Не ли у кого информации о боге "Тангра" на рус.,бо

Вопросы, которые не подходят по теме к другим форумам раздела "О Болгарии".

Модератор: Юрий

Не ли у кого информации о боге "Тангра" на рус.,бо

Сообщение Alexander Terzi » 24/05/2006, 11:14

Не ли у кого содержательной информации о боге "Тангра" на русском и болгарском языках? Желательно ссылки в интернете. Спасибо.
Alexander Terzi

Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме

Сообщение Skorpion_BG » 24/05/2006, 11:38

Может здесь есть что то?:

http://jimbo.bloghub.org/2006/05/13/%D0 ... %82%D0%B5/
Skorpion_BG

Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме

Re: Не ли у кого информации о боге "Тангра" на рус

Сообщение НеОняДето... » 08/06/2006, 18:26

Alexander Terzi писал(а):Не ли у кого содержательной информации о боге "Тангра" на русском и болгарском языках? Желательно ссылки в интернете. Спасибо.

"Содержательная информация" не только в интернете, нигде не найдеш, дорогой Александер. Она попросто не существует. Имя "Тангра" нет в документах и надписях, связаных с болгарской историей. Только полустертая надпись канасюбиги Омуртага, где с огромным воображением возможно прочитать слово ТАГГРА, но отнюдь не ТАНГРА. У других восточных народов информация, может быт, больше, но она - из более новой, прямо сказат - новейшей, истории этих сибирских и средноазиатских народов, но никак с времен Первого болгарского государства или до него.
НеОняДето...

Сообщение mafiot4e » 08/06/2006, 21:03

ТАНГРА - одно из древнейших религиозных понятий в истории вообще человечества. Прародина древних болгар - долина Памир, северные склоны Тибета и Небесные Горы - как китайский (?!) и общепринятый вариант не помню... Дык в районе Памира и были созданы две известные страны---государства Балгар и Балхара. Потом были созданы еще три гос-ва на территории современной европы: одна из них Волжская Болгария, другие две не уверена, но вроде Аспарухова Болгария и Курбатова Болгария.

А вообще ТАНГРА это ...как бы умнее выразиться :lol: древние болгары первые выдвинули и почитали единство трех...понятий: ТАН - вселенная, высший разум; НАК - человек; РА - бог. Это праобраз христианской Троицы. и первые (известные сейчас нам) сведения об этом датируют тыщей лет до нашей эры :) тоесть их бог был единство - см. выше чего :)
mafiot4e

Сообщение НеОняДето... » 09/06/2006, 00:28

mafiot4e писал(а):ТАНГРА - одно из древнейших религиозных понятий в истории вообще человечества. Прародина древних болгар - долина Памир, северные склоны Тибета и Небесные Горы - как китайский (?!) и общепринятый вариант не помню...

А вообще ТАНГРА это ...как бы умнее выразиться :lol: древние болгары первые выдвинули и почитали единство трех...понятий: ТАН - вселенная, высший разум; НАК - человек; РА - бог. Это праобраз христианской Троицы. и первые (известные сейчас нам) сведения об этом датируют тыщей лет до нашей эры :) тоесть их бог был единство - см. выше чего :)

Всичко това може и да е забавно, но човекът питаше за сериозна информация. Другояче стои въпроса, ако говорим за раздела "Свободни съчинения", към който горното изцяло се отнася. Такива в нета и извън него - валяло, а напоследък - вали все по-поройно. (Това не се отнася само до българите - от недостатъчност на идиоти не страда нито една нация.) За жалост, истината е, че никакви "известные сейчас нам сведения об этом" не съществуват, ако не броим бръмбарите в главите на разни свръхкреативни патриотари от клуб "Тан-нак-ра" и подобните му. Ти - навярно случайно - си се начела с техните теории. Почакай обаче случаят да те срещне с диаметрално противоположните, но също толкова жизнерадостни, подръжници на "автохтонната" теза. Те ще ти обяснят, че българите са "коренното население" на Европа, единствените "истински" европейци, които са слезли на Балканите направо от клоните на дърветата, а не са дошли от никакъв Памир. Ако са мръднали до към Волга, то е било само да се поразтъпчат, основавайки пътем Волжска България (тя и Кубратова, но това да си остане между нас), а иначе са изваяни изначално от най-чиста балканска кал; но общото между всички тия малоумници е съвсем искрената им убеденост, че българите са основата на цялата световна цивилизация и безспорните създатели на всичко - от колелото до цукалото. Впрочем, знаеш ли какво е цукало? :)

P.S. Не се засягаш, че говоря на "ти", нали? Ако не греша, си достатъчно отдавна в България и си посвикнала с балканските ни маниери. (Хеле пък, ако някой от "тангрийците" вземе, че установи същите маниери около Памир и Хиндокуш, от радост със сигурност ще...а, бе, да кажем, че ще му трябва спешно цукало :) :) )
НеОняДето...

Сообщение mafiot4e » 09/06/2006, 00:38

ну да как тебе сказать-то...за 4 года конечно привыкла, но принимать как родное не научилась..не то чтобы собираюсь.
твое мнение на чем основано? сам был, мед-пиво пил? по усам текло, в голове...
как и много о чем касающемся древней истории версий много. доказанных на 100% - мало. не знаю чего понаписывали в нете, но енто мы проходили - послушные деточки - в школе еще. по двум предметам даже: История Религий и История Искусств. наверно оба профессора дураки.
кстати и о произходе болгар и вообще кто они и откуда пришли - вариантов тоже много. на вкус и цвет и любую меру извращенности :D
а столь арогантное поведение человека не красит ни в коем случае.
mafiot4e

Сообщение mafiot4e » 09/06/2006, 01:49

а кстати - шо за клуб тан-нак-ра?.. типа последователи...секта с рясами :shock: на самом деле интересно, чему же они следуют и где они и какие сведения откопали :) а жертвы приносят?.. я уже молчу, что очень многие эту теорию (мною изложенную раньше) называют БСК: Бред Сивой Кобылы :lol:
mafiot4e

Сообщение НеОняДето... » 09/06/2006, 03:04

mafiot4e писал(а):кстати и о произходе болгар и вообще кто они и откуда пришли - вариантов тоже много. на вкус и цвет и любую меру извращенности :D

С това съм съгласен. А че поведението ми е арогатно - с това не. Приеми го като странност на характера, но не обичам твърде да ми викат арогантен. Затова ще те помоля в бъдеще да не го правиш. Ти смяташ че "древние болгары первые выдвинули и почитали единство трех...понятий: ТАН - вселенная, высший разум; НАК - человек; РА - бог" и че това е станало "тыщей лет до нашей эры". Аз пък не вярвам в това. И си имам причина - за такова нещо липсва дори и най-отдалечено подобие на доказателство. Теб обаче тая липса очевидно не те смущава и си ти харесва да вярваш в това и без доказателства. Е, какво пък, както се казва в такива случаи, it`s a free country, lady. С което, поне за мен, спора е приключен.
НеОняДето...

Сообщение mafiot4e » 09/06/2006, 03:37

нямах ни най-малко желание да споря още повече - да се карам! :oops: просто това е една от многото версии. не моя. и не е свободно съчинение а споделяне на това което знам. а тона който ми държа си беше арогантен :) но щом думата толкова не ти понася, ще измисля някой синоним ;) аз нито вярвам в това нито не - нямам достатъчно информация по въпроса че да имам свое мнение. :)

интересно, сколько ошибок найдут в мною понаписанном? :D
mafiot4e

Чудесен български

Сообщение sluchaen » 09/06/2006, 09:32

mafiot4e писал(а):нямах ни най-малко желание да споря още повече - да се карам! :oops: просто това е една от многото версии. не моя. и не е свободно съчинение а споделяне на това което знам. а тона който ми държа си беше арогантен :) но щом думата толкова не ти понася, ще измисля някой синоним ;) аз нито вярвам в това нито не - нямам достатъчно информация по въпроса че да имам свое мнение. :)

интересно, сколько ошибок найдут в мною понаписанном? :D

Ако не броим пунктуациите, а аз определено не ги броя, вашия български е направо чудесен. :lol: Ако не знаех, че не сте българка, нямаше да разбера най-вероятно.

Що се отнася до историческия спор, НеОняДето е прав. Прилича ми на възпитаник на историческия факултет. :lol:
Но наистина голяма част от твърденията са само теории и хипотези. Доказателствата са малко и се основават на умозрителен анализ на останалите археологически паметници. Например стила на изграждане на първите български столици "Плиска" и "Преслав" с дялани варовикови блокове. Начин на строеж, който дълго време до това не е използван и не се практикува в този момент във Византия. Според част от историците говори за оритгиналност привнесена от прабългарите и доказва, че не са "кочевники", а уседнал и на доста високо ниво на развитие народ. Но както виждате всичко това е само умозрителна конструкция.
Също така се ползват данни на сравнителната лингвистика, които меко казано "подлежат на проверка".
Това иска да ви каже Не Оня Дето според мен. Просто хипотезите и умозрителните конструкции са доста повече от твърдите факти.
Животът е смъртоносна болест предавана по полов път!
sluchaen

Сообщение НеОняДето... » 09/06/2006, 11:07

mafiot4e писал(а):интересно, сколько ошибок найдут в мною понаписанном? :D

Ми, ако много, много не гледаме съдържанието :) , иначе българския ти е прекрасен. Неподправено завиждам на лекотата, с която пишеш на един чужд език. Не си изненадана сигурно - к`во друго да очакваш от арогатно копеле като мене, освен и да е завистливо. :)

За sluchaen: Не съм професионален историк, само любител. Но и ти, като гледам, си падаш малко нещо фен.
НеОняДето...

Сообщение Georgy » 09/06/2006, 15:27

Тук е по-сериозна информация за българското езичество:

* Анчо Калоянов - "Старобългарското езичество"
http://rodna-vjara.narod.ru/chetivo/kal ... ontent.htm

* Анелия Горанова - "Българските коледни песни и вярата в слънцето"
http://rodna-vjara.narod.ru/chetivo/pesni.html

:)

=======
14!
Georgy

Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме

Сообщение Роман Димитров » 09/06/2006, 20:07

Оня ден се случи да съм на маса с Анчо Калоянов и ми беше много приятно - той ми беше ръководител на кръжок вйъв Великотърновския университет "Кирил и Методий" - и сега отново срещам името му. Мисля, че той е сериозен учен и може да му се вярва.

Та ползвам случая да повторя един негов тост, който каза оня ден и ми се струва, че трябва да стои и тук: той каза, че злото не бива да се псува на майка, защото чрез това само го множим!

2 Мафиотче: наистина браво за българския ти език! Освен това тук виждам, че не само си красива и умна, ами и толерантна, та не отпери насам-натам по някоя благословия!

Но за съжаление всички тия неща, дето се говорят за Тангра, са измислени... Пък има едни, дето искат тъкмо Тангра да стои на нашето знаме и пр....
Колкото участници във форума, толкова Българии и Русии...
Роман Димитров

Сообщение mafiot4e » 09/06/2006, 22:12

я и правда человек хороший :mrgreen:
но он не хотел обидеть меня лично (или так мне хочется думать :oops: ), а просто поскольку история и правда - его страсть видимо, он так "страстно" набросился опровергать по его мнению чушь. я кстати даже и не отрицаю - просто не знаю :)
а сказать "сам дурак" легко. вот наоборот - заставить незнакомого человека сказать тебе, что ты НЕ такой сложнее. и кто этого постиг, сам достоин уважения. люди злые и без меня. стараюсь быть приятным исключением :)

и еще... знаю знаю, со скромности не помру :mrgreen:
mafiot4e

Сообщение НеОняДето... » 10/06/2006, 00:33

mafiot4e писал(а):но он не хотел обидеть меня лично

Самата истина!...но като си препрочитам поста - може у теб действително да се е създало някакво лошо впечатление. То е напълно погрешно, уверявам те. Печално недоразумение заради кофти стила на написаното. Нищо повече.
НеОняДето...

Сообщение mafiot4e » 10/06/2006, 00:43

2 НеОняДето

:) ну вот видишь как мы сразу и вдруг поняли друг друга ;)
mafiot4e

Сообщение НеОняДето... » 10/06/2006, 00:50

Бе не беше точно "сразу", ама нейсе... :) Важното е, че накрая се разбрахме. Мир?
НеОняДето...

Сообщение mafiot4e » 10/06/2006, 00:55

НеОняДето... писал(а):Бе не беше точно "сразу", ама нейсе... :) Важното е, че накрая се разбрахме. Мир?

:mrgreen: йес

не сильно в тему, но если напишу куда надо, поди объясняй какой плохой дяденька ребенка (меня :P ) такому слову научил :D
а слово "нейсе" - по смыслу понятно, конечно, что значит, но просто впервые вижу/слышу такое... :oops: что точно значит и с чем его едят? :)
mafiot4e

Сообщение НеОняДето... » 10/06/2006, 01:03

mafiot4e писал(а):а слово "нейсе" - по смыслу понятно, конечно, что значит, но просто впервые вижу/слышу такое... :oops: что точно значит и с чем его едят? :)

Означава, "карай да върви", "не обръщай внимание", "все едно", "няма значение"...въобще в тоя смисъл. Думата е разговорна, не е много съвременна и е малко простонародна.
НеОняДето...

Сообщение mafiot4e » 10/06/2006, 01:22

аха пасибки. я правильно поняла значит - но, как говориться, "доверяй, но проверяй" :lol:
mafiot4e

Re: Не ли у кого информации о боге "Тангра" на рус

Сообщение aquamarine » 11/06/2006, 15:30

Alexander Terzi писал(а):Не ли у кого содержательной информации о боге "Тангра" на русском и болгарском языках? Желательно ссылки в интернете. Спасибо.

Нямам особено съдържателна информация, освен тази, че ТАНГРА се разбира не в буквалното значение на думата-"Небе", а в смисъл на Безкрайност.
aquamarine

Сообщение нар » 11/06/2006, 16:45

есть вот такой сайт. какое он имеет отношение к богу тангре я не стала разбираться. может вам пригодится...
http://www.voininatangra.org/modules/news/
Мерси, и аз те обичам :)
нар

Лет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форумеЛет на форуме

Сообщение Alexander Terzi » 11/06/2006, 19:22

Большое спасибо всем кто откликнулся.
Изображение
Alexander Terzi

Сообщение Роман Димитров » 11/06/2006, 20:19

Нет-нет, я хотел предостеречь вас читать именно этот сайт - там все придуманно, мне кажется... Лучше подождите БГ-инфо, он вам скажет что и где читать.
Колкото участници във форума, толкова Българии и Русии...
Роман Димитров

Сообщение Alexander Terzi » 11/06/2006, 20:50

Понятное дело. Не беспокойтесь. Я обычно обращаю внимание на достоверность информации.
Alexander Terzi

Вернуться в Общий