Irinaonix писал(а):Как частное лицо не имеющее болгарского гражданства я не могу купить землю и оформить ее на себя, а как обстоят дела с дарением, если гражданин Болгарии хочет мне презентовать свой парцел?
Согласно закону:
"ЗАКОН ЗА СОБСТВЕНОСТТА И ПОЛЗУВАНЕТО НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ЗЕМИ"(изм. ДВ. бр.30 от 11 Април 2006г.)
Чл. 3. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1992 г.) (1) Земеделските земи могат да бъдат собственост на граждани, на държавата, на общините и на юридически лица.
(2) Политическите партии и организации, движения и коалиции с политически цели не могат да притежават право на собственост върху земеделски земи.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1992 г., бр. 45 от 1995 г., изм. - ДВ, бр. 98 от 1997 г.) Чужди държави и чуждестранни юридически лица не могат да притежават право на собственост върху земеделски земи.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1992 г.)
Чужди граждани могат да придобиват земеделска земя само чрез наследяване по закон. Те са длъжни в тригодишен срок от откриване на наследството да я прехвърлят на лицата по ал. 1.
(5) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1992 г.) Чуждестранни юридически лица и чужди граждани могат да придобиват право на ползуване на земеделска земя или други ограничени вещни права върху земя при условия и по ред, определени със закон.
Как видите, дарение даже не предвидится, как способ временного получения права на собственнсоть на землю, как в случае наследства.
Хочу сообщить и некоторым, доказывающим мне и русским, что "землю иностранец не может приобрести в Болгарии и на фирму, если собственником фирмы (100% капитала ее) является иностранец. Что необходимо, чтобы не менее 50% kaпитала было на болгарского гражданина". ТАКОГО В ЗАКОНЕ НЕТ! Болгарская фирма, зарегистрированная иностранцем имеет право приобрестать землю и использовать ее по предназначению. Надо читать Законы в оригинале. А в таких заявлениех я могу усмотреть только личную заинтересованность.
Что касается переоформление земли вам, то оптимально сделать продажу земли вам, как собственнику болгарской фирмы, хотя и дарение фирме не запрещено. Надо посмотреть конкретные таксы и будущие налоги и выбрать оптимальный вариант. Правда разница будет небольшой. Покупка/продажа для вас более надежна, чем дарение, и покупка по налоговой стоимости обойдется в символическую сумму.
Юрий