители перестанут водить детей в Макдональдс как на праздник, а вместо этого отведут в ресторан и научат пользоваться приборами и объяснят, что от чипсов и колы можно поиметь прыщи и ожирение, тогда начнется закат эры Кока-Колы...

Уважаемая Натоша, вот именно "когда перестанут", Вы думаете, только дети подвергаются ежедневной манипуляции рекламой, PR, другими маркетинговыми технологиями? Взрослые в большинстве своём беззащитны в противостоянии огромной и "многорукой" машине продаж. Да и про психологию толпы, окружения не стоит забывать. Реклама формирует стереотипы массового сознания, она, пожалуй, похлеще отдела пропаганды ЦК КПСС. И если взрослый, сформировавшийся на других ценностях человек ещё может (не всегда) трезво смотреть на этот вал духовных и материальных фальшивок , то ребёнок или подросток полностью беззащитен, они другого практически и не имеют возможности видеть.
И я, конечно, не думаю, что это сознательная диверсия неких "злых дядь" исключительно для Восточной Европы, тут всё сложнее гораздо.
Stolyar

Сообщение Natosha » 27/01/2008, 18:43

Мне кажется, решающую роль играет пропаганда здорового образа жизни и спорта. Если у ребенка есть достойный пример того, что не обязательно пить колу, чтобы казаться крутым, то эта самая кола или спрайт не будут потребляться с таким фанатизмом. Я помню, когда училась, мы ходили в Мастер Бургер с подружкой как в ресторан, откладывали, чтобы попробывать пресловутый гамбургер. Но потом это прошло, и в моем случае благодаря спорту.
Natosha

Сообщение stifen » 27/01/2008, 19:12

Stolyar писал(а):. Неужели Вы станете утверждать, что сейчас всё нормально со средой обитания для молодых людей, детей?

уважаемый г-н столяр , однозначно считаю вместе с г-н вольтером, что все идет к лучшему в этом лу чшем из миров - всегда считал и считаю что молодое поколение лучше и ему лучше живеться - потому что оно свободно, у него нет предрассудков,они честнее, чем мы свобода информации и свобода передвижения - почти безграничные - и если семья заложила твердые моральные и духовные основы в детстве - молодой человек сделаеть правильный выбор жизни - а если нет - то на нет и суда нет - а если вы прав и среда обитания плохая - то кто виноват - не мы ли с вами оставили помойку своим детям
впрочем, г-н скорпион пишеть о греческом философе - он ошибаеться только на 1000 лет - египетский писар записал свои жалобы на молодое поколение и предсказал скорую кончину мира
ты полюби нас черненькими, беленькимы нас всякий полюбить
stifen

Сообщение Stolyar » 27/01/2008, 19:18

stifen писал(а):
Stolyar писал(а):. Неужели Вы станете утверждать, что сейчас всё нормально со средой обитания для молодых людей, детей?

уважаемый г-н столяр , однозначно считаю вместе с г-н вольтером, что все идет к лучшему в этом лу чшем из миров

У Вас стоит поучиться оптимизму, уважаемый г-н Стифен.
В чём то Вы правы - "делай, что должно - и будь, что будет", другого нам, родителям не остаётся. :)
Stolyar

Сообщение Skorpion_BG » 27/01/2008, 19:18

stifen писал(а):уважаемый г-н столяр , однозначно считаю вместе с г-н вольтером, что все идет к лучшему в этом лу чшем из миров - всегда считал и считаю что молодое поколение лучше и ему лучше живеться
...........................................
впрочем, г-н скорпион пишеть о греческом философе - он ошибаеться только на 1000 лет - египетский писар записал свои жалобы на молодое поколение и предсказал скорую кончину мира

Всего на 1000 лет! :D
Спасибо stifen, сейчас уже вспомнил!
А по поводу слов Вольтера - абсолютно согласен!
Skorpion_BG

Сообщение Роман Димитров » 27/01/2008, 21:47

Няма значение, наистина, дали текстът е от българин или от руснак. Вярно, намират се там някои руски обрати и изрази, правопис...

Струва ми се, "идеята" на текста е, че "ние", едно поколение, сме били по-целеустремени, телеологични, по-добре възпитани, отколкото "тия, сегашните". Тук някъде става вече дума за това, че "тия" внасят в страната около милиард долара ли, лева ли годишно...

Както и да е, съгласен съм с човека, че много ценности на нашето поколение са се позагубили. Въпросът е трябва ли да ги изнасяме извън къщи вече... Спомням си как трогателно едни момичета ме молеха да спра "тия Щурци, тия ефесбета".... Ами не могат да ги понасят, на... какво да направим... И предпочитат пластмасов хамбургер, вместо кюфте от кон, умрял от тетанус, в кирлива кръчма...

Живеят в свят, различен от нашия, за хубаво или за лошо - не се хранят само с пластмасови хамбургери.... не са само в Америка, на много места са...

Авторът можел, но не се занимавал с далавери, само с дребни едни, ей така, за жизнен тонус... Това малко ми напомня социалистическите мръсни думи търговия и спекулация... Това отмина, сега светът е несправедлив по различен начин...
Колкото участници във форума, толкова Българии и Русии...
Роман Димитров

Сообщение нар » 28/01/2008, 00:49

и греки, и египтяне- бурчали все:
http://journal.spbu.ru/2004/06/10.shtml
и продолжают...
Мерси, и аз те обичам :)
нар

Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме

Сообщение НеОняДето... » 28/01/2008, 15:19

Роман Димитров писал(а): сега светът е несправедлив по различен начин...

Великолепно казано... Мъдър човек си, Романе.
Ако имате какво да кажете - добре. Пишете. Ако нямате какво да кажете - пак добре. Но не пишете.
НеОняДето...

Сообщение Иван 25 » 28/01/2008, 15:40

нар писал(а):и греки, и египтяне- бурчали все:
http://journal.spbu.ru/2004/06/10.shtml
и продолжают...

Спасибо Нар за хорошую статью. О египетском жреце я давно знал, но не слышал о слова Сократа.

Для меня материал "Последного романтика" определенно не нравиться. На первый взгляд это только старое как света отношения старшего поколения к младшему и склонность идеализации прошлого. Аха, и немножко зависть к молодым людей, каким мы старые уви уже никогда не будем.

За съжаление струва ми се, че авторът не неволно, а напълно преднамерено се опитва да представя нещата по изкривен начин. Преувеличава дребни факти, които са в полза на тезите му, и премълчава такива неща, които по-реално биха представили ситуацията с днешното младо поколение.

1. Вероятно мнозина няма да се съгласят, но тук ми намирисва доста и на политика, колкото и авторът да се опитва да скрие това. Как да тълкуваме тогава такива изрази: "Промените настъпили след 89 година", "Сега не съм съгласен със съществуващия строй", "Ненависта ми към запада и западната цивилизация" и т.н.?

2. Авторът напълва статията с високопарни изрази за себе си: "аз съм човек който е опитал истинския живот и нямам желания да живея фалшив","Имам си моите мечти, моя живот и моите желания", "така нареждам неща в живота си, че да са свързани с истинския живот, "да минимизирам съществуването си във фалшивата реалност", "Предполагам моя си живот, ще мога да си го изживея нормално".
Не казва обаче нищо конкретно, не казва какво според него означава "истински живот" и какво "фалшив живот". Ааа, може би единствено, че "за да живееш достойно, трябва да се занимаваш с някаква далавера, .... но с отвращение".. Браво на него.

3. За своето поколение той казва, че "живееше с мечтите за покоряване на космоса, за извършване на велики подвизи и пътешествия". Колко възвишени мечти....
Мога да уверя автора, който се представя за българин, че никой от моето поколение (предполага се, че сме от едно и също поколение) не мечтаеше за покоряване на космоса, с изключение може би на някои военни летци. За извършване на "велики подвизи" мечтаят децата от всички поколения, а не зрялите хора. Дори моят 9-годишен внук ми развиваше някакви свои фантазии, как той е от "добрите" и как "побеждава" лошите.
А за пътешествия мечтаят хората от всички поколения, в това съм сигурен. Само че авторът не казва как "желязната стена" е ограничавала възможностите за такива пътешествия. Вместо това говори за тайгата, Байкал и Средна Азия.
Някога, за руснаци, поляци и чехи върхът беше да летуват на Златни пясъци. Днес поляците и чехите, почти изчезнаха, защото имат възможност да обикалят света. Руснаците продължават да идват масово, но виждам как те сравняват условията с тези в Турция, Гърция, Египет, където също са били. Тези факти обаче авторът пропуска.

4. Според мен основните мечти или желания и на сегашното и на предишното поколение са едни и същи: да създадат семейство, да имат прилично жилище, да имат деца, децата да растат здрави и да получат добро образование, последните от своя страна да се задомят, да се родят и внуците и т.н. Вместо това авторът предпочита да набляга върху "иСпражненията в лъскави опаковки".

5. Да, не само днес, но и много отдавна светът е така устроен, че за пътешествия, пък и за осъществяването на много други мечти и желания са необходими пари. Авторът казва, "доста съм обиколи по света", но не казва за чия сметка. Във всички случаи е против другите да се стремят към по-високи доходи, към по-добро материално осигуряване на семейството си.
Той казва "Тогава, по онова време, избирахме си професиите не по признака къде повече плащат и как да спечелиш повече пари, а по интерес!" Общо взето "дрън-дрън".
Стремежът към определена професия е не просто възможност да печелиш повече пари, макар че и в това не виждам нищо лошо. Това е също по-голяма възможност да реализираш възможностите си, да получиш по-висок обществен статут, да се чувстваш необходим и полезен и в крайна сметка да имаш по-високо самочувствие.
И още нещо. Преди младежът мечтаеше да завърши Машинно-елекрическия институт в София или да следва в Съветския Съюз. Днес има възможност да следва в престижни учебни заведения в Германия, Англия и САЩ, които му осигуряват много по-добра възможност за професионална реализация. Защо авторът предпочита да не споменава всичко това?

6. Авторът заклеймява съвременната телевизия. Той казва "Хората обсъждат реклами по телевизията, а ако не е телевизора, то няма и за какво да си говорят, това са хора без интереси без особенни желания и даже и без мечти!"
Отново глупости. И този форум е добро опровержение на казаното. Какъв огромен диапазон от теми за обсъждане и колко страсти. Но всред тях, кой знае защо, не виждам рекламите по телевизията. Аз лично, а предполагам и повечето хора, щом започнат реклами, веднага превключвам на друг канал.
Но за разлика от миналото, днес всеки има такава възможност. Преди в България имаше две държавни телевизии, в които се говореше главно как се внедряват в живота решенията на поредния партиен конгрес. Днес разполагаме с десетки канали от цял свят, дори и когато нямаме сателитна чиния. Днес действително "светът е влезнал в нашия дом" и съвсем нямаме нужда авторът да ни поучава, че "живота е прекрасен и многолик, че света е огромен".

7. Е добре, аз също не харесвам Азис и другите подобни певци. Смешно е, че не ги харесвам, макар че почти не съм слушал как пеят. Превключвайки телевизора, веднага минавам на друг канал, когато попадна на фолк певци. Само че дайте да погледнем нещата по малко по друг начин. Младежта винаги е склонна да се бунтува, да отхвърля догмите на по-старото поколение. Някога "упадъчната" западна музика беше заклеймявана и забранявана. Напук на забраните младите харесваха Биитълсите. Днес ограниченията отпаднаха. Младите намират други начини да се "бунтуват", например като харесват това, което шокира "разумния и улегнал" по-възрастен човек. И започват да харесват или да се правят, че харесват Азис или Верка Сердючка, да си боядисват косите с ярки цветове, да носят някакви странни панталони с провиснало дъно. Някога т.н. "суинги" ги пращаха по затвори и лагери. Надявам се, че това време е отминало завинаги.

8. Авторът не харесва стремежът към лъскави коли, но аз лично не виждам нищо лошо в това. Стига дотам, че заклеймява дори и пластмасовите прозорци, но изглежда е забравил за външната термоизолация на сградите.
Техниката и технологиите се развиват непрекъснато, и това настина има не само положителни страни. В началото е било радиото, после киното, след това телевизията и накрая (засега) мобилните комуникации и интернет. Но колко много се е разширил светогледът на днешния човек, колко много знае за света около себе си. Това лошо ли е? Ами само един Google колко работа върши в това отношение?
Какво лошо има в това, човек да иска да замени стария си телевизор с по-модерен и с по-голям екран, стария си фотоапарат с цифров, да си купи по-мощен компютър, да замени Ладата си най-малко с Рено например и т.н. и т.н. Това е вековен стремеж на човека към по-доброто (в материално отношение) и ако не съществуваше може би още щяхме да живеем по дърветата.
Авторът не може да ме убеди в никакъв случай, че такъв стремеж не е имало и в неговото "възвишено" поколение. Например, че всеки който е имал Запорожец не е мечтал да го смени с Лада например.
И напълно възможно е някого сегашното поколение да критикува следващото, че иска да замени простия си Мерцедес с лъскав самолет.

9. Много от нещата, за които авторът говори, бих ги квалифицирал като маловажни. Съвременното общество има много по-тежки проблеми, за които авторът нищо не споменава. Например наркотиците и СПИН.

Мога и още да пиша, но мисля, че и това е достатъчно. В заключение мога да изразя мнението си, че днешното поколение разполага с много по-големи възможности да израстне и в материално и в духовно отношение. От способностите и волята на всеки един ще зависи дали той ще остане на нивото на Радка-пиратка или не.

Сега оставам в очакване да бъда оплют по всички линии.
Иван 25

След.

Вернуться в Общий