Модератор: Юрий
monique bresson писал(а):Братушки, знаете ли какво е ТАНГРА?
Юрий писал(а):Рюрик - фамилия одного из родоначальников российских правителей, происходящий из тефтонских (немецких) племен. Варяги - имя славянских племен проживающих на территории или рядом с будущей Россией, которые периодически приходили с набегами на территории.
Сергей писал(а):Согласно "Повести временных лет", Рюрик (а также его братья Синеус и Трувор) были приглашены как раз из варягов, то бишь скандинавских викингов. Из племени русь. И это одна из версий происхождения названия Русь.
monique bresson писал(а):РОМАН, май някъде бях чела, че българските племена, които тръгнали след АЛЦЕК стигнали до Италия.
Мисля, че там има някакъв барон Bulgaro...
Или просто съм сънувала?
monique bresson писал(а):Дали говорим за един и същ календар? Аз имам предвид този, който се споменава в "Именник на българските ханове".
В него годините също носят имена на животни като в китайския.
svetast писал(а):А поподробней про календарь можно? Оч. интересно.
Романе, браво-много добра формулировка,връщам си вярата в българските учители.Знаех си аз че съм учил в елитно училище..Благата дума не е ласкателна дума. Благият човек не е подлизурко и блюдолизец. Тази дума се различава от "мил" по това, че в нея е вложена и мъдрост. Ако милият човек ти говори мило, то това е израз на положителна емоция, ако благият човек ти говори благо, то това е израз на неговата мъдрост и духовно богатство. Това, мисля, са и пожеланията в имената ни Благо/Блага - Милко/Мила.
Благодарните даряват благо, не подкуп; благоденстващите добруват, не тънат в маразматично богатство...
Свързвам думата благ със съвременната и прохладно звучаща, но важна заемка "толерантен", благостта - с толерантността. Те са синоними. Затова благата дума отваря и железните порти на бездушието, а благата дума - далеко стига...
нар писал(а):кабы все мои соотечественники мыслили так,я бы не переходила на другую сторону улицы за границей,как только их завижу.![]()
jacky63 писал(а): ...Вообщем, тема открыта. Пишите все, что кого-то мучает, радует, огорчает, тревожит.
Роман Димитров писал(а):В Народното събрание се обсъжда официално признаване на арменския геноцид и отбелязване на годишнината му.
Наистина сме пропуснали да направим това - на ниво държавност.
На ниво човещина - сме приели арменците у нас и си живеем заедно вече толкова години. Както и евреите у нас сме спасили.
Ех, само СП да беше - с мед да го намажем!
Това, което ми се струва малко вероятно е, че от дете са го надъхвали - прави, струвай - ама гледай някаква вреда да им причиниш!
Лоши и добри сме всички - българи, евреи, арменци, гърци, турци, руснаци, китайци... Знам, че е наивно, ама така мисля.
Общинският съвет в Бургас призна геноцида над арменския народ в Османската империя в периода 1915 – 1922 година и призова Народното събрание да вземе позиция по този въпрос.
Бургас разгневи Турция
Одрин пристиска Бургас заради арменския геноцид10 март 2008 / News.dir.bg
Представители на властта в Труция притискат управата в Бургас заради приетата от местния парламент на 28 февруари декларация, с която бе осъден и признат геноцидът над арменците в Османската империя в периода 1915-1922 година.
....................
....................По този въпрос се е състояла и среща на кмета Николов с консула Исмаил Юджеер, който също е настоял общинският съвет да отмени решението си. Позицията на администрацията е, че декларацията не трябва да създава враждебни отношения и че тя е приета от автономен орган на местната власт.
Общинският съвет в Бургас е един от първите в страната, който призна и осъди геноцида над арменския народ. В града живеят над 1300 арменци, които всяка година досега неофициално почитаха 24 април – деня за възпоминание на жертвите. От сега датата ще бъде записана в културната програма на общината. Надеждата на арменската общност е позицията на общините в страната по този въпрос да предизвика държавата, която да признае и осъди масовото изтребление на сънародниците им.
Гость писал(а):Киев, Подол, Красная площадь - может Киев, Подол, Крещатик?
Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 28