_Valeria_ писал(а):Ние сме зрели хора.Нека всеки сам да преценява какво да мисли, дали да го казва на глас (пише във форума) и с кого да влиза в диалог.
Разбира се, че всеки сам трябва да преценява какво да говори и пише и не само в този форум. Големият въпрос е трябва ли човек в своята преценка да се съобразява с нещо или с някого или само със своята собствена персона? Lucky например смята, че той има право да говори и пише всичко щом живее (по неговите думи) в страна, която не е Туркменистан и е уж демократична страна. Затова ще Ви моля да ми отговорите ясно, а не с общи приказки, и Вие ли смятате, че човек има право да говори и пише всичко каквото му хрумне в главата.
Има ли например човек моралното право да нарича жените във форума с най-грозни думи? Има ли право да обижда и след това да твърди, че това било проблем на обидения?
Аз вече Ви казах, че съществуват някакви морални правила на поведение на обществото. Но освен това съществуват и правни норми. И вместо да си говорим общи приказки не е лошо да прочетете какво пише например във "Всеобщата декларация за правата на човека" (ООН, 1948) и в Конституцията на Република България.
Общото положение е, че всеки човек може да упражнява своите права само дотолкова, доколкото те не нарушават правата на другите, тяхното добро име и достойнство.
_Valeria_ писал(а):Аз съм против това да се оказва натиск върху хората.
Не знам какво имате предвид под думата натиск и не е лошо да се уточните. Оказва ли натиск администраторът като трие личните нападки във форума и Вие противник ли сте на неговите действия?
Освен това Вие знаете, че всеки има право по съдебен ред да се защити при посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име. Вие и против тази "форма на натиск" ли сте?
_Valeria_ писал(а):Относно болната тема за цялата нация - сестрите в Либия:
Какво направихме ние обикновените хора за тях, освен лицемерно да им съчувстваме, докато гният и полудяват в затвора?
Не признавам празните приказки.
А не задавате ли Вие безсмислен въпрос? Какво според Вас можеха да направят "обикновените" хора? Да блокират кръстовищата на София? Да нападнат и разрушат либийското посолство? Да линчуват всички либийци в страната? Глупости разбира се.
Лицемерие ли е според Вас инициативата "Не сте сами"? Лицемерие ли са многобройните подписки в страната и чужбина в тяхна защита? Лицемерие ли са действията, които предприеха редица чуждестранни организации на юристи и медици? В края на краищата всичко това спомогна да се интернационализира проблема, това е и оказване на натиск върху политиците на България и на целия свят.
А най-малкото, което могат да направят обикновените хора е поне да не се гаврят с тях, като заявяват, че те са си виновни и ще си получат заслуженото.