Спасибо, Я увидел ета страницу. ( извинявам се че пиша на български, но не знам добре руски и не искам да ви обиждам с писмените си грешки)
Интересуват ме и доста по подробни въпроси относно - цени на квартири, разходи за домакинството. Колко е нормалната заплата с която едно семейство може да съществува. За момента ще сме разположени в Москва. Други неща са свързани с медицинските осигуровки , социални осигуровки и т.н. Как могат да се представят след това пред БГ власти, когато се върнем в БГ за да важат за пенсия и здравно осигуряване. Ако човек има ТЕЛК от БГ, това има ли някаква стойност в Русия и има ли такъв еквивалент там.
За особеностите на живота в Москва, цените, достъпа до услуги и т.н. което съпътства живота на едно семейство. Даже и какво е положението с училища, детски градини , ясли- понеже може да се наложи и съпругата ми да започне работа и да трябва да оставим детето някъде, където да се грижат за него и да го обучават.
Не искам да занимавам хората тук с тези неща, защото форума ви е за точно обратното - хора които се интересуват от БГ и ще живеят в БГ. Но ако няма да ви пречи тази тема - ще съм много благодарен за всяка информация която можете да споделите. ( ако трябва администраторите да я преместят в някой друг по подходящ раздел )
Темата е доста обширна и може много да се пише по нея, стига да има интерес и също така възможност на хората да споделят информация.
За нас е огромно предизвикателство, но и сбъдната мечта да отидем в Русия. Така, че всяка информация е изключително ценна за нас.
А можете ли по-подробно да напишете на какво основание заминавате - като представител на някоя фирма? По покана на руска фирма? Или самостоятелно? Ако самостоятелно как мислите да оформите своето пребиваване там? Тогава ще е по-лесно да ви се отговори на някои въпроси!
Ще се радвам на всяко късче предварителна информация която можете да ми дадете.
Принципно отивам по покана на Руска фирма, която ще изготви необходимите документи.
Все още не съм сключил трудовия договор, за това ако имате някакво виждане - от какво да се избяга или да се поиска да се включи в договора като точка - би ми било полезно.
За момента работата е за 18 месеца и предполагм визата или разрещителното ще е такава.
Ще ни поемат квартирата, ( семеен апартамент, понеже ще взема съпругат и дъщеря ми 2,5 г.) .
Поискали сме квартирата да е с всички необходими удобство - но не е ясно какво ще ни предоставят. Не знам дали имат такава практика да предоставят всичко необходимо (хладилник, печка, пералня, сущилня, телевизор, прахосукачка, дори ютия и друг дребни домакински уреди). Дали има първоначално предоставени чарщафи, кърпи и т.н. от първа необходимост ( като в хотел) . После е ясно че ще си закупим , но като отидем там дали ще има с какво да започнем или ще трябва да си донесем още от първия ден.
Не знам какви са цените на ток, вода, отопление, интернет, кабелна телевизия, имат ли нещо като СОТ - охрана. Освен това което написа човека по-горе, но педполагам че има някакви сайтове на доставчиците на тези услуги където ги пише. (ще се опитам да ги намеря)
Както и това което ме притеснява са цените на хранителните продукти. Какво и колко е ноебходимо като средства на едно семейство за месец за да се чувства нормално осигурено и да живее без сътресения и лищения.
Предложили са ми определена заплата и се чудя дали ще е достатъчна или да преговарям за по-висока ( ако има възможност).
Друго нещо е това как можем да изпратим дъщеря ни на ясла или детска градина. Какви документи са необходими и каква е процедурата.
Още нещо за което се сещам сега е здравното осигуряване - как е организирано. Понеже в началото жена ми няма да работи и как ще я осигурявам и нея.
Нахвърлях доста въпроси, ако имате възможност да ми отговоряте или насочвате към подходящи източници на информация, ще е много полезно за мен.
Искренно ви благодаря за отвзивчивостта.
То ще ми идват и други въпроси в главата и ще ви ги пиша с надеждата да получа обективни отговори.
В последствие, ще обединя всичките ви отговори, за да бъде полезно и за други които може да попаднат на този форум и имат подобни въпроси.
По поводу обустройства квартиры: варианты могут быть разные. Сдаются и пустые квартиры (вообще без мебели), и готовые с мебелью, а даже можно найти со всем необходимым, включая утюги и полотенца. Цены разные, вот Вам ссылка на сайт, на котором практически все квартиры представлены, ищите: http://www.cian.ru/search.php?deal_type=1&objects=flats&obl_id=1 Про медицинскую страховку. ОБЯЗАТЕЛЬНО потребуйте от своего работодателя медицинскую страховку НА ВСЕХ членов семьи, с возможностью вызвать врача на дом, стоматологией и госпитализацией. Эти услуги не всегда входят в страховку, но в целом такая практика широко распространена - почти всегда, когда приглашают иностранцев, такие страховки делают. В страховке будет перечень медицинских учреждений, которыми вы сможете пользоваться. Обратите внимание на их территоририальное расположение - в Москве может быть очень неудобно добираться. Детский сад. В государственные детские сады сейчас очереди, и записывают в эти очереди по месту "регистрации" детей. Так что в Вашем случае нужен будет частный детский сад. Тут ничего посоветовать не могу - мои дети уже давно выросли из детсадовского возраста )) В любом случае, как уже видно, Вам нужно будет территориально "состыковать" как минимум четыре точки - место работы, место проживания, поликлинику и детский сад. С нашими московскими расстояниями это может стать проблемой. Поэтому я рекомендую Вам поступить так, как делают большинство известных мне иностранцев, приехавших на работу в Москву: сначала ехать одному, осмотреться, понять, где именно Вам нужна квартира для семьи (с учетом всех Ваших маршрутов), а потом уже вызывать семью. Кстати, обратите внимание - в Москве двухкомнатная квартира - это не квартира с двумя спальнями, гостиной, кухней и т.п. - это только две комнаты и кухня. Квартира с двумя спальнями и гостиной - это трехкомнатная. Хотя сейчас часто делают перепланировки, так что всегла нужно смотреть конкретную квартиру, а в договоре с работодателями просто подробно описывать, что именно Вы имеете в виду.
Детский садик обойдется от 900лв до 1200лв http://www.vklu.ru/kindergarten.php Ваша жена, если пойдет на работу и ей будет это разрешено, получит зарплату не более этой цифры, а скорее всего в два раза меньше. Плюс затраты на доставку ребенка до садика и обратно. Так что дешевле жене не работать и ребенка в садик не водить. А еще лучше оставить обоих в Болгарии. Я уж не говорю, что самому не ехать, заклюют.
Только еда встанет в 1000 лева (по опросам москвичей), если очень экономно, без пива, ресторанов. Съем квартиры еще 1200 лева Дорога - если одно метро, то 1,5 лева в один конец. Если еще и автобус пересадка, то еще 1,5 лева. Учтите, что Москва поперек, это как от Бургаса до Карнобата. Так что дорога на работу может занимать и до трех... четырех часов в день.
Так что если зарплата меньше 3500 лева, надо очень хорошо подумать, стоит ли всем троим ехать.
Ну а так вообще надо смотреть куда люди едут, а люди едут из Москвы в Болгарию. Не наоборот.
Ну а так вообще надо смотреть куда люди едут, а люди едут из Москвы в Болгарию. Не наоборот.
Вас на какую должность пригласили? Если на руководящую, то будет все хорошо. На 3000 евро можно прожить. И работодатель должен социалку в кейс включать - мед. страховка, мобильный (связь в Москве тоже дорогая)
Глокая Куздра писал(а):Ну а так вообще надо смотреть куда люди едут, а люди едут из Москвы в Болгарию. Не наоборот.
krasram, приятелю, еще надо смотреть и какие люди едут из Москвы в Болгарию !!! В Болгарию едут так называемые "дачники", разбогатевшие от российской жизни и едут они в Болгарию не работать, а за морем, солнцем и отдыхать. Прописная истина - деньги нужно зарабатывать в России, а тратить в Болгарии.
Нека Коледната звезда да огрява вашия път в живота,нека тези светли празници положат началото на една година,в която здравето, щастието и успеха са ваши постоянни спътници, сърцето и умът - ваши съветници!
И не забравяйте да оставите едно отворено прозорче в сърцата си за хората, които ви обичат! Весела коледа !!!
Един въпрос който ме интересува, е в Русия дали се признава български ТЕЛК- защото имам издаден такъв документ поради намален слух на двете уши. Какви са възможностите за узаконяване на такъв документ или се налага да се издава нов. Какви са законодателните текстове уреждащи подобни състояния в трудово правния мир.
Интересува ме и какви процедури и документи трябва да си предвидя
Например:
- какви документи ще са ми необходими за попълване на данъчната ми декларация. ( имам 2-ма различни работодатели тази година)
- какви документи ще са ми нужни - за да ги изискам от работодателя ми в Русия, и да мога след това да ползвам трудовия стаж натрупан там и съответно осигурителния стаж.
- Има ли особености за Руските документи издавани при работа там , за които е хубаво да имам предварителна информация за да мога да си ги набавя.
Интересува ме от страна на осигуряване - засягащи работещи в Русия БГ граждани.
- здравно осигуряване - какво се дължи в БГ и какво е то в Русия ( не за застраховка , а само за осигуряване) - социално осигуряване - трябва ли да продължа да се осигурявам в БГ ( понеже имам ТЕЛК (реален) и ползвам определени облекчения )
- стаж за пенсия и осигуровки - трябва ли да продължа да си плащам нещо в БГ или ще важат тези от Русия. (особено след като се върна тук след 1-2 г. ( толкова е срока на договора) и ако не мога да си намеря веднага работа - дали ще мога да получавам обезщетения за безработен))
- други осигуровки трябва ли да си предвидя да си внасям в БГ или ще важат такива плащани ми в Русия.
Сигурно забравям и друга информация, за която да попитам. ( моля подсетете ме)
Надявам се някой да може да ми помогне с информация
krasram писал(а):Нещо друго което се сетих: как стои въпроса с притежанието на автомобил? Какви са им цените за покупка и поддръжка. Горивото скъпо ли е?
Цены на подержанные авто можно посмотреть на этом сайте www.auto.ru Бензин стоит 1,5 лева, это дешевле, чем в Болгарии) Заправляться лучше на больших сетевых заправках: ТНК, ВР, Татнефть Квартиру лучше выбирать, чтобы обязательно была в пешей доступности от метро, это очень важно и поможет экономить деньги
Самый большой супермаркет с нормальными ценами-называется АШАН
а възможен ли е варианта да си закарам колата която имам тук в БГ и да я карам в Москва. Ще трбява ли да правя пререгистрация или други административни действия. Или мога да си я карам с българските номера.
Какви са горе-долу данъците за притежание и използване на автомобил в Москва?
Понеже съпругата ми е бременна - има ли нещо което трябва да се направи, когато роди в Москва. Някакви документи и т.н. Отпускат ли се помощи при раждане на второ дете както в БГ. Какво ще му е гражданството. Ще може ли да ползва някакви субсидии - като майчински всеки месец ( както е в БГ), понеже досега се е осигурявала в БГ. Трябва ли да се осигурява в Русия. Тя е в 3-ти месец и предполагам че ще е хубаво да започне да работи там нещо докато навлезе в 6-ти или 7-ми, за да не губи осигуровки и трудови права. В Русия платеното майчинство колко време е и какви са условията за да го получва?
но не можах да разбера нещо - как да потърся тристаен апартамент , като държа да има сушилня за дрехи. Също така - как да избера да има Интернет и кабелна телевизия? И най-накрая - ВКЛЮЧЕНА ли е в цената ток/вода/парно или не.
Чудехме се дали не можем да наемем цяла къща - понеже сме 2-3 семейства и още 2-3ма единични , които ще заминаваме, но не успях да намеря такива предложения , които да са близко до метрото - виолетовата линия.