Роман Димитров » 01/08/2006, 09:54
Така е, както пише мафиот4е. Традицията на "задължително изучаване на руски" е стара. И хората над 30 години не лошо се "оправят" с руския. Много често ми се е случвало някой, като разбере, че съм учител по руски език и литература, както съм на поляната пред блока или в трамвая да изрецитира я "Пророк" и ли монологът на Татяна..., че даже и проза...
Сега езиците са равнопоставени, английският доминира, руският също присъства - и все повече се търси. Нормално и хубаво. Тъпи политици в България попречиха страната да бъде естествен център извън Русия, където да се изучава руски; инициативата е изпусната - и младите не го разбират.
Все пак на времето в много училища в страната руски се изучаваше разширено, от 1 до 11 клас, до 5-6 часа седмично - и по учебниците за руските деца, много предмети се преподаваха на руски, бяхме потопени в руски книги, руска телевизия, вестници...
Това е невъзвратимо, но гледам учениците на жена ми, която работи в елитно "руско" училище - те пробиват по цял свят именно с комбинацията английски (друг западен език) + руски и желанието им да го изучават е голямо.
Колкото участници във форума, толкова Българии и Русии...