Цена жизни в Болгарии

Вопросы, которые не подходят по теме к другим форумам раздела "О Болгарии".

Модератор: Юрий

Re: Цена жизни в Болгарии

Сообщение Nik_1 » 09/09/2010, 22:05

Глокая Куздра писал(а):Ник, здесь обратная пропорция. Уровень жизни в полтора раза выше чем в России за те же деньги.
Тоесть болгарин богаче русского при одном и том же количестве денег в кармане.

Понятно. Железная логика, ничего не скажешь, такая логика убьет и слона.
По этой "логике" англичанам вообще кирдык. Выходит, любой болгарин "при одном и том же количестве денег в кармане" в 5 (пять) раз богаче англичанина :).
Изображение
Nik_1

Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме

Сообщение лорина » 09/09/2010, 22:08

Можно купить больше еды за те же деньги.

Не еды, а д..ма можно купить за эти деньги. Еда в болгарии стоит дорого.

А аргумент , типа: " Ник , ты еще веришь телевидению" звучит банально- чалгаджийски. Обыкновенно самые большие чалгаджии в БГ демонстрируют свою нелюбовь к этому жанру. Телевидение, Толик, кроме чалги и других желтых новостей, еще каждый день сообщает народу о ФАКТАХ бытия, а не только интерпритирует события в мире и Болгарии. Не знал? Ты знаешь, что БГ уже несколько лет курируется ЕС? :)Ладно, не спеши отвечать, отличник боевой и политической подготовки любого разлива! :lol:
лорина

Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме

Сообщение Вяра » 09/09/2010, 22:14

хорошо, давайте так, есть совершенно дурацкие казусы, как в России так наверняка и в Болгарии.В Болгарии я так с ходу припомнить не могу, думаю давно живущие тут форумчанки люто ненавидящие все болгарское но в Россию не возвращающиеся, мне не замедлят помочь Как пример из недавнего опыта в России ( я кажется его уже где то приводила но повторюсь)
- что бы получить права (шоферскую книжку) в России женщине нужно пройти гинекологический осмотр :shock: ,
-что бы получить инвалидность по сердечному заболеванию, нужно принести характеристику с работы...
прошу привести подобные сумазбродные требования в Болгарии (можно из других жизненных областей)
- что бы получить справку из жека о прописке нужно погасить все задолженности по квартплате
- если вы потеряли один номер на машине(такая железная табличка с номерами прикрученая спереди и сзади к машине), надо приехать в ГАИ, потерять пару дней на стояние в очередях,заплатить кучу денег, снять машину с учета, и поставить ее обратно на учет с уже новыми номерами (вместо того что бы просто заказать один из утерянных / украденных номеров
а что в Болгарии?
Вяра

Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме

Сообщение Russ » 09/09/2010, 22:24

одеваться в одежду определенного качества или марки

А зачем она в селе нужна? (только не воспринимайте это сразу как подкол) Всем известно, что женщины любят хорошо и нарядно одеться. Но для этого ведь нужны стимулы и определенная социальная среда "обитания". Т.е. когда большинство женщин разодеты на улицах, то "и я отставать не буду, а то как-то неудобно". Но если таковой среды нет, то зачем и перед кем красоваться? Еще раз, я про сельскую местность, а не про котеджные поселки.

Молодежи тут конечно скучновато будет, особенно тем кто еще не обременен семьей и детьми, еще тут вряд ли понравится тусовщикам

Ну что, опять "двойка" что ли? Или так сильно насолил крендель?

вопрос такой, возможно ли молодому человеку 17 лет, открыть в Болгарии представительство или фирму
Он хороший парень и я с удовольствие приму его в свой дом и помогу с образованием, но вот как его в Болгарию протащить на законном основании ума не приложу
Russ

Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме

Сообщение лорина » 09/09/2010, 22:27

Вот это и есть забота о народе! Правильно, надо постоянно ходить к гинекологу, Вяра, если конечно ты не муж Вяры. :) Женщины пренебрегают таким осмотром, поэтому это очень полезное требование. Серьезно.
В Болгарии тоже заставляют проходить полный медосмотр, и даже штрафуют, если ты этого не сделал. Но именно это, я кстати, не считаю абсурдом.
что бы получить инвалидность по сердечному заболеванию, нужно принести характеристику с работы...

Вяр, не гони, а ..
.потерять пару дней на стояние в очередях

В Болгарии сутками в очередях стоят уже несколько месяцев для смены документов. Люди спят в очередях.
лорина

Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме

Сообщение Nik_1 » 09/09/2010, 22:30

Вяра писал(а):- что бы получить справку из жека о прописке нужно погасить все задолженности по квартплате
В Болгарии чтобы получить любую справку нужно показать справку что заплатил все налоги.

Вяра писал(а):- если вы потеряли один номер на машине(такая железная табличка с номерами прикрученая спереди и сзади к машине), надо приехать в ГАИ, потерять пару дней на стояние в очередях,заплатить кучу денег, снять машину с учета, и поставить ее обратно на учет с уже новыми номерами (вместо того что бы просто заказать один из утерянных / украденных номеров
а что в Болгарии?

В Болгарии тоже так. Никто тебе не дорисует потерянный номерной знак. Оштрафуют и затем пройдешь регистрацию заново, купишь и новые номера.

Билет за КАТ или кой излъга, че нямало опашки?
Изображение
Изображение
Nik_1

Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме

Сообщение Вяра » 09/09/2010, 22:38

Russ писал(а):
одеваться в одежду определенного качества или марки

А зачем она в селе нужна? (только не воспринимайте это сразу как подкол) Всем известно, что женщины любят хорошо и нарядно одеться. Но для этого ведь нужны стимулы и определенная социальная среда "обитания". Т.е. когда большинство женщин разодеты на улицах, то "и я отставать не буду, а то как-то неудобно". Но если таковой среды нет, то зачем и перед кем красоваться? Еще раз, я про сельскую местность, а не про котеджные поселки.

Молодежи тут конечно скучновато будет, особенно тем кто еще не обременен семьей и детьми, еще тут вряд ли понравится тусовщикам

Ну что, опять "двойка" что ли? Или так сильно насолил крендель?

вопрос такой, возможно ли молодому человеку 17 лет, открыть в Болгарии представительство или фирму
Он хороший парень и я с удовольствие приму его в свой дом и помогу с образованием, но вот как его в Болгарию протащить на законном основании ума не приложу

вы очень странный человек, ну хоть раз приедьте в Болгарию что ли, может поймете разницу между селом в России где только на тракторе и можно проехать и резиновые сапоги меняют только на валенки и никогда на туфли и болгарской деревней, причем не самой зачуханой, причем в хорошем районе коттеджной застройки этого поселка в 6 км от в общем то крупного города с тремя "Бродвеями" - большими пешеходными улицами, с магазинами и парками с фонтанам, и в 40 км от еще более крупного города Варны. Конечно с Москвой не сравнить,но при желании принарядиться есть куда))) вопрос а надо ли что бы каждый день в новых туфлях из последней коллекции Версачи выходить? я помню ваш пост про то как вы исходили слюной от зависти к другу который жене третью шубу купил, по этому не буду напрягаться и объяснять что кто то меряет уровень благополучия не количеством шуб а некиеми другими критериями.
Мой племянник один из таких людей не свернутых на шубах жены друга и не мечтающих в субботу сходить в столовку с зычным названием МУ-МУ)))
Вяра

Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме

Сообщение Вяра » 09/09/2010, 22:42

Спасибо Ник, в который раз убедилась в том, что Добрич лучший город для проживания в Болгарии, несколько раз регистрировала ТС максимум час на все про все уходил, только надо после обеда приходить а то утром одни Румыны. ТО занял 15 минут. Как хорошо что я не в Софии живу)))
Лорра или как там ты нонче себя величаешь. Вот те крест, моя свекровь сейчас инвалидность оформляет, несколько дней назад рассказывала об этом бреде с характеристикой с места работы, я думала то же что шутит...
Вяра

Сообщение лорина » 09/09/2010, 22:45

А вот, что пишет о своей родине одна журналистка, работавшая не в болгарской медии. Ее взгляд и описание абсурдов, которые она не может и не желает, явно принимать. Кто не понимает, попросите, переведем.
http://www.mediapool.bg/show/?storyid=167889

Вярунь, да у тебя все через за...цу - тебе скоро характеристику в супермаркет приносить придется - везде с боздуганом ходишь. :D Как аукнется, так и откликнется. :)
лорина

Сообщение Skorpion_BG » 09/09/2010, 22:45

Лора, не хочу я ругаться! :D
Я ничего не толкую, есть факты:
1. Ты написала неправду, может и услышав ее по телевидению, но все равно это была не правда - дискриминация по национальной принадлежности нет и никогда таковой не было по отношению уплаты налога, а вот это был твой конек при выдаче информации! Если и есть дискриминация, то она по отношению того что покупаеш, а не где и кто это покупает!
2. Телевидение можно смотреть, но нельзя всему верить - журналисты тоже люди и ошибаются, а иногда присуствует и другое! Тоже относится и к газетам и другим медиям!
3. А почему опять переходим на личности - я тебя вообще не трогал, просто поправил неправильно поданную информацию?!
Ну бог с тобой! :D
Спокойной ночи!
Skorpion_BG

Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме

Сообщение лорина » 09/09/2010, 22:48

Тебе хоть кол на голове теши. При чем здесь я сказала? Тебе ЕС сказал об этом. Толик, отстань. Нужен ты кому, тебя трогать... :) С тобой одно и тоже переливать из пустого в порожнее.
лорина

Сообщение Skorpion_BG » 09/09/2010, 22:53

лорина писал(а):Тебе хоть кол на голове теши. При чем здесь я сказала? Тебе ЕС сказал об этом. Толик, отстань. Нужен ты кому, тебя трогать... :) С тобой одно и тоже переливать из пустого в порожнее.

Лора не валяй дурака, а? ЕС сказал! Что сказал? Ты сама толком не слышала, но раскричалась - дискриминируют болгар, они платят больше!
Принцип твой " я не это сказала, а если и сказала, то я не это хотела сказать" мне уже знаком давно! :D
Skorpion_BG

Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме

Сообщение Nik_1 » 09/09/2010, 22:55

Skorpion_BG писал(а):1. Ты написала неправду, может и услышав ее по телевидению, но все равно это была не правда - дискриминация по национальной принадлежности нет и никогда таковой не было по отношению уплаты налога, а вот это был твой конек при выдаче информации! Если и есть дискриминация, то она по отношению того что покупаеш

Если как ты говоришь нет дискриминации, то почему вы получили оплеуху из Брюсселя и заставили болгарское правительство выровнять налоги? Или ЕС тоже как и журналисты - "ошибся" :).
Изображение
Nik_1

Сообщение лорина » 09/09/2010, 22:57

Картинки от България
Елена Никлева*
19 Юли 2010

Всяко лято се връщам в България като дете при майка си. Нали така ни беше учила преподавателката по литература в Немската гимназия – че майката и родината са свързани, че обичта към майката е обич към родината и обратно. Все си казвам, че майката-родина този път ще ме приласкае да остана завинаги. Че ще ме чака с отворени обятия. Че ще ми предложи добра работа и всичко най-добро. Но майката сякаш не ме иска и ме отблъсква като мащеха. Ето как ме посреща.

"Имам една декларация за Вас”, казва тържествуващо съседът, гледайки ме право в очите. "Хубавичко я разгледайте, всичко трябва да си кажете – адреси, пребивание. Въведоха пак домовите книги, а аз съм домоуправителят“, уточнява скромно той. Случката се развива в провинцията, там имаме малък имот. Гледам и не вярвам на очите си - в декларацията освен всевъзможни въпроси за собственика, наемателя и дали в имота има кучета или котки, има графа "живеещи със собственика и връзката му с него“. "Временно пребиваващи над 1 месец“ - моля? От мен се иска да дам отчет на съседа домоуправител, дали мъжът, с когото съм, ми е "законен“? Ами ако не ми е? Ще ме даде ли съседът на другарския съд за битово разложение, нали така се казваше едно време? Да декларирам приятелите си от чужбина, стояли повече от 30 дни? Имената им? Ами ако не ги декларирам? Ще си покаже ли съседът главата на 31-вия ден през балконската стена, за да каже – "аз ги броих дните и знам кой е влизал у вас, защо не декларира истината?”

Коя година сме? 1970? Или 2010? Не съм виждала такива домови книги никъде по света. Кой си позволява да се намесва в моя частен живот, в неприкосновената сфера на частната собственост, в онова нещо, неслучайно наричано някога "мой дом моя крепост“. Защо няма дебат в обществото по тази тема? Къде са журналистите? Каква е тази полицейщина? Или има някакво дълбоко недоразумение в комуникацията на въпросния нов закон за етажната собственост? В нескритата тържествуваща радост на съседа виждам

Сянката на комунистическия домоуправител

Защото той е същият и със сигурност е бил домоуправител и при комунизма. Усещам го ясно – как ни гледа нас различните, как подслушва зад вратата, зад шпионката, или зад балконската преграда. Не стига, че сме софиянци, ами и живели в чужбина, как не понася нашата свобода и особено моята – на еманципирана жена. Ние не се интересуваме от него, но той се интересува от нас и смята, че има права върху нас. "Няма да си толкова независима и неприкосновена, колкото си мислеше“, сякаш ми казва той тържествуващо, неговата, не моята философия е победила.

Формулярът, който тържествуващо ми връчи сякаш е изваден от прясната пепел на миналото, препотвърждаващ правата на домоуправителя върху нашия частен живот. Сякаш беше вчера, толкова близко е миналото и аз си спомням изведнъж с тръпки по гърба нашата някогашна домоуправителка в центъра на София, как звънеше на вратата, как гледаше с претърсващи очи навътре, навътре в нашия просторен апартамент, да не са скрили нещо безпартийните ми родители. Много ме беше страх от комунистическата домоуправителка, все имах чувството на вина пред нея. Вината на безпартийния произход? Нямаше частна сфера тогава, нито неприкосновеност на дома, никъде, никъде не се чувствах защитена.

От обясненията на ресорния министър по телевизията разбирам, че въпросният закон цели собствениците да се сдружават и кандидатстват за субсидии за саниране на кооперациите и че личните данни на хората щели да бъдат защитени. Защо тогава домовата книга напомня на полицейска адресна регистрация? И не го ли разбират провинциалните домоуправители точно така - като полицейска мярка и право на надзъртане в чуждия живот? Като право да извадят старите-нови формуляри? Има ли стандартизиран образец какви въпроси могат да се задават? Какво означава лични данни – само няколко числа, само ЕГН? Целият ми частен живот е защитен – включително с кого живея, кой ме посещава, как се казват приятелите ми, дори и да ми гостуват повече от месец.

Когато се въвеждат такива мерки – домови книги и домоуправители, дори и с най-доброто намерение, дават ли си сметка техните автори, че събуждат стария още неразграден манталитет? Че е много-много тънък, още неустойчив е ледът на така наречената демокрация, ако стъпим по него, както в началото на зимата, ще се пропукат крехките пластове и ще пропаднем в студените тъмни води на старото мислене. Само 20 години са минали. Живи са хората със старото мислене, а и манталитетът понякога се възпроизвежда дори в младите поколения. Подслушването, следенето, надничането, не просто през балкона, но в чуждия живот, може лесно да получи крила с новите домови книги и новите-стари домоуправители. Никого ли не смущава това освен мен? Никой ли не държи на своята неприкосновеност? Защо не чувам дебат по темата? И отново – къде са журналистите?

Размишлявам над формуляра, гледам го, показвам го на хора и в мен се загнездва това усещане отново, да го наречем по модерному Big Brother, усещането че съм не просто наблюдавана, а че, както беше при комунизма, не съм защитена дори от стените на собствения дом. И тогава едно друго изненадващо желание ме обзема – да го продам този имот, тази частна собственост, която сякаш не е частна, или поне такова усещане се създава. Не е ли опасна тази игра с

Ерозиране на частната, личната собственост?

Със своеобразното й "деградиране“ до етажна собственост, или поне така сме я разбрали, или така са ни го обяснили този закон, или поне такова усещане се създава, но аз не искам над мен да бди домоуправител от комунистически тип!

В София ме чакат не с букет от рози, а със сметка от парното. 1 000 лева! 1000 лева? Нали бях в чужбина, нали радиаторите са спрени, нали миналата година пак плащах, въпреки че ме няма, но те лихвите са се натрупали и сякаш една постоянна сума се поддържа, от която няма отърваване. Какъв собственик съм аз, питам се пак, като не мога да си затворя вратата, като не мога да си врътна кранчето, като не мога да си спра не само водата и тока, но и парното. Парното - тази дума, която не спря да се върти в българското публично пространство 20 години, парното-плашило, от което не можеш да се откажеш, последния остров на несвободата. Фидел Кастро взе да пуска дисиденти, но ние нямаме право на избор и не можем да се разделим с парното, последното крепостничество, като в религиозния брак "докато смъртта ни раздели“.

И тогава същото издайническо чувство ме обзема - да го продам този имот, да се отърва от тези разходи и тегоби, от тези тежести, които повече не мога да нося, да се обърне майка ми в гроба, да предам майка си (и родината, нали така?). Кой ни тика нас, разпръсналите живота си в различни държави, да продаваме собствеността в родината, връзката с родината? Аристократът е там, където е неговият имот, казва една поговорка, тоест, независимо от националните граници. А къде е мястото на българина, който носи неописуемата тежест да пази имотите си в България, въпреки че е извършил най-големия "грях“ – да живее и работи в чужбина? Кой иска да ни превърне в "невъзвращенци“ – помните ли тази дума от миналото, въпреки че уж е демокрация и всеки може да се върне. Като наказание за греха: щом веднъж си излязъл, няма връщане.

Вие не сте патриот

Казва ми го служителката в центъра за работа с клиенти, където съм отишла да се оплача, защото не само че трябва да плащам за топло, което не съм ползвала, но трябва да плащам и на фирмата, която засича радиаторите – и че са спрени! Защото пак съм извършила смъртния грях, нямало ме е – не съм осигурила достъп на фирмата през май, тогава са й били датите. Значи веднъж не ползваш парно, но плащаш и втори път плащащ – да се установи истината, тоест че не си ползвал парно!

"Ако не ми платите, няма да Ви дам отчета“, ми казва техникът от фирмата, когото съм извикала и понечва да прибере документа с нулите – непотребената топлоенергия от моите радиатори - в чантата си. Изнудване, абсурд, Оруел? На кого е отчетът, на кого е истината – на техника, че парното е спряно и радиаторите ми са на нула и ако аз не му платя, той ще запечата тази истина, ще я скрие, в последния остров на несвободата? Значи аз не съм патриот, понеже критикувам фирмата-контрактор на топлофикация и си спомням за всичките си коментари, за всичките си интервюта, за оптимизма си, че България ще стане член на ЕС и НАТО, още тогава, преди години, когато всички ме мислеха за луда? И как продължавам да се връщам всяко лято с трепет в родината, към родината-майка. Или бяха прави моите злостни критици и моят оптимизъм за България беше преждевременнен?

Тъкмо съм се върнала и хващам края на едно телевизионно предаване – Big Brother – нали затова говорим, и там състезанието не се печели от семейството, върнало се от чужбина, а от друго семейство. Нямам нищо против победителите, напротив, видяха ми се честни, безхитростни хора, с хубави отношения помежду си, без лъжа, но в процеса на финала чух мнения от публика и участници, които отново ме накараха да се почувствам “невъзвращенец”. Какво са правили те в чужбина, докато ние се мъчихме тука през 90-те години, повтаря натрапчиво един мъж -

Щракали са с пръсти

И сега се връщат, когато трудното мина и е лесно? Щракали са с пръсти? Така ли изглежда работата в чужбина? Защо не дойде този млад мъж да види как се щрака с пръсти в чужбина. Първо да научи два-три езика, ама истински да ги научи, не да мрънка като келнер, ами и да пише и да мисли на тези езици. После да види какво е да имаш славянско фамилно име в чужбина, да види как се бори дъщеря ми – момичето, като мъж в мъжкото царство на чуждите фирми, между чужденците-мъже? Щракали с пръсти – така ли ни вижда нас България?

Защо хора, които не могат да научат правоговорно собствения си език, а диалектът се лее не само по улиците на София, а и в телевизионни предавания от устата на водещи, защо тези хора са получили правото да хулят българите в чужбина? И защо ние се снишаваме и се чувстваме виновни без вина, и кой ме повика и приласка в родината, и кой ми каза – ела бе, Елена, върни се, говориш перфектно няколко езика, представителна си, познаваш различни култури, манталитети, германци, американци, и кой се изпотрепа да ми предлага работа?

Работа? Във вестника, който съм отворила заради мисълта ми за продажба на имотите, виждам случайно обява: "американска компания, търси супервайзъри“. Казвам си – това е за мене, работила съм за американска компания, владея английски, специализарала съм в Америка и съм за супервайзър и още как, за ръководител на млади хора, толкова голям международен опит имам. Ще позвъня на този телефон.

"Най-напред ми кажете на колко сте години“,

пресича ме младежки мъжки глас. На колко съм години? Американска компания? Ако някой в Америка ви зададе такъв въпрос, ще заведете дело за age discrimination, сиреч за дискриминация по възраст, и ще ги осъдите, и добри пари ще вземете за обезщетение. В България, членката на ЕС, където има директива срещу дискриминацията по месторабота, първият въпрос е за възрастта? И къде са пак разследващите журналисти, се питам аз, тези телефони и обяви са публични във вестниците, може да се направят проверки, да се напишат статии, предавания да се направят. Къде дебатът по тази и по другите теми, къде е дискусията, защо не се изнасят тези случаи (аз веднага попитах и ми казаха, че това било Wellness компания)? Къде е Министерството по труда, има ли такова, къде са синдикатите, има ли такива?

В момента, когато в България както в цяла Европа се дискутира увеличаването на възрастта за пенсиониране, когато е ясно, че хората ще работят и след 60-те - на английски и в англоезичния свят се казва – днешните 60-годишни са някогашните 40-годишни - в България първият въпрос при кандидатстване за работа е: на колко сте години? Ами не съм на 25. Иначе не бих имала този опит. Но не само че изглеждам добре и не се давам, но имам още много-много какво да дам на тази страна, която тъне в някаква странна, необяснима изолация, въпреки че на пръв поглед е по-интегрирана от всякога - в ЕС, в НАТО - въпреки че на пръв поглед всички са в информационното пространство, наречено Интернет. По-интегрирана и по-изолирана от всякога, това е противоречието, наречено България.

Защото хората живеят локално, въртят се в своето всекидневие и сякаш Европа и светът са далеч, а радиостанциите, от които се лее само музика и то недобра, са като новото информационно затъмнение, новата информационна завеса. Никога няма да имате 8 милиона, които да владеят свободно английски или немски, за да сърфират свободно в Интернет. Никой не продължи делото на чуждите радиостанции, закрити именно защото България се присъедини към ЕС и НАТО и започна този парадокс, който днес усещам като деюре интеграция и дефакто - изолация!

Няма ли да се връщаш най-после

Ми казва съседката, и ме прегръща пред асансьора, искрено и топло ме прегръща, и тази прегръдка е и за майка ми, която я няма, и за родината.“Аз искам да се върна, да, хайде, дайте ми работа”, казвам и усещам, че отговорът я изненадва. И тя замлъква. Защото те всички питат така, проформа, очакват друг отговор, очакват да кажем "Абе как ще си дойда, тука е лошо”, но аз казвам, че искам да се върна и в това е изненадата. И тогава настъпва тази тишина, и после те казват – стой си там, където си, ти си на по-хубаво място. Тука не е за живеене.

Завист? Страх за собственото място, страх от конкурента? Иска ли България да се върнат компетентните и можещите? А защо не става? Родината иска ли ме? Родината-майка? Чака ли ме с отворени обятия? Или ме отблъсква като мащеха?

* Елена Никлева е журналист от българската секция на Радио Свободна Европа до закриването й.

--------------------------------------------------------------------------------
лорина

Сообщение лорина » 09/09/2010, 22:58

Толик, отстань. Ты кроме как тему завалять, больше ничего не говоришь. Ну верь ты себе, рисуй картинки, которые твоя фантазия тебе подсказывает. Везде все врут, кругом враги, один ты все знаешь, и то потому, что телевизор не смотришь а сам "творишь историю". :D
Последний раз редактировалось лорина 09/09/2010, 23:03, всего редактировалось 1 раз.
лорина

Сообщение Skorpion_BG » 09/09/2010, 23:01

Nik_1 писал(а):
Skorpion_BG писал(а):1. Ты написала неправду, может и услышав ее по телевидению, но все равно это была не правда - дискриминация по национальной принадлежности нет и никогда таковой не было по отношению уплаты налога, а вот это был твой конек при выдаче информации! Если и есть дискриминация, то она по отношению того что покупаеш

Если как ты говоришь нет дискриминации, то почему вы получили оплеуху из Брюсселя и заставили болгарское правительство выровнять налоги? Или ЕС тоже как и журналисты - "ошибся" :).

Ник еще раз объясняю - дискриминация была в том, что если ты покупаеш отдых в турфирме пакетом, то он тебе выдет дешевле, чем если ты приедеш в гостиницу и купиш то же самое, но не через турфирму!Из за разных ставок НДС! И оплеуха правильная - нельзя на один и тот же товар ставить разные проценты НДС! Но это никак не дискриминация по национальному признаку!
Skorpion_BG

Сообщение лорина » 09/09/2010, 23:04

А кто в Болгарии неорганизованный туризм упражняет?
лорина

Сообщение Skorpion_BG » 09/09/2010, 23:04

лорина писал(а):Толик, отстань. Ты кроме как тему завалять, больше ничего не говоришь. Ну верь ты себе, рисуй картинки, которые твоя фантазия тебе подсказывает. Везде все врут, кругом враги, один ты все знаешь, и то потому, что теблевизор не смотришь. :D

Знаю Лорочка, вот про это как раз знаю! Даже без "теблевизора"! :D
В отличии от некоторых! Которые когда ответить нечего по факту кричать - "отстань"! :D
Skorpion_BG

Сообщение Skorpion_BG » 09/09/2010, 23:05

лорина писал(а):А кто в Болгарии неорганизованный туризм упражняет?

Ну здрасте! :D
Минимум половина отдыхающих болгар, да я бы сказал больше!
Skorpion_BG

Сообщение Nik_1 » 09/09/2010, 23:07

лорина писал(а):Работа? Във вестника, който съм отворила заради мисълта ми за продажба на имотите, виждам случайно обява: "американска компания, търси супервайзъри“. Казвам си – това е за мене, работила съм за американска компания, владея английски, специализарала съм в Америка и съм за супервайзър и още как, за ръководител на млади хора, толкова голям международен опит имам. Ще позвъня на този телефон.

"Най-напред ми кажете на колко сте години“,

пресича ме младежки мъжки глас. На колко съм години? Американска компания? Ако някой в Америка ви зададе такъв въпрос, ще заведете дело за age discrimination, сиреч за дискриминация по възраст, и ще ги осъдите, и добри пари ще вземете за обезщетение. В България, членката на ЕС, където има директива срещу дискриминацията по месторабота, първият въпрос е за възрастта? И къде са пак разследващите журналисти, се питам аз, тези телефони и обяви са публични във вестниците, може да се направят проверки, да се напишат статии, предавания да се направят.

Жесть. Очень точно все подмечено. Европейцы блин :).
Изображение
Nik_1

Сообщение лорина » 09/09/2010, 23:10

А че споришь тогда? Я именно это и хотела от тебя услышать. Именно болгары в основном неорганизованные туристы и с них дерут в тридорога. Или первый раз слышишь, что болгарам часто выгоднее отдыхать заграницей, чем в БГ? На, поспорь, еще с сонародницей.
Мария Инджова: Българинът като турист е дискриминиран

http://www.focus-radio.net/?.=news&id=417514
Българинът като турист е дискриминиран. Това коментира в интервю за радио „Фокус”- Бургас председателят на Алианс по туризъм за Югоизточния регион Мария Инджова. „Тъй като организираният туризъм в България, който в повечето е случаи е морски или ски туризъм, като организиран такъв ДДС се плаща само 7% и няма нищо лошо в това, но тези 7% ги ползват чуждите граждани и съответно облекченията за хотелиерите и туроператорите, които стоят от другата страна, а българинът, когато отиде на почивка, каквато и услуга да ползва, плаща 20% ДДС. Ние сме вече европейски граждани – не може по този начин да имаме разделение на плащанията и на разходите. Не е възможно един цял Югоизточен регион, където организираният туризъм е почти липсващ

И вообще, научись говорить от своего имени. Раз решил опровергать официальные факты и информацию от ЕС, так и говори от своего имени. А то сидишь и вещаешь - Ес не правы, телевидение врут, туроператоры тоже, журналисты не компетенты. Ты че? "Толикинформбюро", что ли? :lol: Так и говори: "по сводкам толикинформбюро, кругом враки и враги". :)
лорина

Сообщение Skorpion_BG » 09/09/2010, 23:17

Ох, надоело! :D
Я всегда пишу только от своего имени и даю свое мнение!
Еще раз - не болгары платят больше, а неорганизованные туристы!
Среди которых есть и иностранцы, как и среди организованных есть болгары!
Неорганизованные туристы в большинстве болгары!
Так хорошо? :D
Skorpion_BG

Сообщение Russ » 09/09/2010, 23:28

я помню ваш пост про то как вы исходили слюной от зависти к другу который жене третью шубу купил, по этому не буду напрягаться и объяснять что кто то меряет уровень благополучия не количеством шуб а некиеми другими критериями.

После подобного бреда не считаю нужным с вами более общаться. Вы неисправимы. Я окончательно понял, что ваши гопо-понты засели в вас настолько же сильно (до гробовой доски) как и ваша жизнь, превратившись в круглосуточное сиденье на российских новостных сайтах и российских блогах, в надрывных поисках "скандалов, интриг, расследованиях", "сенсаций", и "ужасах нашего городка" - с последующей "выдачей" на форуме (само-собой исключительно в темах о Болгарии) Всех благ!

Советую также меня, как и я вас, занести в игнор, т.к. ваших реплик я больше не увижу.
Последний раз редактировалось Russ 09/09/2010, 23:34, всего редактировалось 1 раз.
Russ

Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме

Сообщение Вяра » 09/09/2010, 23:33

Russ писал(а):Советую также меня занести в игнор, т.к. ваших реплик я больше не увижу.
о, буду счастлива, так как читать ваш высосанный из пальца бред про Болгарию в которой вы НЕ РАЗУ НЕ БЫЛИ, мне то же тошнотворно. Село ему болгарское не нравиться, то же мне, ЧМО городское, хоть на турпутевку для начала накопи а потом встревай в разговоры.
Вяра

Сообщение Russ » 10/09/2010, 00:23

то же мне, ЧМО городское, хоть на турпутевку для начала накопи а потом встревай в разговоры.

Ой, не успел еще с этим "игнором" разобраться......ну на фига мне, Варя, в Болгарию тащиться, а? Ну ты сама подумай? (пардон, что на "ты") Ну просто нет сейчас НИ ОДНОЙ причины, чтобы я делал туда визы,КАК ТУРИСТ, и вообще туда ехал. Я если и буду делать куда-то визу(что мне лично просто западлО), то хотя бы уж в Грецию, или Испанию какую-нить. В начале 2011, надеюсь, поеду в Доминикану, безвизовую кстати (тьфу, тьфу, тьфу-стучу по дереву). Хоть посмотрю, чо там, да как. Если все получится, поделюсь "документальными" впечатлениями. Нет-так нет (если не получится :? )

А в Болгарию мне уже нет смысла ехать. Раньше был - сейчас уже нет (ну так жизнь сложилась :cry: !) Ну чо мне делать в Болгарии как туристу, а не собственнику, если я в этом году в Тунисе за 700$ с человека "все включено" вот так отдохнул? Это включая даже свинину по утрам и вечерам в мусульманской стране, и весьма неплохими напитками. Это - вид из номера: я так понимаю, что в Болгарии вряд ли бы я обошелся такой суммой: в подобном отеле, с таким видом, и с соответствующем сервисе . И главное нет ответа, за ЧТО мне, как туристу переплачивать? (имеется в виду в Болгарии, конечно) :roll:

Изображение
Russ

Сообщение qwerty771 » 10/09/2010, 08:57

В Тунисе мулла с минарета по утрам орет, спать мешает. И девок голых на улицах нету. Нафиг-нафиг. )))
Колумбия, кстати, без визы принимает. Друг там живет 8 лет. Очень нравится. Правда, есть и минусы-если примут за "гринго", сразу матом приходится, чтоб поняли что "руссо". А то могут и ненароком навернуть по-дружески чем попало.
По сабжу-цены жизни так и нет?
Пробовал сравнить цены в РБ и других странах. Что-то не вижу особой разницы. Крутая Европа подороже, но и там есть для бездомных ночлежки и похлебка халявная.
Как я понимаю, тут про жизнь в Болгарии, а не про туризм. Собираю факты по затратам. Сравниваю, анализирую. Ну не получается найти принципиальных или значимых различий.
Вот, к примеру, в Эквадоре, чашка морепродуктов-ассорти, кило на 4-5 стОит 2-3 доллара. На полдня к пиву хватает на 4 человека. Вот это разница! )))
qwerty771

Сообщение ANN-2 » 10/09/2010, 09:25

Вяра писал(а):хорошо, давайте так, есть совершенно дурацкие казусы, как в России так наверняка и в Болгарии.В Болгарии я так с ходу припомнить не могу, думаю давно живущие тут форумчанки люто ненавидящие все болгарское но в Россию не возвращающиеся, мне не замедлят помочь Как пример из недавнего опыта в России ( я кажется его уже где то приводила но повторюсь)
- что бы получить права (шоферскую книжку) в России женщине нужно пройти гинекологический осмотр :shock: ,
-что бы получить инвалидность по сердечному заболеванию, нужно принести характеристику с работы...
прошу привести подобные сумазбродные требования в Болгарии (можно из других жизненных областей)
- что бы получить справку из жека о прописке нужно погасить все задолженности по квартплате
- если вы потеряли один номер на машине(такая железная табличка с номерами прикрученая спереди и сзади к машине), надо приехать в ГАИ, потерять пару дней на стояние в очередях,заплатить кучу денег, снять машину с учета, и поставить ее обратно на учет с уже новыми номерами (вместо того что бы просто заказать один из утерянных / украденных номеров
а что в Болгарии?

Насчет шоферской книжки.. в Болгарии тоже вроде надо мед.справку. Нет? :roll:
Насчет характеристики для оформления инвалидной пенсии... Я сама недавна оформляля одному работнику ... называется "производственна характерискика" Без нее никак! :mrgreen:
Чтобы получить любую справку или удостоверение в общине... нужно погасить всю задолженность по налогам.... 8)
Не бойтесь совершенства. Вам его не достичь. (Сальвадор Дали )
ANN-2

Сообщение Skorpion_BG » 10/09/2010, 09:48

ANN-2 писал(а):Насчет шоферской книжки.. в Болгарии тоже вроде надо мед.справку. Нет? :roll:

Нужна! От личного врача! И только зрение!
Это для категории "В".
Skorpion_BG

Сообщение ANN-2 » 10/09/2010, 09:52

Skorpion_BG писал(а): Нужна! От личного врача! И только зрение!
Это для категории "В".

Ну и зря! Потому столько больных и психов на дорогах Болгарии... :mrgreen:
Не бойтесь совершенства. Вам его не достичь. (Сальвадор Дали )
ANN-2

Сообщение Allysik » 10/09/2010, 11:44

Russ писал(а):Allysik, а вы в Подмосковье в сельской местности живете или городского типа жилье? (и недалеко от города)

Я живу в Ближнем Подмосковье с его ценами :shock: , в многоквартирном доме. 30 км от МКАДа. А зачем вы спросили?
"...Пусть царствуют ум, красота и смелость,
А значит - ясность и простота!"

Эдуард Асадов
Allysik

Сообщение Вяра » 10/09/2010, 11:46

ANN-2 писал(а):
Skorpion_BG писал(а): Нужна! От личного врача! И только зрение!
Это для категории "В".

Ну и зря! Потому столько больных и психов на дорогах Болгарии... :mrgreen:

о Вот тут я совершенно согласна,меня то же удивило что для получения водительских прав не нужна справка от психиатора.
Русс, может вам скинуть ссылку на сайты где можно скачать много разных фоток с видами мест где вы никогда не были, будете их на форуме размещать и рассказывать как вы там отдохнули за 700 евро? :mrgreen: только одного не понимаю, если вы в Болгарию даже не собираетесь, даже как турист (не важно почему), зачем вы проводите столько времени на этом форуме,зачем выпытываете кто где живет,сколько тратит, куда ходит и в чем? только не подумайте, я не против вашего присутствия здесь, просто интересно,женское любопытство если угодно. на ответе не настаиваю.
Вяра

Сообщение Весo » 10/09/2010, 12:00

Nik_1 писал(а):
Skorpion_BG писал(а):Цитировать закон или повериш на слово? :D

Ничего мне не надо, просто так сказали в "По света и у нас", ты включай иногда болгарское ТВ.

Вот что наверно услышал Nik 1 по "По света и унас".

http://bg.time.mk/read/73a941c45b/15eb1b4bef/index.html

ДДС за туризма няма да остане 7%
09.09.2010 / 14:05

7-процентният ДДС за организирания туризъм ще бъде променен още следващата
година, заяви финансовият министър Симеон Дянков. На дискусия по темата
вицепремиерът беше категоричен и че не може да има единна ставка от 7% за
туризма. Ако това предложение на бранша се приеме, държавата ще загуби около 15 милиона лева. Дянков отново обясни, че ставката трябва да е единна за груповите и индивидуалните пътувания по изискване на Брюксел. Ако страната ни отложи промяната за 2012 година, както настояват от туристическия бранш, ще ни бъде наложена глоба. От сектора мотивираха искането си с това, че договорите за
зимния и следващия летен сезон вече са сключени. Дянков се ангажира да пита
Брюксел дали новата ставка на ДДС може да влезе в сила от октомври, а не от
януари следващата година. От туристическия бранш предложиха да се намалят
загубите за бюджета, като задължително се регистрират по ДДС всички фирми, които предлагат туристически услуги. Министър Дянков обаче отговори, че ако това
стане, бюджетът ще претърпи загуба от около 200 млн. лева.

Министърът на икономиката Трайчо Трайков пък коментира, че такава стъпка ще затрудни финансово бизнеса, защото в момента ставките за регистрация по ДДС са прекалено високи.

Так, Скорпион совершено прав. Остальные - Лоррина, Ник, правы отчасти - не по логике, а практически - если мнозинство болгар отдыхают неорганизованно, а не потому, что они болгары. И из сообщения БНТ ясно, что ЕС говорит о единной ставке для индивидуальных и групповых туруслуг.

Еще несколько слов по вопросу. В Болгарии ставка НДС единная для всех продуктов - 20%. Туристический бранш однако сумел пролобировать для себя исключения и с 2007 г. НДС для организованных туристов 7%. В то же самое время управляющие тогда не разрешили свержение ставки для лекарств и книг, каковы были требования других общественых кругов.

Так что сейчас нынешние управляющие не снизят НДС дла индивидуальных туристов по весьма понятным фискальным причинам, а повысят 7%-ную ставку для организованных. Вопрос - насколько, до 20% или ниже. От повышения пострадают особенно туристы из России и бывшего СССР, так как мнозинство из них организованны. Конечно туда и немцы, и пр. А вместе с тем и весь туротрасль. Но положение было таким же и до 2007 г., так что туриндустрей придется здорово потрудиться, чтоб не повысить чуствительно цены и остатся конкурентоспособной.
Весo

Сообщение Весo » 10/09/2010, 12:11

Премьер-министр уже объявил, что новая ставка НДС для туризма будет 9%. Еще неясно с начала 2011 г, или после летнего турсезона, с октября. Ждут ответ Брсюсселя - можно ли с октября.
Весo

Сообщение Russ » 10/09/2010, 13:00

Я живу в Ближнем Подмосковье с его ценами :shock: , в многоквартирном доме. 30 км от МКАДа.

Обычно люди при таком раскладе в Ашане вроде закупаются на недельку сразу (не проблема)

А зачем вы спросили?

Ну интересно просто. Мне кажется, что если бы я переезжал в болгарское село (навсегда), то я бы "озаботился" своими соседями. Искал бы место, где живет хотя бы 3 русских (русскоговорящих) вменяемых семьи, пообщался бы с ними лично перед тем как переезжать. Все-таки нужен какой-то круг общения, чтобы не... взвыть. Нет, конечно там обязательно будут "милые и приветливые люди"(болгары), но почему-то думается, что это все-таки не совсем то. Люди со своим болгарским мировоззрением, убеждениями и т.д. Ведь вам по сути абсолютно наплевать на Болгарию, они это будут чувствовать даже на интуитивном уровне (а им плевать на Россию, и вы в свою очередь будете это нутром чуять) У вас с ними будут совершенно разные условия жизни и интересы. Ну о чем говорить? (кроме как "о погоде") Они же прекрасно будут понимать, что вам абсолютно фиолетово до "низких зарплат, треклятого правительства, налогах, социальных обеспечений", и тд. Для них вы - ДАЧНИК! Сложно, ИМХО, в такой обстановке найти по-настоящему близких и искренне относящихся к тебе людей.

p.s. Модератор, уберите, ПЛИЗ, мой ответ Варе (где фотка) Это здесь абсолютно не в тему (ну зацепились языками, бывает. Пардон)
В Тунисе мулла с минарета по утрам орет, спать мешает

В Египтом, наверное, путаете. В Тунисе таким "исламизмом" даже не пахнет(в курортных зонах где я был - не видел и не слышал).
Russ

Сообщение Вяра » 10/09/2010, 13:28

тьфу ты Русс,ну вот зла на Вас не хватает, в Болгарии не были,в селе болгарском не дня не жили, да и не в каком селе за приделами МКАД явно не жили, но при этом берете на себя право раздавать рекомендации на что надо обратить внимания выбирая дом в Болгарском селе и как там жить не тужить...
Вяра

Сообщение Russ » 10/09/2010, 14:03

в селе болгарском не дня не жили

Ну а чем координально отличается жизнь болгарского селянина от российского? (вот мне интересно) Только не надо опусов про пьянство - в этом вы уже переусердствовали во множествах темах. Проблемы-то небось те же? (Где взять денех?) Ну и как это может "коррелироваться" с тем, что определенным людям этим вопросом не нужно озадачиваться? Одним где-то, откуда-то, что-то "капает"(ну как откуда? С проклятой и ненавистной рашки, конечно). Вторые, если хотят выжить, с утра до ночи занимаются собственным хозяйством, засаливая на зиму продукты и продавая излишки на базаре. Ну что, не прав я что ли? А чем еще в вашем Сарафаново люди живут? Ну не тайные же они там нано-технологи? Не подпольные "обогатители урана" в помощь страдающему иранскому народу?
Russ

Сообщение Глокая Куздра » 10/09/2010, 14:52

Russ писал(а): Мне кажется, что если бы я переезжал в болгарское село (навсегда), то я бы "озаботился" своими соседями. Искал бы место, где живет хотя бы 3 русских (русскоговорящих) вменяемых семьи, пообщался бы с ними лично перед тем как переезжать. Все-таки нужен какой-то круг общения, чтобы не... взвыть.

Мне всегда было интересно, когда дилетанты учат профессионалов.
Был у меня друг такой, он все время рассказывал байку своего режиссера.

Встает как то после премьеры зритель и говорит - Я совсем не понимаю в театре, но вот вам тут надо было сделать так-то и так-то ...
Глокая Куздра

Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме

Сообщение Russ » 10/09/2010, 15:16

Мне всегда было интересно, когда дилетанты учат профессионалов.

Я просто поделился своим мнением, как БЫ я поступил БЫ в таком случае. У вас, я так понимаю, есть на это свои соображения? Ну поделитесь, будет интересно.
p.s. Исключительно в качестве примера могу привести такой же бредовый аргумент на ваши высказывания, если что: "Ну чо вы Куздру слушаете? Он же в Бургасе живет. Какие его советы можно воспринимать всерьез, если дело касается болгарского села?".
Russ

Сообщение лорина » 10/09/2010, 21:04

Я и Ник дали информацию о факте, а интепритаторы никак не успокоятся и объясняют народу, что "хотел сказать автор между строк". :) Да уж успокоится вам пора. И юлят и юлят, противоречат в каждом своем посте. Или для вас дискриминация означает, когда негры белокожего в бар для негров не пускают? :) Примитивизм. Я вам дала целую статью уважаемой журналистки, где она себя считает дискриминированной. А толик пусть учит жену щи варить, а объяснять, что журналюги - дураки, а он умнее всех. :)
лорина

Сообщение лорина » 10/09/2010, 21:05

Ну е-мое! В теме "стоимость жизни" писали о бандитах и преступлениях, в теме "цена жизни" пишут о жрачке... :)
лорина

Пред.След.

Вернуться в Общий