veselin velikov » 18/07/2008, 02:57
За моя радост , имам вече много приятели от Русия и от Питер конкретно.
Признавам си , че страшно ми харесва Санкт Петербург и повечето от хората там , но в статията има много преувеличени неща.Може би , аз самият бих написал същите неща , ако за първи път посещавах градът или бях в ученическите си години.
Но наред с безпорният просперитет за последните години , има и много проблеми за разрешаване.
Както и у нас , на много места върви огромно строителство , както и всички проблеми свързани с това.В улици , които се намират на 100 метра една от друга , можеш да видиш перфектна чистота и боклуци до небето.
Не приемам за истина много от посочените факти в написаното , а именно....цените в магазините за хранителни стоки са в пъти по високи от нашите , дрехите и услугите също , битовата техника е като при нас , или малко с по високи цени.
Смешно е да се твърди , че за 10 евро ще си купиш карта за градския транспорт.Аз самия , си купих карта зимата за 440 рубли , което прави около 13 евро , но за половин месец.А това беше още преди цените да се повишат с 20 % след няколко седмици.
Въобще ни е застъпен въпросът с престъпността и многото млади хора , подвластни на алкохола и наркотиците.Явно всичко е въпрос на традиции и манталитет , но за мен не е нормално да виждаш млади хора по улиците с алкохол в ръка!
Вярно е , че доходите драстично са нарастнали , но едва ли средната заплата е 1500 евро , след като повечето ми познати заработват средно по 800...1000 долара , и то в престижни професии.Не говоря за 10 % от населението , които може и да получават и в пъти повече , а за оббикновените наемни работници.
Ако псуваме нашата администрация , то просто нямам думи за руската.Достотъчно лични наблюдения имам върху нея.Корупцията и "взятките" са ежедневие и неразделна часто от бизнеса.
Но нека спрем с негативите до тук.Истината е една , Санкт Петербург е един от най-великите градове в света.Отвсякъде лъха на национална гордост и величие.
Щастлив съм , че частица от този град е вече в мен.