Не знам какво точно Ви интересува, lora. (Ако някъде пропусна учтивата форма или взема, че я напиша с малка буква - не е нарочно. Това си ми е от вродената българска простотия. Казвам го за всеки случай, че тука двама-трима ги изядоха с парцалите заради туй пусто "Вие" Пък знам, че Вие - но нямам понятие защо - особено държите на това)
По принцип това е турската дума за албанци. От там е преминала и в българския - арнаут или още арнаутин. В българския думата има определен негативен оттенък. Свързано е с участието на арнаути в едни от най-жестоките разбойнически банди - и в турско, и в по-ново време. В България освен мюсюлмани има и арнаути християни. Независимо от религията се считат за дръпнати и с труден характер - избухливи и отмъстителни. Не мога да кажа дали това е вярно или е просто част от някаква митология.
Това е засега. Ако конкретизирате въпроса, ще гледам и аз да отговоря по-конкретно.
Ако имате какво да кажете - добре. Пишете. Ако нямате какво да кажете - пак добре. Но не пишете.
" Арнаут " наистина има негативен оттенък в нашия език.Днешните албанци ние не наричаме арнаути.
Живяли са в България до края на последната война.Били са прочути като бозаджии.Явно са правили добре бозата.
След войната са изселени от България.
Колко са били на брой,кога точно са изселени и защо,не зная.Ако те интересува ще се опитам да разбера.
През живота си не съм срещал нито един.
Да, точно така е. Арнаут е дума, която почти не се използва в съвремения български език и дори може да мине за диалектна. На времето баба ми, лека и пръст, като искаше да каже за някой, че не е добър човек, го характеризираше като "арнаутин", т.е. човек, с когото е по-добре да нямаш вземане-даване. Арнаути обаче все още се срещат. Преди време бях попаднал на някакво изследване за тях, от което сега не помня почти нищо, но си спомням, че имаше и християни, и мюсюлмани. За бозата не си спомням беше ли казано нещо. Това значи ли, че са живели главно в Радомирско?
Ако имате какво да кажете - добре. Пишете. Ако нямате какво да кажете - пак добре. Но не пишете.
Днес чух , че дядото на една моя позната е бил арнаутин . Разбрах , че е бил християнин.Тя с гордост заяви това , от което аз останах мааалко изненадана. Повод за гордост ли е да си арнаутин в България? Наистина , почти нищо не знаех за тях.
НеОняДето... писал(а):Това значи ли, че са живели главно в Радомирско?
Не зная,възможно е,защото ми се струва,че са изселени в Македония,не в Албания.Чувал съм от възрастни роднини за арнаути - бозаджии в София.
Може да не съм прав,но за мен арнаутин=темерутин,или ми звучи малко като нарицателно.
lora писал(а):Днес чух , че дядото на една моя позната е бил арнаутин . Разбрах , че е бил християнин.Тя с гордост заяви това , от което аз останах мааалко изненадана. Повод за гордост ли е да си арнаутин в България? Наистина , почти нищо не знаех за тях.
Чак повод за гордост едва ли е,но не е и нещо особено.Май,че ние българите нямаме специално отношение по въпроса.
До идването на турците със сигурност са били християни.След това повечето приемат ислям,вероятно доброволно и заедно с турците играят негативна роля за нас.Арнаутин е бил и Осман Пазвантоглу.
Посочих този материал,защото е издание от 1900 год. и се вижда,че арнаутската /албанска/ експанзия към българи,сърби,черногорци,не е спирала много векове.
Резултат е днешно Косово,а утре Македония.
lora писал(а): Повод за гордост ли е да си арнаутин в България?
Ми всеки се гордее с това, което има. Не е ли така с всички ни? Освен това конкретния човек може наистина да си е заслужавал да се гордеят с него. Пък и за арнаутите, покрай това, че се славят като разбойници, диви и варвари, може да се приеме също, че са смели, горди, свободни и волни души, които не се подчиняват на господари, верни бойни другари и т.н. - все качества, които вървят заедно с известна "нецивилизованост". Ето, аз, например, имам прабаба от Македония и си се гордея с това, въпреки, че какво толкова има да се гордееш с някаква си македонка.
За Stolyar
Това тук е една препратка към статия за арнаути, която изнамерих в гугълта.
Обаче е на български, представлява историческа справка и май интересуващия ви въпрос го няма, а освен това нямам особено високо мнение за сайта ziezi.net.
Р.S. Виждам, че master 7 ме е изпреварил с фотофиниш.
Сега при втори опит,бих отговорил така: Арнаутин за мен е албанец по турско време и малко след това.После има само албанец.
В Кишинев се запознах с един българин.Жена му на отличен български език се представи като албанка.Аз нетактично запитах:Арнаутка? Тя уточни албанка.
Самите албанци се наричат "шкиптьоре", което означава нещо като "хора от страната на орлите". Думата "шиптър" също е вулгаризирана вече, дори май повече от "арнаут". Що се отнася до произхода им от древните илири и Илирия, те, разбира се, имат толкова общо с илирите, колкото ние с траките.
Интересен е произхода на думата Албания. Мисля, че и в Кавказ има такова наименование - може би някой от рускоезичните посетители знае повече. Откъде ли идва? Едва ли е от латинското алба=бял. Двете местности са планински, не виждам какво общо имат с бял. Може би по-скоро от индоевропейската дума за "планина" - от там например идва Алпи.
Уважаемые Мастер7 и НеОняДето...! Благодарю за оказанную любезность - с удовольствием прочитал статью. Хотел бы уточнить - мне показалось что арнауты в статье - это именно македонские албанцы. Я правильно понял?
Stolyar писал(а):Благодарю за оказанную любезность
Моля, няма за какво.
Stolyar писал(а):мне показалось что арнауты в статье - это именно македонские албанцы
Статията наистина разглежда основно албанците в Македония. Обаче арнаути не е специфично название само за македонските албанци. Това, както казва и master7, е остаряла вече дума от турски произход за албанци изобщо. Наричали са се така из територията на цялата Османска империя, а не само в Македония. Наричали са се така и в България.
Сега в Македония на албанците им казват шиптъри. Названието е популярно и тук.
Stolyar писал(а):Уважаемые Мастер7 и НеОняДето...! Благодарю за оказанную любезность - с удовольствием прочитал статью. Хотел бы уточнить - мне показалось что арнауты в статье - это именно македонские албанцы. Я правильно понял?
Нет! В 1900г. не только Македония,но и Албания и Косово и Северна Греция и Беломорие были еще в Турецкую империю.Освободились после Балканскую войну 1912г.
Когда писан этой материал албанцы еще не различали на македонские,косовские и т.д.
Г-н Stolyar ,эсли хотите узнать больше о етнический состав Македонии, не в сегоднешные границы,а в настоящие в начале 20 века и имеете возможност прочтите изследование
Gustav Weigand .
доскоро се смяташе , че село арбанаси е основано от арнаути - изселници от македония или албания
арнаутив е било през 19 век синоним на бодигард - охраната на султани, бейове, чорбаджии, търговци на българския княз батемберг - отличавали са се с вярност към господаря си, който ги е наел и не са нарушавали клетвата си - особено бесата - клетва за отмъщение
ты полюби нас черненькими, беленькимы нас всякий полюбить
master7 писал(а):Г-н Stolyar ,эсли хотите узнать больше о етнический состав Македонии, не в сегоднешные границы,а в настоящие в начале 20 века и имеете возможност прочтите изследование Gustav Weigand .
Рекомендую,потому что можно считать безпристрастно.
Мастер7, благодарю, получил истинное наслаждение, особенно - читая характеристики народностей, населявших Македонию.
Без нынешней политкорректности, прямо, с интересными бытовыми подробностями. Оч. интересно.
------------------------------------
Не знаете, следы черкесов остались на Балканах или они все в Азии теперь? Прочитал про 500 тыс. черкесов, переселенных турками на Балканы.
черкессы были переселены на балканах по соглашению между османской и российской империи. часть из них была истреблена местным населением - очень уж досождали своими разбойничьими навиками, остальные сгинули где-то в малой азии
ты полюби нас черненькими, беленькимы нас всякий полюбить
Арнауты в начале 19 века вместе с другими жителями Боларии переселялись в т.ч. в Бессарабию - всего переселено около 1000 семей. Они христиане, у части из них, даже фамилии Арнаут.
Касс. переселений из Болгарии в начале 19 века: это отдельная тема, которую можно рассматривать в рубрике политика. Дело втом, что в царской России и потом в СССР представлялся "миф" о добровольности переселений, хотя на самом деле это совсем не так.
Две империи договорились между собой по сути укреплять людьми свои окраины: мусульман (татар, черкессов и др.) в Болгарию, а вместо них "христианскую массу" из Болгарии. Эти переселения (одни народы на место других) - сложная и "поросшая мхом" и ложью тема, которую избегают официальная Турция и Россия.
Dyuser писал(а): Дело втом, что в царской России и потом в СССР представлялся "миф" о добровольности переселений, хотя на самом деле это совсем не так. Эти переселения (одни народы на место других) - сложная и "поросшая мхом" и ложью тема, которую избегают официальная Турция и Россия.
Не перебарщивайте,пожалуйста, я даже в обычном путеводителе по черноморскому побережью Кавказа прочитал и о насильственных переселениях и об обменах черкесов на армян.
Кроме обмена описанного обмена черкесов на армян, был обмен татар и черкесов на болгар. Представлядлось и представляется как добровольное, а на самом деле добровольно-принудительное.
Stolyar писал(а):Не знаете, следы черкесов остались на Балканах или они все в Азии теперь? Прочитал про 500 тыс. черкесов, переселенных турками на Балканы.
Турками, конечно, но...
По-моему основная маса черкесов приходит на Балканы после Кавказкой войны /1817-1864/, в ходе которой русские полностью овладели Кавказ. Черкесов называют не только настоящие черкесы /котороые, думаю, живут в нынешном Карачаево/, но также чеченцев, дагестанцев, осетинцев, кабардинцев и другие кавказкие народы. Беженцы из Кавказа, как мусулмане, искали убежища в Османской империи, котрая поддерживала их в войне с Россией. Вот тогда их поселяют на Балканы. Об этом сколько точно их было даных не встречал, но во всяком случае - сотни тысяч. В Болгарии компактное поселение черкесов после 1865 г. было в районе Видина, Монтаны, Врацы, Варны, Бургаса, Ямбола. Местное население задолжили построит им дома и отдать им скот и пищу на три года. В ответ черкесы отблагодарились грабежами и убийствами, ну соответствено их тоже не жалели. После 1878 г. их полностью выселили - в Берлинском договоре 1878 г. был специальный пункт о выселении черкесов из Болгарии.